Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Дванадесетте най-чести кожни дразнители!

Кожни дразнители?!

Вашата къща е пълна с почистващи препрати, макар че не обичате да чистите. В шкафа си имате прекалено много козметика и тубички (някои от тях са с изтекъл срок). Вие се опитвате да се справите с хиляди неща за един ден и не успявате?

Не се притеснявайте, не сте сами! Повечето от нас имат твърде малко свободно време, за да проучват внимателно всички средства, които влизат в къщата. Така че, не се обезкуражавайте, а научете за най-честите причини за раздразнение на кожата.

Те могат да са и честите причини за контактен дерматит, чиито симптоми могат да бъдат зачервяване, сърбеж и възпаление, както и усещане за изтръпване или усещане за парене. За да предпазите себе си и кожата си, трябва да бъдете внимателни към използваните средства. Те може да са кожни дразнители за вас.

Сапун

Прекалено честото измиване на ръцете, лишава кожата от естествената й защита- кожната мазнина. Поради това, кожата на ръцете става суха и напукана. Ако не вземете мерки срещу това, кожата може да започне да се пука и кърви. Освен сапуна, същият ефект може да има и средството за душ и вана. Ако ви се случва това, то трябва да използвате по-щадящо средство и да хидратирате кожата след измиване.

Домакински почистващи препарати

Повечето хора знаят, че битовата химия не трябва да влиза в контакт с кожата и може да причини дразнене. Това се отнася за почистващите препарати, разтворите за миене на съдове, перилните препарати и така нататък. Трябва да използвате тези средства със защитни ръкавици.

Омекотители

Ароматизираните омекотители за бельо могат да предизвикат дразнене на кожата. Ако забележите дразнене на кожата в местата, където има контакт с дрехите, то можете да предполагате, че виновен е- омекотителя. В такъв случай, използвайте средства, без аромати, или дори се откажете напълно от тях.

Дрехи

Дрехите, особено от вълна, могат да предизвикат проблеми при хора с атипичен дерматит- най-разпространената форма на екзема. От нея страдат от 10 до 20% от децата и от 1 до 3% от възрастните. Ако подозирате, че, именно, дрехите са причината за сърбежа, обрива или дразненето, то носете дрехи от памук.

Топлина

Горещото време, особено през лятото, може да усили кожните проблеми, дължащи се на повишеното изпотяване. Може да забележите зачервяване или дразнене под мишниците или в кожните гънки.

Латекс

Някои хора са чувствителни към латекса, естествен каучук, който се използва за много неща- от ръкавици до презервативи. Ако сте алергични към латекс, можете да бъдете алергични и към някои видове облекла, като сутиени с еластични презрамки. Освен това, при алергия към латекс е възможно да се появи комбинирана алергия и към тропическите плодове, като банани или киви.

Аромати

Алергиите към миризми са чести. Но, като се има предвид, че съществуват около 5000 вида аромати, които се използват в различни комбинации, ще бъде много трудно да откриете източника на раздразнение. Някой може да е алергичен към мускус, а друг към ванилия.

Крем за лице

Кожата на лицето е много чувствителна, така че трябва да бъдете много внимателни с кремове и всякакви други средства, особено, ако чувствате изтръпване или усещане за парене при използването им. Можете да прегледате списъка на съставките, често там е източника на раздразнение и той е аскорбинова киселина (витамин С), парабени и алфахидроксикиселини (гликолова, ябълчена или млечна киселина).

Растения

Има растения, които често причиняват алергичен контактен дерматит, такива като отровен бръшлян или смрадлика. Реакцията към тези растения може да продължи няколко дни. По- добре е да се знае предварително, как изглеждат опасните растения и да се избягват.

Храна

Хранителната алергия може да предизвика алергична реакция на кожата. Понякога дори докосването на продукта може да е достатъчно. Трябва да се отбележи и малко известния факт- лимоновият сок при излагане на слънчева светлина може да причини тежки изгаряния на кожата.

Никел

Никелът- чест алерген. Той се среща в сплавите, от които се правят бижута, часовници, копчета, ципове и други предмети.

Слънцезащитни кремове

За да се предпази кожата от ултравиолетовата радиация, се препоръчва използването на слънцезащитни кремове, но някои вещества, които са в състава на тези кремове, могат да предизвикат алергични реакции.

Бъдете наблюдателни и внимавайте за кожни дразнители!

Още по темата:

Отровни стайни растения могат да причинят заболявания!

Витамините и козметиката за подмладяване на кожата: как стоят нещата всъщност?

Лечение на кожата – лечебна картинка

Тест за алергии

Кожни проблеми

Свързани публикации