Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Гранат

Камък гранат – символ на любовта, сърдечните чувства и приятелството

Чакри: I чакра (Муладхара) – корен/основа, IV чакра (Анахата) – сърдечна и VII чакра (Сахасрара) – коронна

История

Този камък е тъмно-червен кристал, който прилича на зърно от плода на “финикийската ябълка” известна като нар, наричана още и гранат. В миналото, като теглилки за грамове понякога използвали дребни семена на някои плодове. Оттам идва и името на камъка (от латинската дума “granum”- “зрънце”, “зърно”). Смята се, че приетия в момента термин “гранат” е въведен през 1270 година от средновековния алхимик Алберт Магнус.

От 1803 г. терминът започва да се прилага за група минерали, които включват алмандин, гросулар, демантоид, пироп (вид тъмночервен гранат), спесартин и уваровит. За гранати се смятат и червено-кафявите андраити, наречени на името на португалския минералог Д’Андраде (1763-1838), който ги описва през 1800 г.

В Русия, гранати се добиват в Якутия и Чукотка. Гранатите със зелен цвят са открити в Урал. Находища на гранати са известни и в Австралия, Австрия, Аржентина, Бразилия, Замбия, Индия, Мадагаскар, Мексико, Норвегия, САЩ, Шри Ланка и Южна Африка.

Лечебни свойства на граната

Гранатът стимулира метаболизма, лекува гръбначни и клетъчни заболявания, пречиства и енергизира кръвта, сърцето, белите дробове и регенерира ДНК. Може да бъде полезен за усвояването на витамини и минерали. Гранатът повишава плодовитостта и подпомага усвояването на витамин А. Вярвало се е, че гранатите осигуряват на бременните жени благополучно и леко раждане. Отлично кристално средство при артрит, ревматизъм, укрепва бъбреците и е полезен за лигавиците и кожата.

Гранатите имат положителен ефект върху храносмилането, дишането, кръвообращението и имунната система. Смята се, че гранатовите огърлици помагат при висока температура, болки в гърлото и продължително главоболие.

Гранатът очиства организма, помага за регенериране на увредените органи и тъкани, стимулира работата на хипофизата. Той се препоръчва като възбуждащо сърдечната дейност средство. В зависимост от своя цвят, граната може да повлияе върху редица заболявания:

червен гранат – лекува ендокринната система и храносмилането; сърдечна енергия, съживява чувствата и усилва сексуалността. Контролира гнева, особено към себе си. Помага на човека в процеса на освобождаване, тъй като изважда задържани твърде дълго емоции на повърхността за преобразуване. Разрежда енергията на гнева и трансформира, балансира и изпълва втората чакра с положителен поток от енергия.
наситено червен, кафеникаво-червен гранат (алмандин) – полезен за физическата регенерация на клетъчно ниво. Подпомага здравословното функциониране на сърцето, черния дроб и панкреаса.
ярко оранжев до червено-оранжев гранат (спесартин) – полезен за тези, които имат проблеми с хранителната чувствителност и при лечението на непоносимост към лактоза и соя. Полезен е при лечението на калциев дефицит и за регулиране на магнезия в метаболизма.
зелен гранат (андрадит) – ендокринната система, нервите, кръво- и лимфообръщението, стимулира образуването на кръв, зарежда с енергия черния дроб и подпомага усвояването на калций, магнезий и желязо.
бял гранат – лигавиците, нормализира изпражненията, балансира секрецията на стомашна киселина и слюнчените жлези;
жълт гранат (гросулар) – подпомага усвояването на витамин А. Добро средство при артрит и ревматизъм. Укрепва и поддържа функцията на бъбреците и е полезен за лигавиците и кожата.
кафяв гранат – има лечебен ефект при кожни заболявания, нарушено храносмилане, запек и алергии.
жълт или златисто-оранжев до канелено-кафяв гранат (хесонит) – полезен кристален инструмент за медитация и проявление, отваря интуицията и метафизичните способности.

Магически свойства на граната

Гранатът е наричан “камък на здравето”, тъй като почиства и зарежда с енергия чакрите, пречиства, повдига и уравновесява енергиите. Гранатът “разпалва” страстния огън в живота, като повишава креативността, сексуалността и стимулира възхода на енергията кундалини. Помага да се осъзнае индивидуалната отговорност по отношение на личната свобода.

Гранатът е известен също като „камъкът на обвързването“, тъй като неговите любящи вибрации отразяват качествата на преданост, топлина и разбиране към себе си, към другите и към личните цели в живота. Гранатите учат на лоялност, непроменлива обич и благодат, отварят сърцето и повишават чувството на увереност в себе си. Гранатът е символ на вярност, постоянство, вяра, преданост и сила. Той е талисман на всички влюбени, затова и влюбените си подаряват тези камъни. Те също така се даряват като доказателство за приятелство. Гранатът е “камък на любовта”, който възбужда любовните страсти и радва душата.

Смята се, че червените гранати стимулират сексуалността, дават чувство на смелост, стимулират волята и издръжливостта, а също помагат за развиване на чувството за собствено достойнство. Те дават на собствениците си добро настроение, прогонват скръбта, веселят душата, носят радост, възбуждат страстта на любовта.

Гранатът усилва инстинкта за оцеляване чрез мъжество и надежда в сложните ситуации. Помага за разтварянето на остарели модели като освобождава от съпротивата и самосаботажа, които повече не служат на висшето благо. Гранатът активира другите кристали и усилва действието им. Той е камък на проявлението и вибрира с енергията на просперитета, насладата от светските удоволствия, творчеството и любовта.

Черните гранати могат да помогнат при общуването със света на мъртвите.

Гранатът е талисман на скулптори, художници, поети, музиканти, модни дизайнери, режисьори, актьори, т.е. хора, чийто успех зависи от пълното отдаване и страст. По време на кръстоносните походи, отиващите на дълъг път рицари носели пръстен с гранат, за да се предпазват от рани и отрови.

Ефект на камъка върху чакрите

Първата чакра, снабдява с енергия ректума и опорно-двигателния апарат; тя е свързана с волята за живот, физическата енергия, потентността; предизвиква чувство на увереност и стабилност.

Фън Шуй

В помещенията се препоръчва, червените кристали на граната да се поставят в сектора на славата.

Зодии: Лъв, Дева, Козирог и Водолей

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Вижте още

Амулети

Камъни и зодии. Астрология и минерали

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още