Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Шоколадът предпазва от инсулт

Шоколадът – любимото на много хора лакомство предпазва от инсулт, твърдят учените. Изследователите установили, че редовната консумация на този деликатес намалява с 1/3 риска от развитие на сърдечно – съдови заболявания.

Любителите на шоколада с 37% по-малко рискуват да получат сърдечни заболявания, според учени от уважавания Университет в Кеймбридж, които анализирали данните от седем отделни изследвания, в които участвали около 100 хил. души. Освен това, шоколадът с 29% намалява риска и предпазва от инсулт, въпреки че изобщо не влияе върху риска от сърдечен удар.

Британските учени разгледали данните от наблюденията, проведени в Германия, Холандия, Швеция, САЩ и Япония, продължили средно около 10 години всяко. Нито едно от тези изследвания не изучавало конкретно полезните свойства на черния шоколад, който се смята за най-полезния за здравето. Вместо това, експертите следили за въздействието върху нашето тяло на всякакви лакомства, включително млечен шоколад, шоколад, напитки, сладкиши и десерти.

Сътрудник на отделението по сърдечно – съдова епидемиология в Кеймбридж д-р Оскар Франко заявява, че никой учен в света за сега не може да обясни, защо шоколада е толкова полезен за здравето на сърцето.

“Сама по себе си, храната е доста сложна структура, в която си взаимодействат много вещества – смята д-р Франко – Трудно е да се разбере, кои точно вещества в шоколада се борят със сърдечните заболявания и защо.”

Най-популярна е теорията за наличието на голямо количество антиоксиданти в шоколада, които теоретично могат да помогнат за поддържане на “чисти” артерии. Д-р Франко смята, че шоколада също помага на хората да се отпуснат и повече да се радват на живота.

Още по темата

Шоколадът заменя физическите натоварвания

Шоколадът помага на сърцето и съдовете!

Шоколадът се оказал по-полезен от плодовете

Шоколадът ще лекува хроничната кашлица

Черният шоколад и червеното вино помагат в борбата с рака

Ароматът на шоколада има лечебни свойства

Вещество, съдържащо се в шоколада, защитава от последствията на инсулта

Шоколадът – най-доброто средство срещу емоционален стрес

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Свързани публикации