Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хвойна (Juniper)

Наименование: Хвойна (Juniper)
Ботанически наименования: Juniperus communis; Juniperus virginiana
Семейство Кипарисови (Cupressaceae)

Противопоказания!

Да не се използва по време на бременност, тъй като е маточен стимулант.

Да не се приема, ако сте податливи към силно менструационно кървене, тъй като тя увеличава течението.

Многократната употреба може да причини увреждане на бъбреците. Билката е противопоказна за хората с бъбречно заболяване или инфекция на бъбреците.

Не приемайте етеричното масло вътрешно без професионално наблюдение.

Продължителната употреба на хвойна може да раздразни бъбреците, така че не трябва да я използвате за повече от шест седмици без прекъсване.

История

“Juniperus” е старото латинско наименование за вечнозелени дървета или храсти. Хвойната е известна още като “genvier”, термин, от който произхожда думата “gen” (Джин). Плодовете и се използват в производството на джин, тяхна е заслугата за отличителния му вкус.

От древни времена, хвойната се използва от всички култури за пречистване и ритуално измиване, особено в храмовете. Тя често била изгаряна за прогонване на зли духове и чума. Използването и от много култури е широко разпространено и резултатите от научните изследвания потвърдиха нейната историческа употреба.

Няколко медицински рецепти, оцелели в египетските папируси, датиращи от 1550 г. пр.н.е., я включват като средство за лечение на тения: 5 части плодове от хвойна и 5 части бяло масло се приемат за деня. Хвойната е била използвана още от древни времена, от гърците и арабите, като успокоително. В Европа преди 200 години, хвойната била използвана за укрепване тялото на болните и за поддържане на добро здраве.

ХвойнаВ народната медицина на Централна Европа, маслото, извлечено от плода, се смятало за панацея при тиф, холера, дизентерия, тения и други свързани с бедността заболявания. В Северна Америка и морските области на Канада, местните племена използвали хвойната за навяхвания, рани, туберкулоза, язви (вътрешни и външни), охтика и ревматизъм. Тяхното общо вярване било, че хвойната укрепва организма и го прави по-силен в борбата с болестите.

Индианците Зуни правели чай от препечени клони за отпускане на мускулите преди започването на раждане и за ускоряване на възстановяването след него. Други индиански племена изгаряли клони в жилището на жена, която току-що е родила.

Испанските американци, които научили за растението от различни местни племена, съветвали жените да пият по една чаша чай на ден, един месец преди техните бебета да се родят, за да си осигурят безопасно раждане. Те също така, използвали чая за лечение на възпален стомах и облекчаване на мускулни спазми.

Червеният кедър (Juniperus virginiana) и другите видове хвойна били използвани от повечето индиански племена за тамян в пречистването и ритуалите. Шошоните използвали чай от плодовете за лечение на заболявания на бъбреците и пикочния мехур, докато канадските Кри използвали чай, направен от корена, за същата цел.

През 1849 и 1850 г., епидемия от азиатска холера пламнала сред племето Лакота; много измрели, а други се разпръснали в паника. Червеният Облак, който по-късно става известен вожд на Лакота, опитал много лечения за болестта, включително и отвара от хвойнови листа, които пиел и използвал в къпането. Беше съобщено, че това наистина е лечение.

Основни действия

• антисептично (особено за пикочните пътища)
• антиревматично
• антибактериално
• антимикробно
• противогъбично
• антикатарално
• газогонно
• храносмилателен тоник
• диуретично
• маточен стимулант

Ключови компоненти

• летливо масло (1.2%)
• повече от 60 различни съединения, включително мирцен, сабинен, алфа-и бета-пинен, цинеол
• танини
• дитерпени
• захари
• лепкави вещества
• витамини и минерали в плодовете (включително хром, кобалт, цинк, ниацин, рибофлавин и витамин С)

Лечебни части
Плодове, етерично масло, игли (кора, дърво и корен също са активни)

Активност срещу: Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Shigella dysenteriae, Streptococcus spp., Escherichia coli, Candida albicans, Salmonella spp.

Използвани лечебни средства

Настойка от плодовете има диуретични свойства. Тя също така успокоява болки в мускулите, стомашни разстройства, втрисане или менструални болки. Но, тя също предизвиква менструация и увеличава течението.

