Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Съединителна тъкан и витамин С

Тялото ни използва съединителна тъкан, за да държи различните части заедно. Примери за съединителна тъкан са сухожилия, връзки, кожа, роговица, хрущяли, кости и кръвоносни съдове. Клетките на кожата растат върху скеле от съединителна тъкан, а костите се състоят от минерали в матрицата от съединителна тъкан. Основният компонент на съединителната тъкан е колагенът. Той се състои от три протеинови вериги, подредени като тройна спирала и е най-разпространеният протеин в тялото.

Витамин С е от съществено значение за образуването на различни компоненти на колагена и за сглобяването на всичко в тройната спирала. Тежкият дефицит на витамин С причинява скорбут, при който колагенът става дефектен и препятства образуването на силна съединителна тъкан. Венците се влошават и кървят със загуба на зъби. Кожата се обезцветява и разпада, а раните не заздравяват точно както при диабета. Друг подобен на скорбут ефект от дефицита на витамин С е хеморагичното кървене в мозъка на децата след ваксинация, за което някои родители са вкарани в затвора, обвинени в причиняване на „синдром на раздрусаното бебе“.

Заедно с нежния кератин, колагенът прави кожата здрава и еластична, неговото разграждане води до бръчки, отпусната и застаряваща кожа. Още по-важно за здравето е въздействието му върху кръвоносните съдове. Дефицитът води до загуба на еластичност, твърдите и калцирани артерии повишават кръвното налягане и могат по-лесно да се счупят. Това е особено важно при аневризма – раздуващи се разширени артерии с тънки стени, които лесно могат да се разкъсат (Алберт Айнщайн почина от разкъсване на коремната аневризма). Във вените дефицитът на витамин С причинява разтягане и отпускане на стените, така че клапаните вече не се затварят правилно. Кръвта се събира и застоява в подбедриците, образувайки разширени вени.

Можем също да обясним увисналите гърди и уголемената простата като хроничен недостиг на витамин С, а не просто като старост. Историята с простатата е по-сложна и изглежда така: тестостеронът частично се превръща в тестисите и простатата в много по-силния дихидротестостерон (DHT). След това се предполага, че той отива заедно с кръвообращението в останалата част на тялото. Но при хроничен дефицит на витамин С, кръвта продължава да застоява и да се натрупва в /или близо до простатата. Това води до много високи нива на DHT, които сега стимулират растежа на простатата. Решението е подобряване на еластичността на съединителната тъкан.

Високите нива на DHT в скалпа са основната причина за оплешивяването при мъжете. Изглежда, че уголемяването на простатата е резултат от DHT, комбиниран със слаба венозна система. А плешивостта се дължи на DHT в претоварена артериална система или сърдечносъдово заболяване. Разбира се, и двете могат да присъстват едновременно.

Всички тези проблеми- стареене на кожата, втвърдени артерии, аневризми, разширени вени, увиснали гърди, уголемяване на простатата и оплешивяване при мъжете, са признаци на хроничен дефицит на витамин С, обикновено в комбинация с дефицит на мед. Медта също е от съществено значение за образуването на съединителна тъкан. Освен това се изисква много сяра или богати на сяра зеленчуци, или МСМ, или и двете.

Освен високия перорален прием на витамин С е полезно да го втривате в кожата, добре е след баня или душ. Можете просто да изсипете малко прах в мокрите си ръце и да го втриете в мократа кожа. Друга възможност е да разтворите чаена лъжичка натриев аскорбат в 100 мл топла вода и да разтриете цялото тяло. Оставете да изсъхне върху кожата, без да се бършете с кърпа. Колкото по-дълго съхнете, толкова по-добре ще проникне. Алтернативно можете да разтворите аскорбата в гел от алое вера или в 50% DMSO. Изобилието от орален и локален витамин С също предотвратява и може да премахне рака на кожата. Меланомът също е изчезнал след често втриване на DMSO.

Автор: Walter Last

Продължава

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Витамин С

Свързани публикации