Количка

Отровни стайни растения могат да причинят заболявания!

Отровни стайни растения с ярки красиви цветове. Освен щастливи моменти, могат да доведат и до много неприятности, затова предлагаме на нашите читатели да се запознаят с някои от тях.

Най-опасни от известните отровни стайни растения са:

Адениум (Пустинна роза) съдържа отрова в стъблата и листата. Отровата причинява възпаление на кожата и други алергични реакции.

Азалия (рододендрон) съдържа отровни вещества в листата и нектара. Те могат да предизвикат секреция от носа, слюноотделяне, сълзене и дори повръщане.

– Отровният сок на листата на Филодендрона (монстера) е много опасен за очите и при контакт с кожата причинява изгаряния.

Кливията съдържа отрова в коренището и листата. Отровата на растението може да предизвика повръщане, диария, обилно отделяне на слюнка и в по-тежки случаи, парализа.

Бровалията съдържа отрова във всички части на растението. Отравянето с Бровалия причинява гадене и сънливост.

Глориозата съдържа отрова във всички части на растението. Отровата й при попадане в организма, в големи количества, предизвиква диария, повръщане и гадене.

– Отровата на цветовете на Хортензията може да причини стомашни болки, отпадналост, гадене, обилно изпотяване, нарушения в кръвообращението.

Дифенбахията съдържа отрова във всички части на растението. При попадане върху кожата или лигавиците тя причинява силни изгаряния.

– Отровата на Еуфорбията, съдържаща се във всички части на растението, също причинява тежки изгаряния, дори мехури, а при попадане в очите може да доведе до временна слепота.

Фикусите съдържат отрова в стъблата и листата. Отровата им може да предизвика алергична реакция и възпаление на кожата. Ако се грижите за отровни стайни растения трябва да спазвате следните предпазни мерки: Измивайте листата само с ръкавици! Необходимо е да внимавате сокът да не попадне върху открити части на тялото и очите!

Не забравяйте да измивате добре ръцете си след работа с цветето! Ако все пак не сте успели да избегнете отравянето, то необходимо е да приемете активен въглен. Ако симптомите на отравяне не изчезнат, потърсете лекарска помощ. Ако в дома ви има малки деца, най-добре е да се откажете от тези растения!

Автор: Валентина Горяева

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации