Ботанически имена: Polygala amara; Polygala senega

Семейство Телчаркови (Polygalaceae)

Предупреждения!

Не превишавайте дозата, тъй като може да предизвика диария и повръщане.

От началото племената я използвали за предизвикване на аборт, Polygala senega никога не трябва да се взема по време на бременност, дори и при липса на научни доказателства срещу такова действие на билката.

История

Името на билката е свързано с това, че се е смятало, че стимулира производството на кърма. В ирландската книга за билките (1735), K’Eogh заявява, че заради горещия и сух характер на билката  „се стимулира производството на мляко при кърмачките“. Обаче, това твърдение е неоснователно.

Индианците правели чай от растението като лекарство за кашлица, болки в гърлото и настинки. Но, използването на растението срещу ухапвания от змии е това, което е дало името на билката. Ловците от различни индиански племена, носели парчета от корена със себе си всеки път, когато навлизали в страната на змиите и, ако се случвало ухапване, веднага дъвчели парче от корена и след това го слагали върху ухапаното място. Използвали го също и за лечение срещу ужилвания и ухапвания от насекоми.

Правели чай от корена за лечение на болки в гърлото и задръствания в гърдите, а други племена я използвали за предизвикване на аборт.

В началото, европейските заселници я приемали за някои от тези цели, а също и за лечение на плеврит, пневмония и други заболявания на дихателните пътища. През 1920-те, билката е популярна съставка в патентовано лекарство за лечение на бронхит.

Някои племена използвали варения корен за лечение на проблеми със сърцето. Изследователският интерес в Европа, Япония и САЩ създаде търсене на растението, особено в Канада, където през 1987 г., търговци на едро в Уинипег изчислили, че търгуват с около 10 тона корен от телчарка годишно.

Основни действия

 • еметик (средство за повръщане)
 • отхрачващо
 • стимулира потенето
 • стимулира слюноотделянето

Основни компоненти

(а) Polygala amara

 • тритерпеноидни сапонини
 • летливо масло
 • гаултерин
 • слузни вещества

(б) Polygala senega

 • тритерпеноидни сапонини (включително сенгини)
 • фенолни киселини
 • метил салицилат
 • полигалитол
 • растителни стероли

Лечебни части

Корен (Polygala senega), надземни части и корен (Polygala amara)

Сапониновите гликозиди образуват сапунена пяна при смесване с вода. При поглъщане, тези вещества действат като отхрачващо средство за разреждане и отделяне на храчките, което прави по-лесно кашлянето. Тези съединения също така стимулират потните жлези и увеличават изпотяването.

Когато билката се приема в големи дози, те увеличават пикочната продукция и действат като пургативи, причинявайки повръщане и диария. Тези функции някога са били смятани като полезни за прочистване на организма, но днес рядко се използват.

Традиционна употреба

И двата вида се използват за лечение на респираторни проблеми, включително хроничен бронхит, бронхиална астма, кашлица и конвулсивни, включително магарешка кашлица.

Тинктури и настойки се използват за изчистване на храчки.

Коренът има по-стимулиращи действията върху бронхиалната лигавица, стимулира изкашлянето на слуз, като по този начин облекчава хриповете.

В големи дози, коренът е еметик (предизвиква повръщане) и може да предизвика диария.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Витамин С

Лечение на грип, настинка и слузни задръствания със захар

Гаргара със солена вода срещу грип и настинка

Киселинно-алкален баланс

Алкализиране на тялото