Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Диметилсулфоксид (ДМСО/DMSO)

Диметилсулфоксид (ДМСО) е невероятно средство. Сред широката му гама от лечебни свойства има много, които са особено полезни за намаляване на хиперкоагулацията (гъста кръв) и последиците от нея. Той е универсален микробицид, ефективен срещу бактерии, гъбички, микоплазми и вируси, подобрява имунната система и намалява алергиите. Той е силно противовъзпалително с добри антиоксидантни свойства средство, което блокира болката при втриване върху засегнатите мускули или стави.

ДМСО подобрява кръвообращението чрез инхибиране образуването на кръвни съсиреци и хиперкоагулация. Нещо повече, той дори разтваря новообразуваните съсиреци, разширява кръвоносните съдове и подобрява функцията на сърцето. Ефективно транспортира молекули през клетъчните мембрани и се движи през кръвно-мозъчната бариера.

Чистият ДМСО не е токсичен и по принцип е безопасен, но все пак трябва да се вземат някои предпазни мерки. Например, когато се прилага ДМСО за трансдермално лечение, кожата трябва да бъде чиста и без нежелани химикали, като например от лосиони или слънцезащитни продукти от магазина. ДМСО може да се използва самостоятелно и да се нанася върху възпалени, сковани или болезнени мускули и стави, или върху проблемни органи. Може да се използва и за доставяне на лекарства или хранителни вещества в тялото през кожата.

За да се избегне дразнене на кожата, прилагайте ДМСО само в разредена форма до 70%. Някои продукти на пазара се предлагат разредени. За обща употреба можете да направите лечебен разтвор, например, в друга стъклена бутилка, чрез разреждане на ДМСО с висока концентрация. За да направите около 70% разтвор смесете 2 части 100% ДМСО с 1 част вода. За по-слаб разтвор (50%) смесете равни части ДМСО и вода. Ако добавите и други средства към разтвора, като магнезиево масло, глицерин, МСМ или разтвор на Лугол, то можете да ги калкулирате като част от водата.

Внимавайте при смесване на ДМСО с вода, защото разтворът се затопля и въпреки че не уврежда кожата, ако разлеете може да повредите боядисани или пластмасови повърхности. В зависимост от степента на болката или възпалението, ДМСО може да се прилага няколко пъти през деня върху болезненото място. Ефектът може да се усети в рамките на няколко минути.

За да се разтворят натрупванията и да се предотврати хиперкоагулацията, най-добре е ДМСО да се прилага локално върху мястото на проблема. Може също така да се използва и перорално, най-добре по време на приема на добавки за подпомагане на усвояването им.

Комбинираната орална и локална дневна доза от 30 мл. може да бъде максималната доза за полезен дългосрочен прием. Обикновено се използва в много по-малки дози тъй като се появяват проблеми с миризмата (мирис на чесън) и разхлабените черва. В зависимост от микробния проблем, може да се забележи миризма на сяра или чесън като миризма от устата или кожата. Можете да намалите реакцията чрез използване на слаб разтвор не окислен ММС/натриев хлорит за гаргара или напръскване на кожата. За допълнителна информация за DMSO вижте МСМ и ДМСО.

Автор: Walter Last

Продължава

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Токсините в човешкото тяло

Биологична кислородна терапия

Свързани публикации