Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Калий според доктрината на златната среда

Доктрината на Аристотел за златната среда възхвалява златната среда между двете крайности: излишък и недостиг. Но не всеки следва този мъдър съвет. И не всички витамини и минерали изпращат ясни сигнали за липса или излишък. Нека погледнем калия, третият най-разпространен минерал в тялото.

Хората, животните и растенията зависят от калия за своите основни функции. Изтощените почви изискват обогатяване с калий. Без калий младите животни бързо загиват. При хората има опасност от твърде много или от твърде малко калий. Но здравословната диета, включително здравословните напитки са най-доброто решение.

Американската сърдечна асоциация препоръчва 3400 милиграма (мг) калий на ден за мъже и 2600 мг на ден за жени. Един типичен банан осигурява около 400 мг. Чаша портокалов сок предлага около 500 мг. Една порция броколи има около 450 мг. Един голям печен картоф може да съдържа 950 мг!

Калият е гориво за електрическите системи в тялото – най-вече в мускулните клетки, но също и в костите, черния дроб и червените кръвни клетки. Помага за управлението на нервните сигнали и мускулните съкращения. Калият също помага за регулиране на нивата на течности и стабилизиране на кръвното налягане. Недостигът може да доведе до мускулни спазми и неправилен сърдечен ритъм. Ниското ниво на калий, особено когато има висок прием на натрий, повишава риска от хипертония.

Обширно изследване показва, че богатата на калий диета носи големи ползи. Намаляването на риска от инсулт е един от тях. Италиански анализ на кохортни изследвания, включващи близо 250 000 възрастни, установило, че “по-високият прием на калий, 1640 мг на ден, бил свързан със значително по-нисък риск от инсулт- 21%”.

Националните здравни институти на САЩ съобщават, че високото съдържание на калий в диетата намалява честотата на образуване на камъни в бъбреците. Има изследвания, които показват, че калият поддържа здравето на костите и помага за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2.

Звучи толкова добре. Но можете ли да получите твърде много от нещо добро? Хората със слаба бъбречна функция или приемащи определени лекарства трябва да бъдат внимателни и да се консултират с лекарите си.

Кой друг трябва да внимава?

Аристотел не би могъл да си представи, колко безалкохолни напитки ще се консумират в днешното общество. Средният американец изпива 45 галона (170 литра) газировки всяка година. Дори количеството да е средно, това са прекалено много глюкоза, фруктоза и кофеин, които лишават тялото от калий. Има установена връзка между твърде многото сода и дефицита на калий.

Пациентите не винаги си признават за многото сода, която изпиват, а и малко лекари ги питат. Лекарите могат да диагностицират дефицит на калий от кръвни изследвания. Но е по-трудно да се измери калият в мускулните и костните клетки.

Най-добрата препоръка е здравословна доза на здравия разум. Спазвайте балансирана диета с високо съдържание на калий и изключете сладките напитки. Друг съвет от Аристотел: “Добрите навици, формирани в младостта, решават всичко”.

Източник: www.docgiff.com

Вижте още

Ябълков оцет за намаляване на кръвната захар!

Калий (К). Ползи, симптоми и храни

Магнезий (Mg). Ползи, симптоми и храни

Витамин В1 (тиамин). Витаминът на оптимизма

Пробиотици – “добрите” бактерии за червата

Книги за самолечение на Walter Last

Свързани публикации