Алмандин

Алмандин – камък на огъня и любовта

Чакри: II чакра (Свадхистана) – сакрална, пъпна

История и описание

Алмандинът е железна разновидност на граната с червен, червено-виолетов, черешово-червен и кафяво-червен цвят, често с малинов или кафяв оттенък. Образува големи или малки фини кристали, зърна и агрегати, както и солидни маси. Блясъкът е стъклен. Името на този минерал идва от името на местността Алабанда в Мала Азия.

Други имена на камъка и негови разновидности са: алабандинов рубин – название на алмандина в древността, анатракс – древногръцко название на алмандина, бечета, вениса – название на алмандина в Русия, смарагд, сибирски гранат, цейлонски гранат, американски гранат, фалум.

Основни находища на камък алмандин са: Шри Ланка, Индия, Бразилия, САЩ, Канада, Австрия, Япония, Мадагаскар, Танзания, Замбия, Карелия, Колския полуостров, Източен Сибир, Финландия.

Лечебни свойства на алмандина

От древността алмандинът се използва предимно за изцеление на сърцето, мозъка и зарастване на раните.

В индийската Аюрведа алмандинът се използва при нарушена обмяна на веществата, при зарастване на рани, за поддържане на имунитета, за енергия на сърцето и белите дробове, за повишаване на сексуалната енергия, за лечение на фригидност и импотентност.

В йога, алмандинът се използва като камък, стабилизиращ сърдечната функция, стимулиращ кръвообращението, повишаващ потентността, подпомагащ регенерацията на органи и тъкани при възпалителни процеси.

В Русия алмандинът се използвал широко като лечебно средство. В руския лечебник от XVI век за алмандина се казва: „Бечета ще развесели сърцето, ще прогони лошите мисли, разума и честта ще умножи, на бременните жени скорошно раждане ще донесе“.

Основният начин за лечение е контактния, препоръчително е да се носят огърлици, гривни и пръстени с камък алмандин.

камък алмандинЛитотерапевтите твърдят, че алмандинът ускорява заздравяването на раните (включително венозни язви, екземи и алергични обриви) и затова препоръчват носенето му след операция.

Смята се, че алмандинът оказва голямо влияние върху плодовитостта, лекува импотентност, фригидност и безплодие, повишава либидото, облекчава раждането. Подобно на другите червени камъни, той подобрява циркулацията на кръвта и стабилизира дейността на сърдечносъдовата система, подобрява тена на лицето.

Магически свойства на алмандина

От древни времена, алмандинът се използва не само като украшение, но и като талисман и амулет, използвали го и за предпазване от рани и язви.

Вярвало се, че алмандинът носи радост и прогонва скръбта, събужда страстта и прогонва болката, дава жизненост и енергия, подобрява емоционалното състояние.

В древността вярвали, че ако вземете алмандин със себе си по време на пътуване, той ще помогне за избягване на различни неприятности (от заболяване до насилие). Вярвали, че този камък дава на собственика жизнена сила и енергия.

В Европа и до днес алмандина се смята за символ на вярност, постоянство и преданост. На Изток смятат, че алмандинът прогонва страха, тъгата и намалява гнева на своя собственик. Много народи смятат този минерал за камък на веселието, забавленията и безгрижието.

Талисмани и амулети

Като талисман алмандина помага на собственика си лесно да преживее проблеми, раздяла, финансови загуби и физическо заболяване. Той трябва да се носи от възрастни хора, бизнесмени, хора, чиято работа е свързана с дълги пътувания.

Алмандинът е камък на огъня и любовта и талисмана с него ще зарежда човека с жизненост, оптимизъм, ще премахва тъгата, скръбта и мъката. Благодарение на мощната си енергия, алмандинът ще възбужда в господаря си влечение към противоположния пол. Смята се, че повишава мъжествеността.

Талисманът с алмандин е за тези, които не обичат да скучаят и искат да превърнат живота си в един непрекъснат празник. Този камък, изпълняващ желания и даващ успех в делата подхожда, например, на активните бизнесмени.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Камък азезтулит
Литотерапия (Лечение с камъни)

Азезтулит

Азезтулит – възнесение, положителна енергия и вътрешна светлина Чакри: VI

Прочетете още
Камък стилбит
Литотерапия (Лечение с камъни)

Стилбит

Стилбит – проява на интуицията Чакри: всички Името стилбит идва

Прочетете още