Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Жълтениче, змийско мляко (Celandine)

Наименование: Жълтениче, змийско мляко (Celandine)
Ботаническо наименование: Chelidonium majus
Семейство Макови (Papaveraceae)

Предупреждения!

Използването на прясното растение вътрешно, може да предизвика стомашно разстройство. Локалната употреба беше свързвана със силен сърбеж и обрив в един клиничен случай.

Да се избягва по време на бременност и при деца под 12 години!

Жълтеничето трябва да се използва с повишено внимание и под наблюдението на специалист, защото болшинството хора не разбират потенциала на неговата чернодробна токсичност.

В неотдавнашен доклад за десет жени (страдащи от остър хепатит) в Германия, приемали добавка със стандартизиран екстракт от жълтениче (дозата не е посочена), се препоръчва тази билка да се избягва при хепатит или нарушена функция на черния дроб.

История

Европейските билкови традиции смятат жълтеничето за ценен лек при локално лечение на брадавици. То също е и народно лекарство за рак, подагра, жълтеница и различни кожни заболявания.

Известният френски билкар Maurice Messegue (роден 1921г.) използва широко жълтеничето в бани за ръце и крака и на чай за много състояния, особено тези, засягащи черния дроб.

В Източна Азия то също така е ценено за лечение на пептична язва.

Активни съставки

Жълтеничето, подобно на останалите членове от семейство Макови съдържа алкалоиди, като негови основни съставки:

• хелидоксантин
• хелидонин
• коптизин

Жълтениче, змийско мляко (Celandine)Лечебни части

Жълтеничето расте предимно в Европа и Азия, въпреки че е било представено в Северна Америка. Листата и малките жълти цветове се използват като лекарство.

Въпреки че корените и ризомите на растението са използвани като лекарство, повечето клинични изследвания прилагат надземните части на растението, събирани по време на цъфтежа.

Традиционна употреба

Екстрактите от жълтениче е доказано, че стимулират производството на жлъч и храносмилателни ензими от панкреаса в изследвания върху хора. Изследвания с животни и в епруветка са показали, че алкалоидите и екстрактът от цялото растение могат да намалят спазмите на жлъчния мехур и да го стимулират. Тези изследвания показват също, че екстрактите и пречистените алкалоиди на жълтеничето имат противовъзпалителни, антиракови и антимикробни свойства, а също така показват способност да защитават черния дроб на животните от токсичните вещества.

Двойно сляпо изследване установява, че стандартизираният екстракт от жълтениче може да облекчи симптомите на лошо храносмилане (например коремни спазми, усещане за пълнота и гадене), значително по-добър ефект от плацебото. В изследването бил използван стандартизиран екстракт с до 4 мг хелидонин, на капсули, и били давани по 1-2 таблетки три пъти дневно в продължение на шест седмици. Едно по-ранно изследване, също установило, че същия екстракт намалява симптомите при хора с лошо храносмилане.

Предварителни доклади от Русия и Китай съобщават, че тинктура от жълтениче била прилагана локално и била полезна при брадавици. Въпреки това, тези резултати все още не са потвърдени от клинично двойно сляпо изследване.

Няколко научни доклада описват Източно-европейски клинични изпитания, използващи полусинтетични производни на алкалоиди от жълтениче при хора с онкологични заболявания. Този инжекционен продукт е с наименование Украйна ®. Но, резултатите от това лекарство не могат да се приписват на жълтеничето, защото алкалоидите в него са с променена първоначална форма.

Клинично изследвани полезни действия

• Стомашно разстройство
• Билиарна дискинезия
• Холецистит
• Брадавици

Как да се приема?

Едно от обясненията за променливите резултати, получавани при използването на жълтеничето, е неправилно изготвените сухи екстракти. Бързо изсушените екстракти при висока температура е необходимо да запазят алкалоидите.

Екстракти, стандартизирани за съдържание на 4 мг хелидонин в капсула, се препоръчва да се приемат три пъти на ден. Алтернативно, може да се разтваря 1-3 мл тинктура във вода и бавно да се отпива от сместа 10-30 минути преди ядене.

Локалните приложения трябва да се правят или от концентрирана тинктура, или от пресен жълт латекс.

Билкарите и лекарите препоръчват да се прилага пресен латекс веднъж на ден върху брадавиците и да се оставя да изсъхне на мястото.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Храносмилателни разстройства

Витамин С

Синбиотици

Лизин

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Инфекции и възпаления

Етерични масла и Ароматерапия

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още