Как да запазим здравето си през зимата според китайската медицина!

Как да запазим здравето си през зимата!

В древен Китай хората знаели тайните на природата и живеели в хармония с нея, адаптирайки се към различните сезони на годината. Така в древния трактат по китайска медицина “Хуан- Ди Ней Дзин” се указва, как правилно да преживеете през трите месеца на зимата, за да запазите здравето си. Китайска медицина разглежда сезонните изменения в светлината на теорията за Ин и Ян. Където Ян- е денят, слънчевата светлина, топлината и сухотата.

Докато Ин- това е нощта, луната, студа и влагата. Поради това не е трудно да си представим, че Ян преобладава през лятото, а Ин през зимата. Напомняме, че Ян започва да расте от деня на зимното слънцестоене (21 декември) до деня на лятното слънцестоене (21 юни). Ин в този момент обратното, намалява, а от деня на лятното слънцестоене започва да се съживява и достига най-високата си изразеност в деня на зимното слънцестоене.

Вътре в организма енергията също се изменя в зависимост от периода на годината, затова Ян се увеличава през лятото, а Ин- през зимата. Всичко във вселената се намира в постоянна циклична промяна и процесите на раждане, съществуване, гниене и унищожаване следват един след друг. Така Небето породило четири сезона на времето. Дао на пролетта- време на раждане, когато всичко в природата разцъфва, Дао на лятото- време на растеж, когато всичко узрява, Дао на есента- събиране и напълване и Дао на зимата- осмисляне и покой.

Когато нещата са в пълнота, те се натрупват, а след това отново оживяват. Не е известно къде свършва това, не е известно и къде започва. Ето защо, зимата- това е времето за отдих и възстановяване на силите. През зимата жизнените процеси на човека се забавят и той се нуждае от повече енергия. Затова, човек трябва да си ляга рано и да става след изгрев слънце. Трябва да се опитва да избягва преохлаждането и да се стои в топли места и помещения.

Всичко това трябва да се прави съчетано с упражнения за дишане. Важно е също така да се предпазва от студ шията, долната част на гърба и раменете. Освен това, се препоръчва преди лягане да се затопли леглото. В наше време, това може да стане с помощта на термофори, грейки, което значително улеснява задачата ни, в сравнение с жителите на древен Китай.

Здравето през зимата според китайската медицинаХраненето през зимата и здравето

Тъй като през зимата се опитваме да съхраним енергия и ресурси, нашето хранене трябва да отговаря на тази цел.

Зимата трябва да се употребява топла храна и напитки, които имат благотворно влияние върху сърдечносъдовата система, улеснявайки работата на сърцето. Докато студените храни забавят храносмилателните процеси и изискват повече енергия, за “затопляне”.

Храните трябва да бъдат добре сварени на тих огън, за да запазят своята енергия и хранителни вещества. Това ще спомогне за укрепването на имунната система. Не е необходимо в храната да се добавят силни подправки, тъй като те допринасят за разширяване на порите и загуба на топлина. Лекарите в китайската медицина препоръчват да се използва солена и горчива храна, тъй като тя действа обратно, помага за свиване на порите на кожата.

Освен това, през зимата ни трябват храни, богати на енергия Ян, калорични храни. В тази връзка, основата на зимното хранене са зърнените храни. Ако употребявате зърнени храни заедно с бобови, като червения боб, то вие ще имате още и пълноценен набор от аминокиселини. Също така необходимо е веднъж на ден да се ядат пържени зеленчуци.

Особено полезни през зимата са кореноплодните зеленчуци (моркови, ряпа, лук, пащърнак и картофи). Чесънът затопля и стимулира разсейването на студа. Чили чушките добавят топлина на пръстите на краката ви. През зимата е важно да пиете много, да не чакате появата на жажда. Разбира се, най-доброто за зимата са топлите напитки. Китайската медицина препоръчва плодовите чайове (с канела, джинджифил, карамфил) или червен и черен чай.

Червеният чай има сладък вкус и бидейки “топъл” по своята същност обогатява с енергия Ян. Този чай се съчетава добре с мляко. Не по-малко полезен е и черния чай Пу-Ер. Ако времето навън е студено, то храната трябва да бъде топла и калорийна, това е изключително важно за здравето. В този случай наблегнете на зърнените, плодовете, печените зеленчуци, млечните продукти и месото, нека те да допълват ястията ви.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Лечение на грип, настинка и слузни задръствания със захар

Гаргара със солена вода срещу грип и настинка

Инфекции и възпаления

Как да се защитите от вирусни инфекции и Ебола!

Чесънът – защита срещу Helicobacter pylori и други бактериални инфекции

Свързани публикации