Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Слез (Mallow)

Наименование: Слез (Mallow)
Ботаническо име: Malva sylvestris
Семейство Слезови (Malvaceae)

Предупреждения!
Не са известни странични действия от билката, когато се използва в съответните дози.

Слез (Mallow)История

Младите листа и леторастите се консумирали като зеленчук от най-малко 8-ми век пр. Хр. Полезността на растението е в основата на испанската поговорка: “Зеленчукова градина и слез, достатъчни лекарства за един дом”.

Ацтеките използвали слез, за да улесняват раждането и като средство при изгарящо уриниране.

В края на 18 век, в северната част на “Нова Испания”, йезуитски лекар използвал слез като средство за парализа, болки в корема, колики, чернодробно задръстване, хемороиди и задържане на вода.

Основни действия
• противовъзпалително
• диуретик
• успокоява дразненето
• отхрачващо
• успокояващо/омекотяващо
• разслабително
• протективен агент

Основни компоненти
• флавонолгликозиди (включително гозипин-3-сулфат)
• слузни вещества
• танини
• антоцианин (включително малвин, открити само в цветовете)
• полизахариди

Лечебни части
Листа, цветове, корен.

Традиционна употреба

Въпреки че билката е по-слаба като действие от бялата ружа, тя все още е ефективно успокояващо средство за чувствителните зони на кожата.

Слез (Mallow)Лапи могат да бъдат прилагани за намаляване на подуване и за изтегляне на токсини, като тези в циреи и абсцеси. Взети вътрешно като настойка, листата намаляват възпалението на червата и имат разхлабващо действие. В комбинация с евкалипт, билката е добро средство за кашлица от бронхит или други оплаквания в гърдите. Както и при бялата ружа, билката може да се прилага при деца за облекчаване на болки от никнене на млечни зъби.

Билката е особено полезна за облекчаване на възпаление на лигавицата. Като гаргара може да намали възпалението в устата или гърлото.

Като душ ще помогне при вагинални възпаления, в мехлем или промивки ще помогне за облекчаване на хемороиди.

Взета като настойка се използва за лечение на възпаление на пикочните пътища и треска.

В Коста Рика, се смята, че стимулира производството на кърма. Тя също се продава като успокояващо и за употреба в клизми, но се използва и за раздразнения в гърлото, бронхит, ларингит, възпаление на сливиците и дрезгав глас.

Слез (Mallow)Навсякъде в Централна Америка и Карибския басейн се използва за лечение на възпаления и рани. При изследвания в епруветка, един въглехидрат в билката било установено, че потиска компонент на имунната система, известен като комплементна каскада. Прекаленото активиране на комплементната каскада бе свързано с хроничното възпаление и автоимунните заболявания, което предполага, че по-нататъшното изследване на билката в тази област е напълно оправдано.

Полизахаридът от семената на слез (Malva verticillata) бе свързан със стимулиране на белите кръвни клетки, известни като макрофаги, в изследване в епруветка. Непречистеният прах от един вид слез показва противоракови ефекти в друго изследване в епруветка.

Клинично изследвани полезни действия

• Кашлица (суха)
• Дерматит (атопичен)
• Възпалено гърло

Как да се приема?

Листата и цветовете на слез най-често се използват като чайове. Сварете 2- 4 чаени лъжички от сухи листа или цветове в 150 мл кипяща вода за 10-15 минути. Една винена чаша от този чай се пие три пъти на ден.

За локална употреба, може да потопите кърпа в горещ чай, да я оставите да се охлади и след това да я прилагате върху възпалена кожа.

Алтернативно, може да направите студена настойка, като накиснете 6 чаени лъжички суха билка в литър студена вода за една нощ, след което да я прилагате локално. Според някои билкари, студената настойка вероятно извлича слузните вещества от растението (успокояваща, желеобразна субстанция), която е най-ефективна, както за вътрешна, така и за външна употреба.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Упорита кашлица

Дванадесетте най-чести кожни дразнители!

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Витамин С

Лечение на грип, настинка и слузни задръствания със захар

Гаргара със солена вода срещу грип и настинка

Киселинно-алкален баланс

Алкализиране на тялото

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още