Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Антиоксидантите за мъжката плодовитост

Мъжката плодовитост

Безплодието не е незначителен въпрос и проблемите със сперматозоидите играят роля при около половината от всички случаи. Ниски нива на сперма, деформирани сперматозоиди и сперматозоиди, които не са достатъчно мобилни, всички могат да допринесат за безплодие при мъжете. Един от факторите, който се смята, че води до проблеми със спермата е оксидативния стрес, причинен от свободните радикали.

Свободните радикали могат да бъдат неутрализирани от вещества, наречени антиоксиданти (включително и много хранителни вещества). Това е провокирало някои изследователи до използват антиоксидантни лечения при проблеми с плодовитостта на мъжете. “Антиоксидантите за мъжкия инфертилитет” е публикувано в Cochrane Database of Systematic Reviews 2011, Issue 1.

Тази статия прави обзор на 34 изследвания, които съобщават за употребата на антиоксиданти при лечение на мъжки стерилитет. Антиоксидантните вещества във всяко от тези изследвания са много разнообразни. В някои от тях е било използвано само едно вещество. В други, веществата са комбинирани заедно. Самите вещества се различавали значително и включвали цинк, витамин Е, витамин С, L-карнитин и селен.

Всички двойки в тези изследвания са били подложени на помощни репродуктивни техники, като оплождане ин витро (IVF) и вътрематочна инсеминация (IUI). Събирайки всички изследвания заедно, учените се опитали да оценят, дали антиоксидантната терапия е оказала полезно влияние върху плодовитостта.

Те открили, че в сравнение с плацебо, лечението с антиоксидантни добавки било свързано с 485% повишена честота на живо раждане. (С други думи, вземащите антиоксиданти имали около пет пъти по-голяма вероятност за живо раждане в сравнение с тези, приемащи плацебо.) Броя на зачеванията също бил оценяван, като и тук броят бил по-голям (общо 96 бременности от 15 изследвания и общо 964 двойки).

Тук, броя на бременностите се оказал с 418% по-висок при пациентите, приемащи антиоксиданти. (С други думи, вземащите антиоксиданти имали около четири пъти по-голяма вероятност да оплодят своите партньори в сравнение с тези, приемащи плацебо.) Нито едно от изследванията не съобщава доказателства за вредни въздействия на антиоксидантната терапия.

Мета-анализите от този характер никога не са перфектни, особено, когато групата изследвания включва съвсем различни методи (например, различни лечения, в различни комбинации). Въпреки това, този обзор в крайна сметка настоятелно предполага, че антиоксидантното лечение има значителен потенциал за подобряване на мъжката плодовитост и успеваемостта на помощните репродуктивни техники от типа на ин витро.

Още по темата:

Антиоксидантите срещу свободните радикали

Безплодие

Тест за недостиг на витамини и минерали

Тест за паразити

Хранене на органите

Разговорите по мобилния телефон правят сперматозоидите по-малко подвижни

Бананите подобряват ерекцията и качеството на спермата

Сладките газирани напитки намаляват качеството на спермата

Вещество съдържащо се в пластмасата влияе върху качеството на спермата при мъжете

Приемът на алкохол по време на бременността влияе върху качеството на спермата на момчетата в бъдеще

Книги за самолечение на Walter Last

Лечение с камъни

Свързани публикации