Гросулар

Камък гросулар – мир и хармония

Чакри: IV чакра (Анахата) – сърдечна

История и описание

Думата „гросулар“ идва от „grossularia“- цариградско грозде. Други наименования на минерала и негови разновидности са: хесонит (есонит), канелен камък, хианцит, джацинт, лекогранат, розолит, сукцинит, колофонит, вилуит, гранатов нефрит, южноафрикански нефрит, пакистански изумруд.

Гросуларът е калциев гранат. Оцветяването е различно: бледо маслинено зелено, жълто, оранжево, розово, червеникаво-кафяво, светло зелено или почти безцветно. Основните находища на гросулар са в Шри Ланка, Танзания, Пакистан, Канада, Сибир, Бразилия, Мексико, Трансваал.

Лечебни свойства

Литотерапевтите препоръчват носенето на гросулар като кулие при заболявания на сърдечносъдовата система. Камъкът, поставен в сребро помага при нервно изтощение, облекчава стреса, облекчава безсъние. Стискането на камък гросулар в ръката, облекчава зъбобол.

Магически свойства 

Гросуларът оказва на своя собственик успокояващо, но в същото време обновяващо чувствата и мислите въздействие. Неговото действие може да се сравни с водните процедури, след които човек става спокоен и бодър едновременно.

Освен това, този камък подбужда собственика си към мечтателност, склонност към съзерцание, събужда в него творческото начало, помага за развиване на различни таланти. Той носи на човека щастливи и радостни сънища, избавя го от нервното напрежение, безсънието, безпричинните страхове.

Минералът е съвършено неконфликтен, той може да се носи с всеки друг камък в един накит, както и в различни бижута. Това негово качество се предава и на човека. Собственикът на гросулар става миролюбив, разбиращ нуждите и проблемите на другите хора човек. Обаче, камъкът настоятелно пази душевното равновесие на господаря си, като му позволява само да съчувства на чуждите беди, но пречи на намерението му да помогне на непознати хора, които са изпаднали в беда.

За сметка на това близките на собственика на гросулара хора стават роднини и на самия камък. Дори и собственикът да не знае как да помогне на приятел или на член от семейството, камъка започва да решава проблемите сам, за да не се нарушава спокойствието на собственика му. Камъкът гросулар може да се носи от всички, без изключение. Той е напълно способен да се справи с всички недостатъци и да развива качествата, присъщи на всеки човек.

Талисмани и амулети

Като талисман гросуларът привлича към своя собственик симпатиите на другите хора, помага за справянето с всякакви конфликти, дава мир в семейството и пълно разбирателство между съпрузите.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Камък азезтулит
Литотерапия (Лечение с камъни)

Азезтулит

Азезтулит – възнесение, положителна енергия и вътрешна светлина Чакри: VI

Прочетете още
Камък стилбит
Литотерапия (Лечение с камъни)

Стилбит

Стилбит – проява на интуицията Чакри: всички Името стилбит идва

Прочетете още