ХвойнаТинктура от плодовете се използва за такива инфекции като цистит или за стимулиране на храносмилането.

Разредено етерично масло се използва върху кожата за подпомагане отделянето на отпадъчните продукти от основните тъкани. Вътрешно, маслото се използва за увеличаване филтрирането на отпадните продукти от бъбреците и е ефективно срещу много бактерии. Маслото, което се произвежда чрез парна дестилация, е популярно средство срещу артритни и мускулни болки.

Хвойновото масло (Oil of Cade) от J. oxycedrus се прилага при кожни обриви, лющеща се екзема и псориазис. То се произвежда чрез суха дестилация на сърцевината на различни видове хвойнови дървета. То е известно още като хвойново катранено масло и съдържа фенол, който е с леко дезинфекционно действие. Прилага се външно, то е не-дразнещо и се използва предимно за такива хронични заболявания като сърбяща екзема и псориазис.

Изплакването на косата с това масло е ефективно при псориазис на скалпа, прави се като се добавят няколко капки масло към топла вода и косата се оставя в продължение на 15 минути преди да се изплакне. Лосион от етеричното масло се приготвя с равни части хвойново етерично масло, розова вода и хамамелис, за мазна кожа и акне. Втриване в гърдите за лечение на упорита кашлица, се прави с масло от хвойна, масло от мащерка и бадемово масло.

Масажно масло се приготвя от етеричното масло и неутрално масло и се втрива в артритни стави.

Настойката е ефективна за промиване на рани. Смляна на прах, от всяка част на растението, може да се поръсва върху раните за предпазване или лекуване на инфекции. Всяка част от растението, обикновено игличките или плодовете, могат да се използват в сауни и за парни инхалации, като помощно средство при респираторни проблеми.

Традиционна употреба

Като мощен антисептик, хвойната се използва главно за подпомагане на пикочните пътища, за намаляване задържането на течности, но не и когато е налице бъбречно заболяване. Тя е ценно лечебно средство за цистит. Тя е добър помощник за храносмилането, за затопляне и успокояване на стомаха, за облекчаване на колики и подпомагане на храносмилателните функции.

Вътрешно и външно се използва за хроничен артрит, подагра и ревматични състояния. Японските видове, J. rigida, се използват като диуретик. В много страни силната отвара традиционно се използва за стерилизиране на инсталации в пивоварните, на прибори за готвене, хирургически инструменти, ръце и щандове.

ХвойнаЛокално, настойките от плодове на хвойна се използват като антибиотици в лечението на различни възпаления или рани, включително екзема, псориазис и други кожни заболявания. В Южна Америка, различни видове хвойна се използват за различни състояния и като основен тоник.

Индианците Куна се мажат с плодове от хвойна, за да се предпазят от паразитите, които ги атакуват, когато плуват или ловят риба- нещо, което трябва да правят туристите, плуващи в басейна на хотела.

Като антисептик, хвойната е ефикасно лекарство срещу диария на пътешественика. Алтернатива на хвойната е бора, който е показал значителна антибактериална активност при лабораторни изследвания с антибиотик-резистентни бактерии. Това се потвърждава и от неговата традиционна употреба за лечение на инфекциозни заболявания.

Едно скорошно проучване показва, че боровата кора е с по-високо съдържание от всяко друго растение, с изключение на гроздовите семена, на проантоцианидин, който е мощен антиоксидант и потенциатор на витамин С и е един от най-силните известни.

Подобно на хвойновите иглички, боровите иглички са един исторически лек за скорбут. Ароматът на хвойната е подобен на този от боровите шишарки, така че е необходимо леко да се обработва, за да се направи по-лесно за преглъщане. Сваряването на плодовете с мед значително подобрява вкуса им, а също и възможността за съхранение.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Червеният кедър (вид хвойна) може да се справи със златистия стафилокок

Най-добрите рецепти при първи симптоми на настинка!

Билки- силни антибиотици

Вагинални гъбички и инфекции

Етерични масла и Ароматерапия

Средства за Инхалации

Помощ при слънчево изгаряне, натъртвания и хематоми

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още