Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Солта не е толкова опасна, както е прието да се смята

Отказването от солта в храненето не намалява риска от преждевременна смърт, а дори в някои случаи го увеличава, съобщават американски учени. За вредите от солта се водят много спорове. Учените решили да проверят, какъв е реалния риск от преждевременна смърт и провели изследване, в което взели участие около девет хиляди доброволци на възраст над 30 години.

Всички те били на диета без сол. Специалистите отчитали най-важните рискови фактори – пушене, диабет и високо кръвно налягане. Оказало се, че при една четвърт от хората, които консумирали най-малко количество натрий, рискът от смърт от сърдечно – съдови заболявания бил с 80% по-висок спрямо една четвърт от тези, които използвали сол в малко количество.

Освен това при тези, които консумирали най- малко количество сол в храната, рискът от смърт по всякаква причина бил с 24% по-висок, отколкото при хората, които не се ограничавали по отношение съдържанието на сол в храната.

Експертите смятат, че негативният ефект от приема на сол е в голяма степен преувеличен и няма толкова отрицателно въздействие върху организма, както е прието да се смята.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Магическата сила на солта. Лечение със сол

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Основни Захари

Мазнини и масла

Напълняване и наднормено тегло

Свързани публикации