Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ползата от супер-мини тренировката

Мразя упражненията, но това е добър начин за подобряване на здравето? Това означава да шофирам до фитнеса, да се преоблека в спандекс, да мразя повтарящото се упражнение, да се изпотя, да взема душ и да стана щастлив/а, че изпитанието е приключило.

Ако се чувствате така, Мартин Гибила, професор по кинезиология в университета Макмастър, има идеалното оправдание да си останете вкъщи. Просто започнете 20-секундната супер-мини тренировка, за да не сте част от глобалната епидемия на бездействие, която причинява затлъстяване, диабет тип 2 и инфаркт.

Дванадесет неактивни доброволци били помолени да изкачват три стълбища възможно най-бързо три пъти на ден в продължение на шест седмици. Това им коствало около 20 секунди! Бих казал, че трябва да са били доста млади, за да бъдат толкова бързи. Резултатът? 5% увеличение на аеробната форма.

Такива супер-мини тренировки няма да заменят предимствата на по-дългите. Но не забравяйте, че дори малко подобрение е по-добро от съвсем никакво. И причината за обездвижването не е липсата на време. Просто много хора се отвращават от упражненията.

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Как да изгорите мазнините с дихателни упражнения?

Упражнение за стъпалата на краката

Карнитин – аминокиселина

Танцът е полезно упражнение

Свързани публикации