Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хемохроматоза и витамин С

Конвенционалната медицина препоръчва на възрастните хора и болните от хемохроматоза да се въздържат от използването на витамин С, защото той може да увеличи усвояването на желязо, а техните проблеми са породени от натрупване на желязо. От биохимична гледна точка, претоварването с желязо е проблем на окислително-възстановителния баланс с твърде много желязо в окислена фероформа, натрупана в черния дроб. Показах, че това може лесно да бъде излекувано или коригирано с достатъчно висок прием на витамин С (10 грама разпределен през деня). Целта е нормализиране на общия окислително-възстановителен потенциал на организма (9, 10).

Имах няколко пациенти с хемохроматоза и нивата им на желязо се нормализираха в рамките на седмици с висок прием на витамин С (натриев аскорбат). Показателят за успех бе 100%, докато при ниския прием на витамин С, предлаган от конвенционалната медицина, той е 0%. Първият ми пациент с наследствена хемохроматоза беше лекуван конвенционално в продължение на няколко години с чести кръвопускания и беше близо до смъртта, ако не нормализира нивата на желязото. В рамките на 20 дни след добавянето на аскорбат тези нива бяха в нормите. Той беше анемичен с много ниски стойности на хемоглобина и допълнителна болест на Мениер. Всички те също се нормализираха бързо с началото на терапията с аскорбат. Интересното е, че когато той намали аскорбата до 5 грама и започна да яде месо, нивото на желязото му се повиши отново и се нормализира само при увеличаване на витамин С до 10 грама.

В медицината хемохроматозата се смята за болест, предизвикана от натрупване на големи количества окислено желязо под формата на феритин. То се натрупва в черния дроб и причинява окислителни проблеми и в други части на тялото. Предпочитам това състояние да го разглеждам като желязодефицитна болест. Тялото има недостиг на полезно желязо, поради което изпраща съобщение за усвояване на повече от него.

Витамин С не само подобрява усвояването на желязо, но е необходим и за преместване на желязото в запасите от феритин в тъканите и извън тях. Без подходящи антиоксиданти, запасите от желязо могат да се натрупат. Желязото не може да бъде освободи от тъканния феритин и премести в плазмения трансферин. А той е основния протеин в кръвта, който се свързва с желязото и го транспортира в тялото. Тази стъпка изисква витамин С за временното преобразуване на 3-валентното желязо до 2-валентно.

Основен проблем е преработката на желязото заради непрекъснатото разграждане на хемоглобина в далака. По този начин дневно се рециклират около 25 mg желязо. При недостиг на витамин С би имало само частично рециклиране. Повечето запаси от желязо се натрупват в черния дроб. Там разграденият хемоглобин пристига чрез порталната вена след освобождаването му от старите еритроцити в далака.

Това причинява много висок окислителен потенциал в черния дроб, което води до различни чернодробни заболявания и повишени чернодробни ензими. Обаче, много високите запаси на 3-валентно желязо в черния дроб правят този орган с по-голям дефицит на антиоксиданти от другите тъкани. Най -високата активност на витамин С ще бъде в чревната лигавица, тъй като тя първа задейства антиоксидантите, абсорбирани от храната. Следователно трансферинът ще предпочете да вземе желязо от чревната лигавица. Той ще избягва запасите на черния дроб като твърде трудни за преобразуване.

Претоварването с желязо не е просто проблем на нашите гени. Това е общ проблем с напредването на възрастта, но се случва по-бързо при мъжете и чернодробните заболявания. Следователно това вероятно е състояние на повечето възрастни хора. Това причинява общ дефицит на витамин С, изразен като голямо разнообразие от симптоми на старостта. Два много често срещани от тях са слабостта на съединителната тъкан и загубата на цвета на косата.

Автор: Walter Last

Референции
9) Last, Walter: Natural Therapy for Hemochromatosis.
10) Last, Walter: Antioxidants for Haemochromatosis. International Clinical Nutrition Review Volume 11, No.2, pages 71-74, 1991 www.health-science-spirit.com

Продължава

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Хемохроматоза – натурална терапия

Витамин С

Свързани публикации