Шоколадът заменя физическите натоварвания

Черният шоколад е толкова полезен за здравето на човека, колкото и физическите натоварвания. Това е заключението на изследователи от Американския университет Уейн в Детройт. Учените насочили вниманието си върху митохондриите- малките “електроцентрали” в клетките, които произвеждат енергия.

Установено било, че растителните компоненти епикатехини, открити в шоколада стимулират същата мускулна активност, която възниква по време на интензивни физически натоварвания. “Митохондриите произвеждат енергия, която се използва от клетките на тялото- казва авторът на изследването д-р Мо Малек-. Повече митохондрии означава повече енергия, а това означава повече работа. Аеробните упражнения като бягане или колоездене, увеличават броя на митохондриите в мускулните клетки.

Нашето изследване показа, че епикатехините осигуряват същия ефект. Особено в мускулите на сърцето и скелета.” Изследователите в продължение на 15 дни давали специфичен тип епикатехини, извлечени от какаовите зърна на група мишки, два пъти на ден. В същото време, друга група гризачи преминавали през 30-минутна тренировка на бягаща пътечка, всеки ден.

Оказало се, че използващите епикатехини мишки показвали същата спортна производителност, както и тези, които бягали на пътечката. Изследванията са публикувани в списанието Journal of Physiology. Американските учени смятат, че техните данни ще помогнат на науката по-добре да разбере процеса на угасване на мускулната дейност, свързан със стареенето.

Още повече, че мишките на средна възраст, които получавали епикатехини и спортували на бягащата пътечка, получили дори повече ползи за здравето си от младите гризачи.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Камъни и кристали

Последни публикации:

Продукти

Свързани публикации:

healing_session
Публикации

Лечебни сеанси

Скъпи Братя и Сестри! Всички, които желаят, могат да получават лечебен сеанс всяка вечер в 22.00 часа от 15.03.2020г. до 15.06.2020 г.! Минимална продължителност на

Прочетете още

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност