Парацетамолът може да причини рак

Американски учени открили връзка между редовния прием на парацетамол и рак на кръвта. Рискът от онкологично заболяване се свързва със съставката в него – ацетаминофен.

Това вещество експертите от Центъра за изследване на рака “Фред Хътчинсън” свързват с развитието на рак на кръвта при някои пациенти. Всички те редовно са приемали парацетамол. По принцип, това лекарство се използва от милиони хора по целия свят, като превантивна мярка. В констатациите на учените от Сиатъл може да се види зловеща ирония на съдбата. Аспирин (парацетамол) се приема от много хора, включително и за профилактика на рака на дебелото черво.

Последните проучвания показват, че това лекарство намалява риска от тежка болест. И ето напоследък учените доказват, че това е “празна работа.” На първо място, редовната употреба на антипиретични лекарства е с повишен риск от появата на кървящи язви. И на второ място, приемането на парацетамол повишава риска от рак на кръвта.

Новото изследване на учените от САЩ за пореден път доказва връзката на рака с обезболяващите средства, но по-специално акцентира върху ролята на ацетаминофена в този процес. “Преди началото на нашето изследване имаше твърде малко научна информация за това, че аспирина увеличава риска от ракови заболявания на кръвта – казва един от авторите на изследването, д-р Емили Уайт – Вече имаме първите убедителни доказателства за тази връзка.”

Въпреки това, д-р Уайт подчертава, че засега науката не може убедително да твърди, че ацетаминофена причинява рак. А най-новите резултати се нуждаят от потвърждение, преди въз основа на тях, лекарите да вземат решения за коригиране на терапията.

Още по темата

Парацетамолът може да ви остави без бъбреци!

Парацетамолът в пъти повишава риска от развитие на астма и алергии при подрастващите

Болестта на Алцхаймер е предизвикана от ПАРАЦЕТАМОЛ?

Как и с какво са опасни популярните средства за настинка?!

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Упражнения

Свързани публикации