Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Оша (Osha)

Наименование: Оша (Osha)
Ботаническо име: Ligusticum porteri
Семейство Сенникоцветни (Apiaceae)

Предупреждения!

Растението може да бъде объркано с отровния бучиниш. Основният начин да го разпознаете е корена. Коренът на оша е много влакнест и притежава силен мирис, подобен на целината. Вътрешната сърцевина е жълта и на пипане е мазна като сапун.

Да не се използва по време на бременност или кърмене.

История

Популярното мексиканско наименование на растението „chuchupate” се смята, че идва от древен ацтекски термин, означаващ “мечо лекарство”. Всяко растение, което било “лекарство на мечката” се смятало за мощно и основно средство.

Билката първоначално била използвана от американските индианци за лечение на настинки, грип и инфекции на горните дихателни. Тя показвала силен афинитет към дихателната система, индианците дъвчели корена за увеличаване на издръжливостта. Тя също така се носела в торбичките с билки и около глезените за предпазване от гърмящи змии.

Основни действия
• антивирусно
• газогонно
• средство за изпотяване
• диуретик
• деконгестант
• стимулира имунната система

Основни компоненти
• етерични масла
• есенциално масло
• терпени
• лактон гликозид
• сапонини
• ферулова киселина
• фитостероли

Лечебни части
Корен

Традиционна употреба

Ligusticum porteri flowers1Оша се смята за “затопляща” билка, силно средство за дихателната система и леко за другите системи на тялото, включително горна част на стомашно-чревен тракт, сърдечносъдова, централна нервна система, лимфна, репродуктивна, периферна, парасимпатикова и симпатикова нервна система.

Тя се използва за такива състояния, като настинки със суха и дразнеща кашлица, начални етапи на остър фарингит и подостър фарингит, който бавно се лекува, ранна фаза на тонзилит, остър грип с кашлица и диспнея (затруднено дишане), остра бронхиална пневмония с диспнея. Когато се използва с ехинацея е ефективна при левкоцитоза (увеличение на белите кръвни клетки), което обикновено е признак за предстояща инфекция.

Благодарение на силните си антивирусни свойства, тя трябва да се приема при първи минимални симптоми на грип или настинка, които често включват замъгляване на съзнанието, заради синусни задръствания.

Тя е изключително добра при болки в гърлото и бронхиални възпаления, успокоява почти веднага, а със своите стимулиращи потенето свойства, помага за премахване на токсините чрез потене.

Тя е особено добро средство за сиропи за кашлица. Един прост сироп се приготвя като се смесят смлян корен с двойно количество мед, затопля се и се накисва един час, след това се прецежда и се използва, когато се охлади.

Тъй като коренът въздейства силно на дихателната система, като я прави по-силна, билката може да помогне на тези, които ще пътуват или живеят на висока надморска височина. Чаят от смлян на прах корен или тинктурата също действат антибактериално и са отлични за рани по кожата, за предотвратяване на инфекцията.

Оша е много добро средство за стомашни разстройства и спазми или болка, свързани с начална язва. Въпреки че коренът се използва като лекарство, листата и семената са отлични кулинарни подправки. Корените на билката могат да се използват няколко пъти, преди лечебни свойства да се изчерпат.

Днес се предлагат под формата на капсули, оша в комбинация с корен от Lomatium dissectum, който е друга известна подобряваща имунната система билка, използвана от индианците.

Други видове, като Ligusticum canbyi и Ligusticum scorticum, могат да се използват взаимозаменяемо с оша.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Как да се предпазим от грип!

Гаргара със солена вода срещу грип и настинка

Витамин С

Синбиотици

Лизин

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Инфекции и възпаления

Етерични масла и Ароматерапия

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още