Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Парацетамолът може да причини рак

Американски учени открили връзка между редовния прием на парацетамол и рак на кръвта. Рискът от онкологично заболяване се свързва със съставката в него – ацетаминофен.

Това вещество експертите от Центъра за изследване на рака “Фред Хътчинсън” свързват с развитието на рак на кръвта при някои пациенти. Всички те редовно са приемали парацетамол. По принцип, това лекарство се използва от милиони хора по целия свят, като превантивна мярка. В констатациите на учените от Сиатъл може да се види зловеща ирония на съдбата. Аспирин (парацетамол) се приема от много хора, включително и за профилактика на рака на дебелото черво.

Последните проучвания показват, че това лекарство намалява риска от тежка болест. И ето напоследък учените доказват, че това е “празна работа.” На първо място, редовната употреба на антипиретични лекарства е с повишен риск от появата на кървящи язви. И на второ място, приемането на парацетамол повишава риска от рак на кръвта.

Новото изследване на учените от САЩ за пореден път доказва връзката на рака с обезболяващите средства, но по-специално акцентира върху ролята на ацетаминофена в този процес. “Преди началото на нашето изследване имаше твърде малко научна информация за това, че аспирина увеличава риска от ракови заболявания на кръвта – казва един от авторите на изследването, д-р Емили Уайт – Вече имаме първите убедителни доказателства за тази връзка.”

Въпреки това, д-р Уайт подчертава, че засега науката не може убедително да твърди, че ацетаминофена причинява рак. А най-новите резултати се нуждаят от потвърждение, преди въз основа на тях, лекарите да вземат решения за коригиране на терапията.

Още по темата

Парацетамолът може да ви остави без бъбреци!

Парацетамолът в пъти повишава риска от развитие на астма и алергии при подрастващите

Болестта на Алцхаймер е предизвикана от ПАРАЦЕТАМОЛ?

Как и с какво са опасни популярните средства за настинка?!

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Упражнения

Свързани публикации