Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Шийтаке (Shiitake)

Наименование: Шийтаке (Shiitake)
Ботаническо име: Lentinus edodes
Предупреждения

Шийтаке има отлична репутация като безопасна гъба, но е известно, че може да предизвика временна диария и подуване на корема, ако е използвана в големи количества (над 15-20 грама дневно).

Безопасността й по време на бременност и кърмене не е установена.

Лекарствени взаимодействия:

В проведено изследване, 88 ХИВ-позитивни хора получили Диданозин (400 мг на ден) плюс 2 мг. Лентинан на инжекции за седмица. Лентинанът е вещество открито в гъбата Шийтаке и е доказано, че има имуномодулаторно действие.

Комбинираната терапия Диданозин-Лентинан подобрила имунните CD4 клетки за значително по-дълъг период, отколкото използването само на диданозин. Лентинанът е в процес на изследване, като съпътстваща терапия заедно с диданозина при ХИВ инфекция. Орални препарати с шийтаке се предлагат, но не е известно дали те ще бъдат ефективно лечение заедно с диданозина при ХИВ инфекция.

История

Гъбата шийтаке е местна за Япония и Китай и расте върху повалени широколистни дървета. Днес тя се отглежда в цял свят, включително Съединените щати. Плодното й тяло се използва като лекарство.

ШийтакеАктивни съставки

Гъбата шийтаке съдържа протеини, мазнини, въглехидрати, разтворими фибри, витамини и минерали. Освен това, гъбата съдържа важна съставка, открита в плодното й тяло, полизахарид наречен Лентинан.

В търговската мрежа се предлагат препарати използващи смлян на прах мицел от гъбите. Този препарат се нарича Lentinus edodes- мицелен екстракт (LEM), който е богат на полизахариди и лигнани. Съгласно едно изследване се предполага, че орално, шийтаке може да бъде полезна за хората с хепатит В.

Силно пречистена, интравенозно под формата на лентинан, гъбата се използва в Япония и се съобщава, че увеличила преживяемостта на хора с рецидивиращ рак на стомаха, особено, когато била използвана заедно с химиотерапия. Подобни констатации са били открити в едно малко клинично проучване с хора, страдащи от рак на панкреаса. Бе съобщено за случай в Япония, в който приложения интравенозно лентинан бил полезен при лечение на хора с ХИВ инфекция.

Обаче, широкомащабни клинични изпитвания, за да се потвърди това действие все още не са провеждани. Орални добавки с лентинан от шийтаке бе доказано, че намаляват значително повторната поява на генитални брадавици (condyloma acuminata).

Предварително проучване, включващо група мъже и жени с генитални брадавици установило, че тези, които вземали по 12.5 мг лентинан, два пъти дневно в продължение на два месеца, след лазерна операция имали значително по-малко рецидиви (10.53% честотата на рецидивите) в сравнение с тези, които имали само лазерна хирургия (47,06% честотата на рецидивите).

Използвани лечебни части
Плодно тяло

Традиционна употреба

Гъбата шийтаке е почитана в Япония и Китай, и като храна, и като лечебно растение от хиляди години. Wu Ri, лекар от ерата на Китайската династия Мин (1368-1644 ), пише подробно за тази гъба, като подчертава способността й да повишава енергията, да лекува настинки и да премахва глисти.

Клинично изследвани полезни действия:

• Хепатит
• Помага при ХИВ
• Инфекция
• Рак на простатата

Как да се приема?

Традиционният прием на цели, сушени гъби шийтаке е 6-16 грама на ден.

Гъбите обикновено се консумират в супи или се вземат като отвара (т.е., варят се за 10-20 минути, охлаждат се, прецеждат се и се пият).

Препоръчва се приемът на мицелния екстракт (LEM) да бъде 1-3 грама, 2-3 пъти на ден.

Пречистеният лентинан се смята за лекарство в Япония и в момента не е достъпен като билкова добавка в Америка и други страни.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Протеините, съдържащи се в бананите, се борят с ХИВ- инфекцията

Вирусът на Хепатит С уврежда не само клетките на черния дроб

Лекува ли се хроничния хепатит

Бял трън (Milk Thistle)

Алфа липоева киселина (Alpha Lipoic Acid)

Витамин С

Инфекции и възпаления

Как да се защитите от вирусни инфекции и Ебола!

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още