Отдавна е известно, че калиевият хлорид много ефикасно намалява високото кръвно налягане. Най-новите проучвания в тази област потвърждават, че и всяка повишена употреба на калий води до подобни резултати. След диета, богата на плодове и зеленчуци, които съдържат много калий, кръвното налягане се понижава.

Съгласно медицинско проучване, високото съдържание на калий в диетата, може да помогне на хората, страдащи от хипертония, и спортистите да коригират показателите на кръвното налягане. Изследователите стигат до заключението, че включването в менюто на продукти с високо съдържание на калий, като пъпеши и дини, има същия ефект, както приемането на калиев хлорид.

Длъжностни лица от Министерството на земеделието в САЩ, на базата на тези данни, препоръчват на възрастните хора да консумират най-малко 4000 милиграма калий на ден чрез храна и напитки. Те особено препоръчват по-често да се яде пъпеш, тъй като само в една четвъртина пъпеш се съдържат почти 900 милиграма калий, което е около 20% от препоръчителния дневен прием.

Забележка: Богати на калий са също и фурми, смокини, киви, сушени кайсии, домати, авокадо, грейпфрут, картофи.

Още по темата

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Лечение с камъни

Направете си тест

Витамини и минерали

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки