Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Тинтява (Gentian)

Наименование: Тинтява (Gentian)
Ботанически имена: Gentiana lutea; Gentiana macrophylla; Gentiana puberulenta; Gentiana andrewsii; Gentiana scabra
Семейство Тинтявови (Gentianaceae)

Противопоказания!

Не използвайте билката, ако страдате от повишена киселинност и пептична язва.

История

ТинтяваБилката се смята, че носи името на царя на Илирия- Gentius от 2 век пр.н.е., който открива способността и да намалява температура и трески. Силно горчива, тя е основна съставка на традиционните аперитиви и такива горчиви напитки като Ангостура битерите (Angostura bitters).

Обикновено аперитивът се взема половин час преди хранене, но днес той се приема повече със социални цели, отколкото с медицински.

В средните векове, тя е съставна част на алхимическото питие, наричано “лек за всичко”, предполагаема панацея, приготвяна по строго тайна рецепта. Билката е официално вписана в Американската Фармакопея от 1820 до 1882.

Основни действия

(а) Тинтява
• стимулира апетита
• стимулира черния дроб за увеличаване на жлъчното производство
• тоник

(б) Gentiana macrophylla
• противовъзпалително
• антибиотик
• антипиретик
• леко седативно

Ключови компоненти
• ксантинови производни (включително гентизин, гентизеин, изогентизин)
• горчиви съставки (иридоидни монотерпени)
• етерично масло
• флавоноиди

Лечебни части
Корен

Амарогентинът е една от ключовите горчиви съставки на растението и въпреки, че е в по-малки количества от гентиопикрозида, той е 3000 пъти по-горчив. Той е смятан за най-горчиво вещество на планетата, бил е тестван в разредено състояние 1:50 000.

Китайско изследване установява, че Gentiana macrophylla има антибиотичен и противовъзпалителен ефект.

Традиционна употреба

Коренът на няколко вида Gentiana се използва като горчив тоник, който стимулира потока на стомашните сокове, повишава апетита и подпомага храносмилането. Той също така засилва слабата или неактивна храносмилателна система, което го прави добро средство за възрастните хора. Според Майкъл Мур видовете тинтява са най-добрите билки за стомах в растителното царство. Докато G. lutea се използва на Запад, китайците използват или G. macrophylla, или G. scabra.

ТинтяваВ китайската медицина, корените се използват за храносмилателната система и трескави състояния, както и за уринарни инфекции и ревматични заболявания. Отвари на G. macrophylla се използват с други билки за ревматични болки, треска, възпаления и алергични реакции.

Също така често се използва във формата на тинктура за “охлаждане” на тялото. За разлика от други видове тинтява, G. macrophylla е леко пикантна и следователно е подходяща за малко по-различен диапазон от състояния.

В китайската медицина се предписва при треска, жълтеница и “сух” запек, и обикновено се използва за подпомагане и поддържане функцията на черния дроб и храносмилателната система. Тъй като тя също така е противовъзпалително и леко седативно средство се предписва за артритни и ревматични състояния.

Отвари от G. scabra се използват в комбинация с други билки за чернодробни заболявания, хипертония и пикочни инфекции. Използва се като чист битер за стимулиране на храносмилателните секрети и лечение на широк спектър от заболявания, свързани с черния дроб. Отварите от G. lutea се приемат преди хранене, за стимулиране апетита чрез облекчаване на усещането за подуване и болки в стомаха.

Тинктурите се използват като храносмилателни стимуланти или за да се спре жаждата към сладки храни. Предписва се също така за чернодробни заболявания, включително хепатит, възпаление на жлъчния мехур или симптоми на жълтеница.

Забележка: При лечение на заболяване на черния дроб с алкохолни тинктури, първо трябва да се премахне алкохола чрез следната подготовка: Сложете в купа тинктурна доза (обикновено около 5 мл) и 25-50 мл (5-10 ч.л.) почти вряща вода, и оставете, без да покривате за 5 минути, докато алкохолът се изпари. След това можете да я използвате.

G. adsurgens е местна билка в Мексико и е използвана от маите за стимулиране на стомаха и за лечение на болки в стомаха.

G. andrewsii е местна билка в Северна Америка и е използвана като средство срещу ухапване от змия и като битер.

Още по темата

Книги за самолечение

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Здравословно хранене

Витамин F. Опорна точка…

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още