Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Шоколадът заменя физическите натоварвания

Шоколадът е толкова полезен за здравето на човека, колкото и физическите натоварвания. Това е заключението на изследователи от Американския университет Уейн в Детройт. Учените насочили вниманието си върху митохондриите – малките “електроцентрали” в клетките, които произвеждат енергия.

Установено било, че растителните компоненти епикатехини, открити в шоколада, стимулират същата мускулна активност като тази, която възниква по време на интензивни физически натоварвания. “Митохондриите произвеждат енергия, която се използва от клетките на тялото – казва авторът на изследването д-р Мо Малек -. Повече митохондрии означава повече енергия, а това означава повече работа. Аеробните упражнения като бягане или колоездене, увеличават броя на митохондриите в мускулните клетки.

Нашето изследване показа, че шоколадът с неговите епикатехини осигурява същия ефект. Особено в мускулите на сърцето и скелета.” Изследователите в продължение на 15 дни давали специфичен тип епикатехини, извлечени от какаовите зърна на група мишки, два пъти на ден. В същото време, друга група гризачи преминавали през 30-минутна тренировка на бягаща пътечка, всеки ден.

Оказало се, че използващите епикатехини мишки показвали същата спортна производителност, както и тези, които бягали на пътечката. Изследванията са публикувани в списанието Journal of Physiology. Американските учени смятат, че техните данни ще помогнат на науката по-добре да разбере процеса на угасване на мускулната дейност, свързан със стареенето.

Още повече, че мишките на средна възраст, които получавали епикатехини и спортували на бягащата пътечка, получили дори повече ползи за здравето си от младите гризачи.

Още по темата

Шоколадът помага на сърцето и съдовете!

Шоколадът предпазва от инсулт

Шоколадът се оказал по-полезен от плодовете

Шоколадът ще лекува хроничната кашлица

Черният шоколад и червеното вино помагат в борбата с рака

Ароматът на шоколада има лечебни свойства

Вещество, съдържащо се в шоколада, защитава от последствията на инсулта

Шоколадът – най-доброто средство срещу емоционален стрес

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Свързани публикации