Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Гладуването е полезно за мозъка

Ако телата можеха да говорят с мозъците, мнозина биха чули следното: “Скъпи умнико, моля те да разбереш разликата между това да си гладен и отегчен. Искрено, дебелея!” Кой не посяга към храната, когато е в депресия? Умните мозъци биха дали на своите хазяи три съвета. Първо, яж питателна храна. Второ, намали порциите. И трето, от време на време, гладувай.

Защо гладувай? Изследванията показват, че и при затлъстелите, и при слабите хора, след продължително намаляване на приема на храна, защитните сили на организма срещу стреса се подобряват. Сърдечно-съдовите рискове намаляват. И мозъкът работи по-добре.

Временното спиране на храненето провокира химически изменения в тялото. Кетоните са вид вещество, което се произвежда от черният дроб при разграждане на мазнините. Тялото използва кетоните като източник на енергия, когато липсва храна. Кетоните също са активни по време на продължителни тренировки или когато няма въглехидрати. Производството на кетони се активира по време на гладуване.

Това улеснява работата на невроните, а мозъка и нервната система зависят от тях. Освен това, увеличеното производството на кетони намалява апетита, полезен ефект при гладуване. Ето защо хората, които устояват на първоначалния пристъп на глад установяват, че глада намалява.

Какво е гладуване?

Отговорът е прием на по- малко храна за определено време. Гладуването не трябва да е неприятно занимание. Най- подходящото време за прием на храна е от 15.00 до 20.00 ч., а в останалото време от денонощието – гладуване (20 часа). Такъв начин на хранене или почасово гладуване, ще донесе много ползи за здравето. Допълнителните телесни мазнини ще бъдат намалени. Мозъкът ще старее по-бавно. Сърцето ще бъде по-здраво. Изследователите са открили, че при гладуване се подобрява и настроението.

Следващият път, когато стомахът ви закрещи: “нахрани ме”, оставете мозъка да си свърши работата. “Слушай ме”, ще каже той. — “Имам нужда от няколко часа, за да обмисля това.” И още нещо, повикът при жажда е идентичен с повика за хранене. Може би вие сте просто жадни, а не гладни?! Изпийте чаша вода и се съсредоточете върху други дела. Стъпвайте всяка сутрин на кантара, за да видите резултатите и си напомняйте за ползите от гладуването.

Вижте също

Изгаряте ли мазнини, отслабвате ли?

Ябълков оцет за намаляване на кръвната захар!

Защо и как да пиете лимонов сок!

Странични ефекти на диетата с ниско съдържание на въглехидрати (кето диета)

Свързани публикации