Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Окислен витамин С

Окислен витамин С (дехидроаскорбинова киселина – DHA), а не аскорбинова киселина (АК). Това е формата, която убива патогенните микроби! Но основната причина за увеличаване на съотношението на DHA/АК, е добрата чревна абсорбция на DHA.

Не е необходимо да се окислява целият витамин С, а само значителна част от него за по-добро усвояване. Приемането на 1 гр или повече АК наведнъж може да намали абсорбцията, а в по-големи количества да причини диария. Това може да бъде значително подобрено чрез разделяне на приема между храненията или чрез приемане на част от него като DHA. По време на остра инфекция обаче обикновено големи количества АК могат да се приемат без проблем.

Има няколко начина за окисляване на АК. Моят предпочитан начин е чрез добавяне на няколко капки разтвор на натриев хлорит, обикновено наричан MMS. Не знам оптималното количество MMS, така че можете просто да експериментирате. Опитайте няколко капки MMS на всеки грам АК. Няма проблем с вкуса или миризмата при използване на MMS по този начин, окислителната способност на MMS няма да бъде загубена, а просто предадена на витамин С. Вместо MMS можете да добавите няколко капки водороден прекис (кислородна вода) на 1 грам AК.

Друг начин за окисляване на АК е с помощта на растителния ензим аскорбинова киселина оксидаза (АКО) или аскорбатоксидаза. Този ензим окислява АК до DHA и е широко разпространен в зеленчуците и плодовете. Особено тези с високо съдържание на витамин С. АК доминира във витамин С, получен от повечето растения, но някои могат да имат и до 50% като DHA.

АКО, точно както цитохромоксидазата, необходима за окисляване в цикъла на лимонената киселина. Той е съдържащ мед хем, вид ензим, който се блокира от патогенните микроби в нашето тяло. За да окислим АК, можем да използваме АКО, присъстващ естествено в пресни и сурови или замразени цитрусови сокове. А също и в смесени или пасирани сурови зеленчуци, като тиквички или зеле. Нагряването ще направи АКО неефективен.

В допълнение АК също се окислява от въздушния кислород в блендера, дори когато няма АКО. В този случай окисляването значително се подобрява ако се добави мъничка капка медна сол, като меден сулфат. Дори и без смесване, АК се окислява при просто разбъркване с малко медна сол и няколко капки 3% водороден прекис.

Предупреждение: Ако се използва твърде много окислител, особено при рН по-високо от 4, DHA може да се влоши и да не може да се превърне обратно в АК, така че тя вече няма да е форма на витамин С. Това обикновено може да се види при промяна на цвета, тъй като преокисленият разтвор става тъмно жълт и все по-кафяв. За предпочитане използвайте разтвор на витамин С, окислен или не, в рамките на 24 часа! Съхранявайте в хладилник, ако е горещо или за една нощ, за да сведете до минимум загубата на активност на витамин С.

Назад                                                                                          Продължава

Автор: Walter Last

Книги за самолечение на Walter Last

Свързани публикации