Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Стимулантите

Дали стимулантите ще са вредни за вас и до каква степен, зависи от здравословното ви състояние и доколко често ги използвате. За онзи, който взема определен стимулант няколко пъти ежедневно, въздействието от стимуланта ще бъде по-силно и най-вероятно ще бъде алергичен и пристрастен към него.

Това важи за кафето и чая също толкова, колкото и за алкохола, тютюнопушенето и наркотичните вещества. По отношение на алкохола и тютюна опасностите за здравето са публично и цялостно оценени. Докато честите алергии към кафето и чая са като цяло подценявани. Най-популярните симптоми са главоболие, мигрена, раздразнителност и менструални проблеми.

Стимулантите от типа на кафе, какао, тютюн, алкохол, различни наркотични вещества, се използват широко и много често с тях се злоупотребява. Аз не предлагам да избягвате напълно стимулантите, но е добре да се ограничавате с подобни приятни продукти, без да ги превръщате в навик.

Обаче, кафето и чаят могат да имат и положителен ефект върху нашето здраве, при условие че не сме алергични или пристрастени към тях. Чаят, особено зеленият, се явява много силен антиоксидант и е известен с полезното си действие при профилактика и лечение на рак. Черният, също, както и зеленият чай, стимулира дихателната система и е полезен при дихателни проблеми от типа на астмата.

Кафето пък, от друга страна, действа преди всичко на мозъка не само, за да ни държи будни, но също може и да ни предпази от острите мигренозни атаки. Оказва се, че тези, които пият кафе по-рядко страдат от болестта на Паркинсон. Сухото червено вино с яденето може всъщност да бъде полезно, а също и добрата стара бира в умерени количества може да не е вредна. За съжаление, съвременната бира и някои вина са толкова химизирани, че не са полезни.

Алкохолизмът има химическа основа- след всеки гуляй храносмилателния тракт бързо “обраства” с вредни микроби. Бактериалните токсини всъщност са отговорни за махмурлука, това не се случва, ако алкохола е вкаран в организма интравенозно. Канабисът вероятно не е по-лош от други ободряващи наркотици. Той фактически има някои полезни лекарствени свойства със силния разпускащ и освобождаващ от болката ефект върху тялото, като стимулира специфични части на мозъка.

Постоянната му употреба е най-вредна за тези, които вече са твърде отпуснати, обездвижени и пасивни. По принцип това са хора със слабо регулиране на кръвната захар, недостиг на енергия и ниско кръвно налягане. Продължителната употреба може да доведе до генетични изменения и безплодие.

Белезите за пристрастеност са страстната жажда при продължително въздържание. За да възстановите здравето си в тези случаи е необходимо да избягвате стимуланта, към който сте пристрастен, много дълго време, за предпочитане няколко години. Ако вашето здраве е сравнително добро, то няма да е толкова вредно да използвате стимулантите умерено. Който е в добро здраве рядко бива пристрастен.

Главното нещо, е да не допуснете това да се превърне в навик или необходимост, както и да не злоупотребявате с алкохола. Редовното тютюнопушене е почти винаги пристрастеност, за която няма оправдание.

Ако вие приемате редовно определен стимулант, повече от един или два пъти седмично, то аз ви препоръчвам да прекъсвате за една седмица на всеки няколко месеца. Внимателно наблюдавайте себе си по време на въздържанието за евентуални симптоми като жажда, дискомфорт или алергии.

Този съвет обаче, не се прилага, когато става въпрос за пристрастеност към пушене, наркотични вещества и злоупотреба с алкохол. За тях постоянното въздържание е единственото решение.

Бременните жени и кърмачките е най-добре да се въздържат от алкохол, пушене и наркотици. Хората с лошо здраве, особено, ако техния организъм е достатъчно киселинен и имат нарушен захарен метаболизъм, лесно ще се пристрастят и алергизират към всеки стимулант, който използват по-дълго време.

Автор: Walter Last

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Още по темата

Рецепти – диетични

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Candida и “антибиотичния синдром”

Йодът. Нужен като въздуха!

Лечение с компреси

Забравеният разтвор на Лугол

Свързани публикации