Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Яспис

Яспис – камък лечител

Чакри: В зависимост от цвета на ясписа. VII Чакра (коронна)- лилав/пурпурен, V чакра (гърлена)- син, IV чакра (сърдечна)- зелен, III Чакра (слънчев сплит)- жълт, I чакра (коренна)- червен, II чакра (сакрална)- син и червен, земя – кафяв.

История и описание

Името “яспис” идва от гръцката дума “пъстър”. Други наименования на минерала и негови разновидности са: ахатов яспис, кървав яспис, швейцарски лапис, германски лапис, тигров камък, леопардов яспис, празем, базанит. Ясписът се отнася към минералите, базирани на силикатни скали.

Той е непрозрачен кварц, оцветен в червено, жълто, виолетово, бяло, зелено-синьо или сиво-кафяво с червеникав оттенък цвят. Има и черни кристали. Срещат се и пъстри, с лентови ивици, шарени ясписи. Блясъкът е копринен, стъклен.

Основните находища на яспис са в: Русия, Франция, Германия, Близкия Изток, Япония, Индия, САЩ.

Лечебни свойства на ясписа

Ясписът притежава добра лечебна енергия. Лекува черния дроб и жлъчката, бъбреците и пикочния мехур. Дава енергия на физическото тяло и хармонизира астралното. В руските търговски книги от XVI век пише: “Червен камък, който развеселява сърцето и маха скръбта, прогонва лошите мисли, умножава разума и честта, лекува силата и паметта на човека.”

Древните гърци забелязали, че ако се пие от ясписова чаша много болести изчезват. От древни времена, традиционните лечители и алхимици широко използвали ясписа за лечение на различни заболявания. Например, смятало се, че червените минерали лекуват много болести при жените. Камъкът се използвал при мъжете с възпаление на простатната жлеза, а при жените с безплодие и гинекологични заболявания.

Ясписът поддържа органите на кръвообращението, храносмилателните и половите органи. Балансира минералното съдържание в тялото и може да бъде полезен като еликсир от скъпоценни камъни, тъй като не стимулира тялото твърде много. Полезен кристален инструмент за презареждане на физическото тяло и може да се използва за дълги периоди от време.

Магически свойства на ясписа

Със своите успокояващи вибрации е известен като подхранващ кристал, който поддържа енергийно за дълго време, балансирайки и заземявайки на всички нива. Той балансира ин-ян и изравнява физическото, емоционалното и менталното тяло с етерната сфера. Заземяващата енергия на ясписа осигурява защита и улеснява шаманските пътувания и припомнянето на сънищата. Също така стимулира основната първа чакра, насърчавайки човека да следва своите увлечения, творчески импулси и да се занимава с това, което допринася за цялостното му благополучие. Ясписът оказва подкрепа в постигането на целите с постоянство и решителност. Помага на човека с почтеност и смелост да се изправи пред предизвикателствата и предполагаемите проблеми. Изчиства електромагнитното замърсяване и замърсяването от околната среда, включително радиация, и подпомага биолокацията.

От древни времена ясписа е използван в магически ритуали. На него били приписвани наистина вълшебни свойства, например, че пази къщата от любопитни и лоши очи. В някои помещения, и дори църкви, поставяли парченца яспис във внимателно защитени тайници за прогонване на нежелани посетители.

За различни магически ритуали в много страни, специално изготвяли съдове, чаши, купи, вази от яспис. Магическите инструменти съхранявали в кутии, изработени от яспис. Маговете винаги твърдели, че ясписа може да защити от нападение на агресивни животни.

Отдавна е известно, че ясписа може да се захранва човека с положителна енергия, затова е много полезно да се носят изделия от този камък. За да цари мир и хармония в къщата се украсяват помещенията с вази и кутии от яспис. Те действат като амулети, защитават къщата от завистта, гнева и други отрицателни влияния на околния свят.

В много страни се смята, че ясписа привлича в дома, щастие и просперитет, добър късмет. Запознати с магическите свойства на камъните твърдят, че ако незабелязано сложите парченце яспис в джоба на скъп за вас човек, този амулет ще го пази от неприятности, зли очи и тъмна магия.

Ясписът балансира чакрите и може да се използва в схемата на чакрите с всеки цвят за конкретната чакра.

Видове ясписи

Червеният яспис активира сърдечната дейност и жлезите с вътрешна секреция. Стимулира кръвообращението. Затова на червения яспис приписвали и кръвоспиращи свойства. Постоянното носене на яспис изостряло обонянието.

Камък ясписВ някои страни, червения яспис се използвал за лечение на заболявания на стомаха, бъбреците, пикочния мехур, очни заболявания.

В историческите материали се споменава, че известният алхимик и лекар Авицена препоръчвал носенето на камък яспис на стомаха (на слънчевия сплит или пъпа) при язва и за профилактика срещу стомашни заболявания (той самият използвал камъка за тази цел).

Зеленият яспис лекува и освобождава от болести и обсесии. Помага за създаване и поддържане на личните граници. Стимулира сърдечната чакра. Той може да бъде полезен при лечението на алергии. Зеленият яспис лекува заболявания на горната част на торса, храносмилателния тракт, намалява интоксикацията и възпалението.

Синият яспис се свързва със света на духовете, стимулира гърлената чакра, балансира ин-ян енергията и стабилизира аурата. Той може да поддържа нивото на енергия в периоди на гладуване. Синият яспис също може да бъде полезен при лечение на дегенеративни заболявания и за балансиране на минералния дефицит. Когато се постави върху чакрите на пъпа и сърцето подпомага астралното пътуване.

Зелено-синият яспис изостря интуицията, отнема депресията. Литотерапевтите смятат, че ясписа може да лекува психични заболявания, да нормализира съня, да избави от безсъние и кошмари.

Кафявият яспис е свързан със Земята, насърчава екологичното съзнание, създавайки стабилност и баланс в околната среда. Улеснява дълбоката медитация, центрирането и регресията към минали животи, разкривайки кармичните причини. Подобрява нощното зрение и подпомага астралното пътуване. Укрепва имунната система, изчиства организма от замърсявания и токсини. Стимулира и очиства органите, лекува кожата и засилва решимостта да се откажете от тютюнопушенето.

Жълтият яспис защитава по време на духовна работа и физическо пътуване. Стимулира слънчевия сплит и канализира положителната енергия. Жълтият яспис освобождава от токсините, помага за доброто храносмилане и е полезен при стомашни проблеми.

Черният яспис е известен още като Базанит. Той е един от най-добрите заземяващи камъни, открити в кристалния свят. Смята се, че подхранва, трансформира и осигурява енергийно пространство за саморазбиране, пророчески сънища и видения в бъдещето. Заземяващата енергия на черния яспис осигурява защита и улеснява шаманските пътувания и припомнянето на сънищата. Той може да ви помогне да определите и преодолеете енергийни блокажи, причинени от чувство на неувереност в себе си, инерция, безпомощност и объркване. Енергийните вибрации на камъка поддържат разбирането и важността на търпението и постоянството, докато методично се придвижваме през по-плътни енергийни състояния по нашия път на растеж и житейски опит. Черният яспис помага на човека да се изправи пред предизвикателствата и да преодолее проблемите с почтеност и смелост. Полезен е при лечение на изтощение и депресия.

Яспис камбаба (крокодилов яспис)

Яспис полихромен

Яспис звезден

Яспис  леопардов

Яспис паяжина

Яспис драконова кожа

Моокаит (Австралийски) яспис

Пейзажен яспис

Океански сферичен яспис

Кралски яспис

Брекча яспис

Тигров железен яспис (Тигрово желязо)

Далматинов яспис

Кобра яспис

Яспис пустинно цвете

Талисмани и амулети

Ясписът е талисман на пътешественици, алхимици и учени. Ясписът отваря очите, дава мъдрост и предпазва от зла съдба. Топчета от този минерал, като талисман, могат да предпазят от необмислени действия. Овалните камъни са талисман за презареждане с космическа енергия. Необработеният камък е талисман, носещ добър късмет и защита от завист.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Амулети

Камъни и зодии. Астрология и минерали

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Книги за самолечение

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още