Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Добре започваме с лекарствата, но трудно ги спираме

Над 50 процента от американците приемат средно по четири лекарства с рецепта на ден. А списанието „Annals of Family Medicine“ в допитване до 50 000 канадци разкрива, че почти половината приемат определени лекарства по-дълго от препоръчаното. Д-р Дий Мангин, професор по семейна медицина от университета Макмастър в Хамилтън, Канада, казва: “Цялата ни медицинска система е насочена към започване на лечение с лекарства, но в нея съвършено не се вижда точката, която да ги спира.“

С напредването на възрастта това може да доведе до странични ефекти като отрицателно взаимодействие с други лекарства, например. Или приемането на дадено лекарство твърде дълго, като PPI (инхибитори на протонната помпа) за лечение на киселини, може да има сериозни странични ефекти. Тези лекарства трябва да се използват периодично или ежедневно, но не повече от три месеца.

Продължителната им употреба увеличава риска от сериозна чревна инфекция, а също се свързва и с бъбречна недостатъчност. Има и изключение. Пациентите с гастроинтестинална рефлуксна болест, възпаление на долния край на хранителната тръба, може да се нуждаят от по-продължително лечение. Ако е така, лекарите трябва да използват възможно най-ниската доза. Други пък трябва да попитат своя лекар дали могат постепенно да намаляват дозата.

Така че нека започнем да се научаваме и как да спрем да приемаме лекарства.

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Да живееш в риск с лекарства против киселини!

Могат ли лекарствата срещу тревожност и безпокойство да причинят деменция?

Опасни лекарствени взаимодействия!

Лекарствата не спират болестта на Алцхаймер

Цитрусовите плодове и лекарствата!

Могат ли понижаващите холестерола лекарства да предизвикат сърдечна недостатъчност?

Свързани публикации