Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Бурчак, горчив фий (Bitter vetch)

Наименование: Бурчак, горчив фий (Bitter vetch)
Ботаническо име: Vicia ervilia
Семейство Бобови (Fabaceae)

Горчивият фий (Vicia ervilia) е древна зърнено- бобова култура от средиземноморския регион. Освен английското име, други популярни негови имена са: Gavdaneh (персийски), kersannah (арабски), yero (испански), rovi (гръцки) и бурчак (турски).

Хранителната стойност на зърното е осигурила продължително му култивиране в Мароко, Испания и Турция. Зърното е отлична храна за овцете и говедата и е било на висока почит от земеделските производители в Стария свят, които го използвали за подобряване хранителната стойност на фуража.

Културата е лесна за отглеждане и може да се отглежда в много плитки, алкални почви. Зърната на бурчака, когато се изчистят, приличат на червена леща. За да се избегне горчивината на семената при консумация от човека, трябва да се накисват във вряла вода. Поради тази горчивина, е малко вероятно някой случайно да обърка горчивия фий с червената леща.

Горчив фийДо края на 17-началото на 18-ти век употребата на горчивия фий била широко разпространена. Очевидно е, че древните са знаели много за фия. Хипократ казвал за него “… понякога в тежки гладни времена от необходимост хората го използват за сила. Самите ние ползваме горчивия фий с мед като лекарство“.

По-късно Гален пише за “…недостигът на храна през пролетта – в този сезон на слабост сме яли глушина и фий, които земеделците обикновено пазят за храна на говедата”. Според Zohary и Hopf, само хора от най-бедните класи консумирали тази култура или по време на глад. Обаче, Плиний посочва, че горчивия фий (ervum) има лечебна стойност, подобно на фий (Vicia), като се позовава на писмата на император Август, в които той пише, че възстановява здравето си с диета от горчив фий.

Свойството на горчивия фий да “потиска глада” е признато и използвано от древните британци: “Историкът Дион в своя книга за живота на древните британци пише, че те издържали много на глад и студ, хранели се с кори и корени на дървета, но винаги имали от своя вид месо, което било някакъв боб и благодарение на него не чувствали нито глад, нито жажда. Кръглите бучки имали вкус на сладък корен. Те ги държели в устата си или ги накисвали във вода и след това я пиели, правели и една напитка с отвара от него, благодарение на силата, която им давал те можели да пътуват и да се трудят”.

Тази забравена за хората храна заслужава внимание днес и както биха казали римляните, горчивия фий е много необходим помощник на арената на затлъстяването и нежеланото излишно тегло, а също без съмнение, и за още много други приложения, които могат да бъдат открити.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Как да се предпазим от грип!

Гаргара със солена вода срещу грип и настинка

Витамин С

Синбиотици

Лизин

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Инфекции и възпаления

Етерични масла и Ароматерапия

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още