Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Азотен оксид срещу стареене!

Френският екзистенциалист Габриел Марсел твърдял, че “Животът не е проблем, който трябва да се решава, а мистерия, която трябва да се изживее”. Въпреки това учените продължават да изясняват това.

Клетките в тялото ни са податливи на увреждания. Слънчевото изгаряне е ярък пример. Ултравиолетовите лъчи изгарят клетките на кожата, причинявайки бърза смърт. Увреждането на клетките в тялото настъпва с по-бавни темпове от слънчевото заради неправилно хранене, прекаляване с алкохола, тютюнопушене и различни видове физически и психически натоварвания. С течение на времето биологичният процес на подмяна на увредените клетки чрез репликация съдържа грешки и клетките умират напълно. Когато твърде много клетки умрат, биологичните системи започват да се сгромолясват. Това, накратко, е стареенето.

Изследователите тестват експериментални лекарства, основни микроелементи и дори ограничаване на калориите, за да удължат живота. Коя е най-добрата насока в момента? Практикувайте профилактична медицина от ранна възраст и се придържайте към нея.

Но какво става, ако вече сте преминали през живота? Стареенето не е перспектива, то е ежедневна реалност. Чувствате ли се уморени, заспивате ли следобед, губите ли ключовете си или интереса към секса? Безпокоят ли ви сърдечно-съдови заболявания, хипертония, остеопороза, висок холестерол, диабет и неговите усложнения? Искате ли да намалите болката и подуването при артрит, да успокоите възпалението при астма и да подпомогнете на имунната система в борбата с инфекциите?

По-възрастният трябва да е и по-мъдрият. Да погледнем към историята. През 1998 г. Робърт Ф. Фърчгот, Луис Дж. Игнаро и Ферид Мурад получават Нобелова награда по физиология и медицина за откритията си относно ролята на азотния оксид в сърдечно-съдовата система.

Учените отдавна знаели, че нитроглицеринът облекчава коронарната болка, увеличавайки кръвоснабдяването на сърдечния мускул. Но оставала загадката, защо артериите се разширяват? Тези нобелови лауреати отговорили на загадката. Обяснили как азотният оксид изпраща съобщения до всяка клетка в тялото за наносекунди.

Азотният оксид за първи път става “звезда” при лечението на мъжка импотентност. Еректилната дисфункция се лекува с лекарства, които произвеждат азотен оксид, направлявайки увеличени количества кръв към пениса.

В началото на живота си ние произвеждаме големи количества азотен оксид в ендотелната обвивка (най-вътрешната обвивка) на кръвоносните съдове. Това поддържа артериите разширени. Но след 40-годишна възраст производството на азотен оксид намалява, артериите се свиват, причинявайки хипертония, а постоянното налягане уврежда вътрешната стена на коронарните артерии. Това увреждане води до химическа и възпалителна реакция, която убива 1 човек на всеки 37 секунди в Америка.

Милиони хора страдат също от артрит, инвалидизиращо състояние. Когато азотният оксид увеличава кръвообращението, възпалението на нервите и ставите намалява, което може да доведе до драматично облекчение при остеоартрит.

Други милиони хора страдат от диабет тип 2 поради затлъстяване, а други са в преддиабетно състояние. Високата кръвна захар постепенно разрушава кръвоносната система, което води до инфаркт, инсулт, бъбречна недостатъчност, слепота, ампутация на краката и удвоява риска от болестта на Алцхаймер.

Намаленото количество азотен оксид може да играе основна роля в развитието на диабет тип 2. Ниското му ниво води до инсулинова резистентност, което затруднява навлизането на инсулина в клетките за поддържане на нормалната кръвна захар. Италиански изследователи установили, че при пациентите с диабет, които имат и бъбречно заболяване, нивото на азотен оксид е с 37 % по-ниско отколкото на здравите хора. Нивото на азотен оксид при пациенти, страдащи от депресия, също е значително по-ниско.

За да получите повече азотен оксид, добавете листни зеленчуци и цвекло към диетата си. При спешна нужда могат да се използват и добавки с азотен оксид, които действат бързо.

Източник: www.docgiff.com

Още по темата:

Подобрете здравето си с цвекло

Сокът от цвекло е полезен за мозъка

Храна за мозъка

Екстракт от цвекло и магданоз изчиства кожата от акне

Азотен оксид: чудодейната молекула

Аргинин – основна аминокиселина

Конопен протеин

Свързани публикации