Количка

“Светлинно замърсяване” от съвременните лампи!

Според изследователите така нареченото от тях “светлинно замърсяване”, е също толкова опасно, колкото и замърсяването с химикали.

Светодиодните лампи, които са широко рекламирани и не по-малко широко използвани в различните учреждения и офиси, в действителност далеч не са толкова безопасни. Както ни изглеждат. Израелските учени, например, смятат, че те потискат производството на мелатонин и разстройват биологичните ни часовници.

Оказва се, че бялата “дневна светлина” потиска синтеза на мелатонин. Това нейно свойство се нарича “светлинно замърсяване”. Белите лампи излъчват светлина в синия спектър с дължина на вълната 440-500 нанометра. Именно тези вълни потискат производството на мелатонин в епифизата на мозъка пет пъти по-силно от дължината на вълната на жълтата светлина в традиционните крушки с нажежаема жичка.

А именно това вещество регулира нашия вътрешен часовник. Освен това, мелатонина има антиоксидантни и противоракови свойства. Разстройването на биологичния часовник води до нарушаване на съня и бодърстването – оттук и многобройните проблеми със здравето и психиката.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Лесна рецепта за отнемане на стреса и добър сън

Как да се предпазим при екологични замърсявания и радиация?

Замърсяването на околната среда повишава риска от самоубийство

Държите ли децата си твърде чисти?

Все повече мъже в развитите страни стават безплодни

Кафяви водорасли (Bladderwrack)

Мръсният въздух е по-опасен от наркотиците

Хормонален дисбаланс при жените

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Камъни и кристали

Свързани публикации