Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Лимоните

Лимони – тези вечнозелени храсти с жълти плодове, винаги са били традиционно средство, използвано срещу настинка. Лимонът е много кисел плод, но действа обратно в нашия стомах- намалява киселинността. Неговият сок и кора имат антисептични свойства, а листата се използват за лечение на висока температура.

С какво е полезен Лимонът?

Витамин С

Лимонът е богат на витамин С, който усилва имунната система и действа като антиоксидант. Той е с високо съдържание на витамин С (в месестата част) и витамин Р (в кората), а също и на органични киселини. Всеки знае какъв е лимоновия вкус, но истинските лимони не са такива. Истинските лимони растат в Китай, откъдето те са били пренесени в Европа през единадесети век от арабите. Китайските лимони са сладки и се сервират като сладък десерт. Така че не се изненадвайте, ако някога вкусите сладък лимон. Той може да има зелена кора, но сладък вкус, въпреки това.

Лимонената киселина

Лимонената киселина идеално подхожда към реакция със запасените мастни продукти в тялото за производство на енергия. Тя реагира с мастните киселини, за да произведе енергия. Докато вие имате мастни депа, спокойно можете да живеете на лимонов сок! 

И това не е странно, тъй като основно всичко, което ядем, се преобразува в лимонов сок, или по-правилно в лимонена киселина, преди да се трансформира в енергия. Обаче, за да се преобразува лимонената киселина напълно в енергия е нужно да влезе в реакция с вредните мастни киселини. Това е централната част от Клетъчния Енергиен Метаболизъм и се нарича Лимонен Киселинен Цикъл. Затова, ако имате достатъчно лимонов сок и телесни мазнини, то вие нямате нужда от глюкоза и инсулин.

Какви са ефектите за здравето от лимона?

• Стимулира апетита
• Подобрява храносмилането
• Намалява нивата на холестерола в кръвта
• Облекчава конвулсии и изтръпвания
• Регенерационни свойства
• Ефективно антисептично средство
• Пречиства кръвоносните съдове
• Подпомага черния дроб
• Забавя стареенето и предпазва от рак поради своите антиоксидантни свойства
• Прави кръвоносните съдове еластични, което е добра профилактика срещу инсулти и сърдечни пристъпи.

Лимонът осигурява пектин, етерични масла, терперин, биофлавоноиди, които укрепват стените на капилярите. Етеричните масла, повишават лимфната циркулация в тялото. Лимонът стимулира секрецията на стомашен сок и ензими, което подобрява усвояването на желязото и калция. Той може да бъде използван като антисептично средство срещу възпалителни заболявания в устата и гърлото, но бъдете внимателни, защото лимоновия сок е вреден за зъбния емайл, тъй като може да разтваря калция.

Кой трябва да яде Лимони?

Разбира се- всички! Ако вие имате наднормено тегло, лимоновият сок е насреща. Той е естествения разтворител на мазнините. Особено важен е той за диабетиците! Лимонът е много полезен и за децата и бременните жени. Ако прекарвате дълги часове пред компютъра би било добра идея да имате чинийка с лимонови резени наоколо. Яжте парченце от време на време. Това ще ви помогне да се концентрирате, да получите енергия и по-добро фокусиране, и ще намали умората.

Лимонът се използва и в козметиката като съставка в различни маски.

Така че, не забравяйте да включите лимоните в дневното си меню! Наздраве!

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Лимони срещу херпес

Цитрусовите плодове и лекарствата!

Лимонова трева (Lemon Grass)

Рецепти с подправки при респираторни заболявания

Рецепти при висока температура

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации