Ботаническо име: Malva sylvestris

Семейство Слезови (Malvaceae)

Предупреждения!

Не са известни странични действия от билката, когато се използва в съответните дози.

История

Младите листа и леторастите се консумирали като зеленчук от най-малко 8-ми век пр. Хр. Полезността на растението е в основата на испанската поговорка: „Зеленчукова градина и слез, достатъчни лекарства за един дом“.

Ацтеките използвали слез, за да улесняват раждането и като средство при изгарящо уриниране.

В края на 18 век, в северната част на „Нова Испания“, йезуитски лекар използвал слез като средство за парализа, болки в корема, колики, чернодробно задръстване, хемороиди и задържане на вода.

Основни действия

 • противовъзпалително
 • диуретик
 • успокоява дразненето
 • отхрачващо
 • успокояващо/омекотяващо
 • разслабително
 • протективен агент

Основни компоненти

 • флавонолгликозиди (включително гозипин-3-сулфат)
 • слузни вещества
 • танини
 • антоцианин (включително малвин, открити само в цветовете)
 • полизахариди

Лечебни части

Листа, цветове, корен.

Традиционна употреба

Въпреки че билката е по-слаба като действие от бялата ружа, тя все още е ефективно успокояващо средство за чувствителните зони на кожата.

Лапи могат да бъдат прилагани за намаляване на подуване и за изтегляне на токсини, като тези в циреи и абсцеси. Взети вътрешно като настойка, листата намаляват възпалението на червата и имат разхлабващо действие. В комбинация с евкалипт, билката е добро средство за кашлица от бронхит или други оплаквания в гърдите. Както и при бялата ружа, билката може да се прилага при деца за облекчаване на болки от никнене на млечни зъби.

Билката е особено полезна за облекчаване на възпаление на лигавицата. Като гаргара може да намали възпалението в устата или гърлото.

Като душ ще помогне при вагинални възпаления, в мехлем или промивки ще помогне за облекчаване на хемороиди.

Взета като настойка се използва за лечение на възпаление на пикочните пътища и треска.

В Коста Рика, се смята, че стимулира производството на кърма. Тя също се продава като успокояващо и за употреба в клизми, но се използва и за раздразнения в гърлото, бронхит, ларингит, възпаление на сливиците и дрезгав глас.

Навсякъде в Централна Америка и Карибския басейн се използва за лечение на възпаления и рани. При изследвания в епруветка, един въглехидрат в билката било установено, че потиска компонент на имунната система, известен като комплементна каскада. Прекаленото активиране на комплементната каскада бе свързано с хроничното възпаление и автоимунните заболявания, което предполага, че по-нататъшното изследване на билката в тази област е напълно оправдано.

Полизахаридът от семената на слез (Malva verticillata) бе свързан със стимулиране на белите кръвни клетки, известни като макрофаги, в изследване в епруветка. Непречистеният прах от един вид слез показва противоракови ефекти в друго изследване в епруветка.

Клинично изследвани полезни действия

 • Кашлица (суха)
 • Дерматит (атопичен)
 • Възпалено гърло

Как да се приема?

Листата и цветовете на слез най-често се използват като чайове. Сварете 2- 4 чаени лъжички от сухи листа или цветове в 150 мл кипяща вода за 10-15 минути. Една винена чаша от този чай се пие три пъти на ден.

За локална употреба, може да потопите кърпа в горещ чай, да я оставите да се охлади и след това да я прилагате върху възпалена кожа.

Алтернативно, може да направите студена настойка, като накиснете 6 чаени лъжички суха билка в литър студена вода за една нощ, след което да я прилагате локално. Според някои билкари, студената настойка вероятно извлича слузните вещества от растението (успокояваща, желеобразна субстанция), която е най-ефективна, както за вътрешна, така и за външна употреба.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Упорита кашлица

Дванадесетте най-чести кожни дразнители!

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Витамин С

Лечение на грип, настинка и слузни задръствания със захар

Гаргара със солена вода срещу грип и настинка

Киселинно-алкален баланс

Алкализиране на тялото