Количка

Детските сокове могат да причинят рак

Детските сокове могат да нанесат тежък удар върху детското здраве и да станат причина за възникването на такива болести като рак, твърдят датски специалисти. Учените провели изследване, в което изучили и тествали 16 вида сокове за деца от най-популярните марки.

Основно били тествани сокове с вкус на ягоди, касис и други смесени плодови напитки. Оказало се, че повечето от соковете съдържат в големи количества много опасния за детския организъм химически компонент – антимон.

В някои случаи, показателите надвишавали нормата с 10 пъти. Експертите смятат, че заради съдържанието на антимон в детските сокове, здравето на децата е изложено на голям риск, тъй като редовната консумация на такъв сок може да доведе до рак, заболявания на сърдечно – съдовата система и белите дробове.

Антимонът (Sb ) е химичен елемент, принадлежащ към групата на металоидите. Антимонът се използва за производството на огнеустойчиви покрития, емайли, керамика, сплави, както и в състава на различни бои, лакове и гуми. Може да бъде атакуван от действащи окислително киселини и халогени.

Още по темата

Енергийните напитки са опасни за здравето на децата

Диабетът при децата се открива твърде късно!

Недоспиването и напълняването при децата

Замърсеният въздух убива деца!

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации