Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Как да запазим здравето си през зимата според китайската медицина!

Как да запазим здравето си през зимата!

В древен Китай хората знаели тайните на природата и живеели в хармония с нея, адаптирайки се към различните сезони на годината. Така в древния трактат по китайска медицина “Хуан- Ди Ней Дзин” се указва, как правилно да преживеете през трите месеца на зимата, за да запазите здравето си. Китайска медицина разглежда сезонните изменения в светлината на теорията за Ин и Ян. Където Ян- е денят, слънчевата светлина, топлината и сухотата.

Докато Ин- това е нощта, луната, студа и влагата. Поради това не е трудно да си представим, че Ян преобладава през лятото, а Ин през зимата. Напомняме, че Ян започва да расте от деня на зимното слънцестоене (21 декември) до деня на лятното слънцестоене (21 юни). Ин в този момент обратното, намалява, а от деня на лятното слънцестоене започва да се съживява и достига най-високата си изразеност в деня на зимното слънцестоене.

Вътре в организма енергията също се изменя в зависимост от периода на годината, затова Ян се увеличава през лятото, а Ин- през зимата. Всичко във вселената се намира в постоянна циклична промяна и процесите на раждане, съществуване, гниене и унищожаване следват един след друг. Така Небето породило четири сезона на времето. Дао на пролетта- време на раждане, когато всичко в природата разцъфва, Дао на лятото- време на растеж, когато всичко узрява, Дао на есента- събиране и напълване и Дао на зимата- осмисляне и покой.

Когато нещата са в пълнота, те се натрупват, а след това отново оживяват. Не е известно къде свършва това, не е известно и къде започва. Ето защо, зимата- това е времето за отдих и възстановяване на силите. През зимата жизнените процеси на човека се забавят и той се нуждае от повече енергия. Затова, човек трябва да си ляга рано и да става след изгрев слънце. Трябва да се опитва да избягва преохлаждането и да се стои в топли места и помещения.

Всичко това трябва да се прави съчетано с упражнения за дишане. Важно е също така да се предпазва от студ шията, долната част на гърба и раменете. Освен това, се препоръчва преди лягане да се затопли леглото. В наше време, това може да стане с помощта на термофори, грейки, което значително улеснява задачата ни, в сравнение с жителите на древен Китай.

Здравето през зимата според китайската медицинаХраненето през зимата и здравето

Тъй като през зимата се опитваме да съхраним енергия и ресурси, нашето хранене трябва да отговаря на тази цел.

Зимата трябва да се употребява топла храна и напитки, които имат благотворно влияние върху сърдечносъдовата система, улеснявайки работата на сърцето. Докато студените храни забавят храносмилателните процеси и изискват повече енергия, за “затопляне”.

Храните трябва да бъдат добре сварени на тих огън, за да запазят своята енергия и хранителни вещества. Това ще спомогне за укрепването на имунната система. Не е необходимо в храната да се добавят силни подправки, тъй като те допринасят за разширяване на порите и загуба на топлина. Лекарите в китайската медицина препоръчват да се използва солена и горчива храна, тъй като тя действа обратно, помага за свиване на порите на кожата.

Освен това, през зимата ни трябват храни, богати на енергия Ян, калорични храни. В тази връзка, основата на зимното хранене са зърнените храни. Ако употребявате зърнени храни заедно с бобови, като червения боб, то вие ще имате още и пълноценен набор от аминокиселини. Също така необходимо е веднъж на ден да се ядат пържени зеленчуци.

Особено полезни през зимата са кореноплодните зеленчуци (моркови, ряпа, лук, пащърнак и картофи). Чесънът затопля и стимулира разсейването на студа. Чили чушките добавят топлина на пръстите на краката ви. През зимата е важно да пиете много, да не чакате появата на жажда. Разбира се, най-доброто за зимата са топлите напитки. Китайската медицина препоръчва плодовите чайове (с канела, джинджифил, карамфил) или червен и черен чай.

Червеният чай има сладък вкус и бидейки “топъл” по своята същност обогатява с енергия Ян. Този чай се съчетава добре с мляко. Не по-малко полезен е и черния чай Пу-Ер. Ако времето навън е студено, то храната трябва да бъде топла и калорийна, това е изключително важно за здравето. В този случай наблегнете на зърнените, плодовете, печените зеленчуци, млечните продукти и месото, нека те да допълват ястията ви.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Лечение на грип, настинка и слузни задръствания със захар

Гаргара със солена вода срещу грип и настинка

Инфекции и възпаления

Как да се защитите от вирусни инфекции и Ебола!

Чесънът – защита срещу Helicobacter pylori и други бактериални инфекции

Свързани публикации