Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Изчистване на кръвоносните съдове

Запушването на кръвоносните съдове е основната първопричина за много сериозни заболявания. Такива като сърдечносъдови, водещи до инфаркти и инсулти, и периферно съдово заболяване, водещо до разширени вени, дълбока венозна тромбоза, язви на краката, причиняващи ампутация на крака при диабет и лошо кръвоснабдяване на мозъка. Много често срещани състояния като артрит, дегенеративни промени в очите (катаракта, макулна дегенерация), мигрена и множествена склероза се влошават от запушването. Забелязах, че симптомите, дължащи се на множествена склероза или нервна дегенерация, изчезват след подобряване на кръвообращението.

Позицията на медицинската ортодоксия е, че атеросклерозата, запушването на кръвоносните съдове с холестерол, се причинява от високи нива на липопротеини с ниска плътност, транспортиращи основно холестерола от черния дроб до други части на тялото. Основният проблем на тази теория е, че много хора с постоянно високи нива на LDL никога не получават инфаркт, а много хора с ниски или нормални нива на LDL наистина имат сърдечни пристъпи.

През 1991 и 1992 г. лекарите Матиас Рат и Линус Полинг написаха важни статии. В тях свързваха развитието и лечението на сърдечно и периферно съдово заболяване с дефицит на витамин С (7, 8). Те показаха, че това всъщност е вариант на LDL, а именно липопротеин (а) или Lp (а), а не LDL, който се натрупва в стената на кръвоносните съдове, причинявайки атеросклероза.

Lp (a) се образува в повишени количества в черния дроб в отговор на ниските концентрации на витамин С. Животните, с изключение на примати и морски свинчета, произвеждат свой собствен витамин С. Дневната норма е съпоставима с тази при хората – няколко грама. Следователно не е изненадващо, че сърдечносъдови заболявания практически са неизвестни при животните. А Lp (a) се среща главно при видове, които са загубили способността си да произвеждат собствен витамин С.

Дефицитът на витамин С (аскорбат) води до дегенеративни промени в стената на кръвоносните съдове. Това потенциално води до животозастрашаващи нарушения на сгъстяването на кръвта. За да се избегнат такива нежелани последици, заради ниските нива на аскорбат, се увеличават факторите за плазмена концентрация. Те свиват кръвоносните съдове и повишават сгъстяването на кръвта, включително Lp (a) и фибриногена.

Съответно, Lp (a) умишлено се натрупва в кръвоносните съдове, увредени от дефицита на витамин С, за да укрепи стената и да предотврати кървенето или спукването й. Нежелан страничен ефект от това защитно действие е запушването на кръвоносните съдове. Подобно на стари водопроводни тръби се образуват кръвни съсиреци, особено микро съсиреци, блокиращи притока на кръв в капилярите. Този дефицит на витамин С е основната причина за придобити, както и наследствени, кръвоизливи и нарушения на кръвосъсирването.

Друг страничен ефект от дефицита на витамин С е високото или ниското кръвно налягане. Хипертонията се свързва главно със сърдечносъдови заболявания и се причинява, когато преобладава задръстване на артериите и свиващите се кръвоносни съдове. Хипотонията се дължи главно на слабост и загуба на еластичност на вените, което води до периферно съдово заболяване.

При периферно съдово заболяване богатите на триглицериди липопротеини се натрупват в плазмата като липопротеини с много ниска плътност (VLDL). Те лесно се окисляват от хлорирана вода, пушене, замърсен въздух и други фактори, които изчерпват витамин С. След това образуват кафеникаво оцветени остатъци в поразените тъкани. Повишените нива на глюкоза, както е при диабета, потискат клетъчното усвояване на витамин С. Това води до още по-голямо влошаване на кръвообращението.

Авторите са показали, че продължителния прием на високи дози витамин С не само предпазват от развитието на сърдечносъдови заболявания и хронични заболявания на сърцето. Те също така постепенно изчистват задръстените кръвоносни съдове и укрепват стените на съдовете. Написали са следното: “Терапевтичното значение на нашето откритие не се ограничава само до сърдечносъдови заболявания. Lp (а) и аскорбатът са свързани с рака, възпалителните заболявания и други заболявания, включително процеса на стареене. Убедени сме, че скоро аскорбата ще се превърне в първия избор при лечение на за сърдечносъдови заболявания.” За съжаление последното твърдение е единственото в тази статия, което се оказа напълно погрешно.

Защо фармацевтичните компании биха се отказали от печалбата със статини и да се изправят пред фалит заради витамин С? Даже ако отделни лекари са склонни да използват витамин С, фармацевтичните компании контролират системата. Нещо повече, както ще отбележа по-нататък, фармацевтичните компании се движат в обратна посока, ограничавайки предлагането на витамин С.

Автор: Walter Last

Референции:
7) Solution to the Puzzle of Human Cardiovascular Disease: Its Primary Cause is Ascorbate deficiency, leading to the deposition of lipoprotein(a) and fibrinogen / fibrin in the vascular wall Matthias Rath and Linus Pauling Journal of Orthomolecular Medicine 1991, 6: 125-134 www.orthomolecular.org
8) A Unified Theory of Human Cardiovascular Disease Leading the Way to the Abolition of This Disease as a Cause for Human Mortality Matthias Rath M.D. and Linus Pauling Ph.D. Journal of Orthomolecular Medicine 1992, 7: 5-15 www.orthomolecular.org

Продължава

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Окислен витамин С

Редокс системата на витамин С

Диметилсулфоксид (ДМСО/DMSO)

Биологична кислородна терапия

Свързани публикации