Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Кои храни ще ви донесат хубав слънчев загар?

Какво е слънчев загар?

Само на човека Бог е дал глава, която му помогнала да създаде тъкани, дрехи, чадъри и шапки. Но, знаейки за нашата човешка безхаберност, природата е дублирала варианти за защита. Когато ултравиолетовото облъчване доведе до нарастване на прекисното окисление в повърхностния слой на кожата, автоматично се стартира механизмът за синтез на меланина, своеобразна “щора” за човешкия организъм.

Гъвкавостта – плавния преход от една гледна точка към противоположна Незряла мисъл

Добре е, седейки в мекото кресло под лампата да помечтаем за морето, плажа, горещото и искристо слънце. А какъв загар си носим от там! Повод за тиха завист на колеги и познати. А всъщност, какво е това слънчев загар? Нека да поговорим на тази тема, макар че навън вали, а скучното слънце позволява да си свалим само палтото. Химията на процеса е достатъчно проста: необходима е аминокиселината тирозин или на тънкия край, фенилаланин.

По-нататък с помощта на кислорода и особения фермент-тирозиназа, съдържащ в своя състав мед(!), на няколко етапа се образува полимер- меланин- вещество с черен цвят. Такова преобразуване на тирозина протича в особени клетки- меланоцити- вградени в епидермиса на кожата. Смята се, че ултравиолетовите лъчи, като всяка радиация, бомбардират кожата, довеждат до избиване на електрони от атомите на биомолекулите и стартират опасния и разрушителен за всяко живо същество процес на образуване на агресивни и много реакционно способни молекули – свободни радикали и прекиси. Поради особената биологична опасност природата естествено се е погрижила за защита.

При едни това е здрава свето непроницаема хитинова обвивка (насекомите), при други- перата, при други- козината. Само на човека Бог е дал глава, която му помогнала да създаде тъкани, дрехи, чадъри и шапки. Но, знаейки за нашата човешка безхаберност, природата е дублирала варианти за защита. Когато ултравиолетовото облъчване доведе до нарастване на прекисното окисление в повърхностния слой на кожата, автоматично се стартира механизмът за синтез на меланина, своеобразна “щора” за човешкия организъм.

Наистина в него има съществен недостатък. Това, разбира се, е резервен вариант и затова е много бавен. Всеки от нас от собствен опит знае, че забавянето на този процес завършва с беда- изгаряне от първа, а често и втора степен. Въобще, печенето е своеобразна “руска рулетка”, тежки гонки със смъртта. Слънцето разрушава всичко, а организмът всячески се съпротивлява, използвайки всички налични резерви, гаси свободните радикали и агресивния кислород. Най-напред в този процес се разходват витамините- антиоксиданти- А, С и Е. Катастрофалното изтощение на запасите от витамин С след плажна доза облъчване, уврежда основата на структурната еластичност на кожата и то така, че никакво “гарние” няма да помогне, достойни за него или не.

Модерни жени, това се отнася особено за вас! Витамин С е задължителен компонент за образуване на колагена – основния белтък в структурата на кожата. Недостигът му прави кожата сбръчкана! С други думи, слънчев загар – това е експресно стареене на такъв важен орган като кожата. Интересното е, че загарът е сроден на потъмняването на нагризаната ябълка – тирозинът окислява аминокиселината с помощта на кислорода от въздуха. В случай на отсъствие на информация за този фермент в ДНК на човека- той става албинос.

А ако при образуването на меланина към него се присъедини аминокиселината цистин цвета става червен, което виждаме при индийците. При европейците природата си прави такива експерименти само при оцветяването на косата. Витамин С, ако постъпва в достатъчно количество “пребоядисва” меланина от черен в приятен бронзов цвят. За интензивността на загара влияе още един витамин В9 (фолиева киселина), който също е съвършено необходим за синтеза на меланина.

А това означава, че на почивка трябва добре да се храните, особено да се увеличи количеството на плодовете, зеленчуците и естествено на месото, в което се съдържа много аминокиселината за загара тирозин. Помнете, само добрата пържола, за разлика от “хлебния котлет”, ще ви спаси от загара тип бял налеп! Ако говорим сериозно, витамините са ви необходими за защита от слънцето! Бъдете здрави!

Автор: Д-р А. Наумов

Още по темата:

Слънчевата светлина

Витамин С

Бръчките говорят за вашето здраве!

Преодолей Кандида

Розова вода

Карамфиловото масло- лек срещу акне и други кожни проблеми

Кожни проблеми

Направете си тест

Лечение на кожата- лечебна картинка

Лечение със сол

Екстракт от цвекло и магданоз изчиства кожата от акне

Проблемите с кожата може да са резултат от болни зъби

Свързани публикации