Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Оцветяване на косата и витамин С

Производството на меланин в космените луковици е причината за оцветяване на косата. Има два вида меланин, еумеланин, който оцветява косата в кафяво до черно, и феомеланин, който я прави жълто-руса до червена. Различните комбинации от тези два вида меланин определят точния цвят и нюанс на косата.

Белите коси се появяват, когато в кожата на главата не се доставят достатъчно хранителни вещества, за да се поддържа нормалното производство на меланин в клетките на косата, наречени меланоцити. Друга причина е увреждане на клетките от микроби, окисляване или тежки метали, особено живак. Няколко хранителни вещества отговарят за превръщането на аминокиселината тирозин в меланин. Най-разпространеният недостиг за оцветяване на косата е медта.

Убедителна демонстрация по отношение на медта е проведена с черни овце. Когато няколко пъти редували храната им с високо и ниско съдържание на мед, се появили редуващи се черно-бели цветни ленти във вълната им. Също така намалила се къдравостта, когато имало малко мед (11).

Сивата/сива коса съдържа много по-малко мед от естествената коса. Не е ясно дали могат да се използват високи дози неорганична мед за производството на меланин, но предполагам, че не може да се използва. За възстановяване цвета на косата, считам, че е най-полезно да се втрива разреден разтвор на меден салицилат директно в скалпа, но допълнителния орален прием също може да бъде полезен (12, 13).

Парааминобензоена киселина или PABA, която е свързана с групата витамини от група В и има подобна пръстеновидна структура като на тирозина, помага за производството на еумеланин и потъмнява косата. Като цяло PABA е била ефективна в 10-25% от случаите за потъмняване на сива или бяла коса. След спиране на прилагането цветът отново избледнява след няколко седмици. В клинични изследвания дневно са били използвани перорално количества 400 mg – 15 g PABA. PABA, използвана орално или локално, също така е естествен слънцезащитен крем.

Самата PABA не се разтваря във вода, но може да се разтвори в DMSO или чрез добавяне на около 1/3 бикарбонат към PABA, суспендирана във вода. Използвайте около 1/2 чаена лъжичка PABA. След известно кипене водата ще се изчисти и разтворът вече може да се втрие в скалпа. Допълнително PABA може да се приема вътрешно по време на хранене, но смятам локалното приложение за по-ефективно. Ако имате възможност, можете да закупите директно водоразтворимите калиеви или натриеви соли на PABA.

Други хранителни вещества, необходими за поддържане или възстановяване на естествения цвят на косата, са витамините от група В, пантотенова киселина, фолиева киселина (в зелените листа), биотин (най-много в яйчния жълтък) и инозитол. Инозитолът стабилизира клетъчните мембрани. Витамините предпазват космените луковици и помагат за поддържане на влажността и цвета на косата. Тежкият дефицит може да причини плешивост. Може да е необходим и допълнителен прием на цинк и йод, както и достатъчно калций и магнезий. Повишената киселинност причинява недостиг на минерали и преждевременно побеляване на косата.

Друга причина за обезцветяване на косата е хроничният стрес. Може да се дължи на емоционален стрес или на хранителен дефицит или на хронични инфекции, най-често свързани с Candida. При нормален метаболизъм се образуват свободни радикали и водороден пероксид. Те трябва да се детоксикират, в противен случай ензимите, произвеждащи меланин, се увреждат. Оралното, както и локалното лечение с фунгициди и големи количества витамин С са най-важни, за да се избегне този проблем (14).

От това следва също, че редовното нанасяне на окислители върху скалпа под формата на хлорирана вода ще доведе до преждевременно побеляване и също така допринася за оплешивяването при мъжете. Пиенето на хлорирана вода или готвенето с нея, или пърженето увеличава поглъщането на окислени продукти и допринася за ранното побеляване. Боядисването на косата уврежда косата и след това може да отнеме много време, за да се появи отново естественият цвят. Не е ясно дали и до каква степен напълно белите коси могат да възвърнат естественото си оцветяване. Това може да зависи много от допълнителните мерки за подобряване на общата жизненост и кръвообращението в кожата на главата.

Основната причина за преждевременното побеляване вероятно е чревната дисбиоза, предизвикана от свръх растеж на Candida в комбинация с нейната роднина пиролурия, която причинява тежък дефицит на витамин В6, цинк и различни други витамини и минерали. За подробности вижте Пиролурия. Заедно с дефицита на витамин С тя също е важна причина за преждевременното стареене на кожата и влошаване на кръвоносните съдове.

Има много анекдотични доказателства, че повишаването на кръвообращението в скалпа може да възстанови цвета на косата. Това може да стане, като често държите главата по-ниско от сърцето. Например, чрез висене надолу или лежейки на наклонена дъска. Може да втривате раздразващи вещества в скалпа, като разтвор на кайен или някои ароматни масла. Най-трудно се възстановява цвета на брадата, тъй като тя обикновено силно се поврежда от стоматологичните процедури, особено с живачни пломби и запълване на коренови канали.

От моя опит най-добре е да се прилага както меден салицилат, така и натриев аскорбат. В зависимост от жизнеността на увредените космени луковици, оцветяване на косата може да настъпи почти мигновено, но обикновено отнема поне няколко седмици или дори месеци. А някои бели коси може никога да не се оцветят. Препоръчвам да втривате разтвор на меден салицилат в косата/скалпа веднъж или два пъти седмично. Но, за предпочитане е натриев аскорбат ежедневно. Втривайте малко разтворен аскорбат в скалпа или брадата. Първоначално може да се върне светло червеникав цвят, който с течение на времето ще потъмнее, особено при допълнително нанасяне на PABA.

Автор: Walter Last

Референции
11) Adams, R. and Murray. F.: Minerals: Kill or Cure? Larchmont Books, NY 1974.
12) Last, Walter: Copper Salicylate – A Potent Inflammation Fighter and Rejuvenator.
13) To buy copper salicylate see www.amazon.com
14) ABC News in Science: Grey hair? Blame the bleach. 4 March 2009, www.abc.net.au

Продължава

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Хранене на кожата и косата

Витамин С

ПАБК (PABA) – Витаминът на Красотата

Свързани публикации