Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Опал

Опал – камък на емоционалното изцеление

Чакри: всички чакри, в зависимост от цвета си.

История

Името на минерала идва от санскритската дума ” упала” – “скъпоценен камък”. Опалите са хидрогели на силициевия диоксид, т.е., аморфен кварц, който съдържа от 6 до 10% вода. Състои се от втвърден силикагел, свързан заедно с вода (3 до 30 процента) и допълнителен силициев диоксид в субмикроскопични пори. Структурата му варира от аморфна до частично кристална. Прозрачността варира от прозрачен до полунепрозрачен със стъкловиден блясък. Опалът е много разпространен минерал. Има два основни вида опал: обикновен и скъпоценен опал.

Обикновеният опал обикновено е непрозрачен, рядко полупрозрачен и не проявява “огън” или “игра на цветове”. Среща се в различни цветове и шарки – от меден до оранжев и червен цвят (заради железни оксиди), а също в син и зелен.

литотерапия камък огнен опал Скъпоценният опал е кристалната форма на минерала. Скъпоценният опал може да се образува само в пространството на друга скала, където водата бавно се изпарява много дълго време, създавайки отлагания от малки силициеви сфери, които образуват подреден, пространствен триизмерен модел. Мигащите цветове на скъпоценния опал, известни като “огън” или опалесценция, се създават от дифракцията на светлината през тези малки, прозрачни силициеви сфери. Колкото по-големи са сферите от силициев диоксид, толкова по-голям е диапазонът на цветовете. Този опал се среща от безцветен до бял, черен и тъмнокафяв (манганов оксид и органичен въглерод).  Те са най-ценените опали, заради преливащите се цветове на дъгата на повърхността. Обаче, свойствата на тези камъни може да се загубят при загуба на водата в тях или при контакт с мазнини и масла. Обикновено не се режат, а се оформят като кабошони и се вмъкват в пръстени и висулки, брошки и обеци.

Находища на опал има в Австралия (национален символ на Австралия), Бразилия, Гватемала, Хондурас, Индонезия, Япония, Перу, Мексико, Русия, Словакия, Европа и в САЩ – Калифорния, Невада, Юта и Айдахо.

Съществуват над сто разновидности на опала с разнообразие от нюанси, които се дължат на примесите от желязо, манган, никел и други елементи.

В зависимост от цвета си някои опали, имат свои собствени имена:

хиалит – прозрачен, безцветен опал
бял опал – светъл, прозрачен с опалесценция в светлосини тонове
андски син опал – синьо-зелен
боулдър опал
син опал
вишнев опал
хризопал
зелен опал
розов опал
черен скъпоценен опал – черно, тъмно лилаво, синьо, зелено, бордо с опалесценция, най-вече от червен цвят
черно-кафяво-сив опал
• арлекин – с полихромна мозаечна рисунъчна опалесценция на червен, син, жълт или зелен цвят
огнен опал – жълт, червен, с огнена опалесценция
• царски (кралски) опал – централната част е с тъмно червен или бронзов цвят, заобиколена от яркозелен кант
• джиразол – син или бял с опалесценция в червени тонове
• лехос опал (опал лекозос) – зелен с игриви дълбоки зелени тонове и карминов цвят
• майчин опал (матричен) – тънки ивици опал във вместващата скала.

Лечебни свойства на опала

Индусите вярвали, че опалите помагат на децата да растат. Смятало се, че опала губи своя блясък, като знак за заболяване на собственика. Това се свързва с неговия състав и чувствителност, затова опалът трябва да се пази от резки промени в температурата, от контакт с мазнини, козметика, трябва периодично да се пуска във вода или увива във влажна кърпа.

В средновековните работи по медицина при описанието на лечебните свойства на опала се казва, че той успокоява нервите, помага при сърдечно – съдови заболявания, меланхолия, припадъци, пази от бурни страсти, раздразнения, възстановява зрителната острота и блясъка в очите. Полезен е за очите, особено като еликсир, и може да се постави върху сърцето, слънчевия сплит или да се носи на малкия пръст.

Съвременните литотерапевти смятат, че опалите влияят благотворно върху нервната система, хипофизната жлеза, епифизата и го използват за лечение на сърце, нерви и тези жлези. Смята се, че опалът балансира всички функции на организма, предпазва от инфекциозни заболявания, повишава потентността.

Може да помогне при лечението на болестта на Паркинсон, инфекции, треска и за усилване на паметта. Помага за пречистването на кръвта и бъбреците, за регулиране на инсулина, облекчаване на раждането и постменструалния синдром (тъмни цветове опал).

Магически свойства

литотерапия камък розов опалОпалите изострят интуицията и помагат за вдъхновението. На Изток, особено в Индия, опалите отдавна се смятат за камъни на любовта, вярата и състраданието. Със своите играещи светлини на повърхността, просветляват ума, прогонват мрачните мисли и страхове, стимулират комуникацията между хората и приятелските отношения. Показва какво е било емоционалното състояние в миналото и други животи, учи в поемането на отговорност за емоционалното състояние. Поощрява позитивното поведение. Смята се, че опалът носи лоялност, спонтанност, насърчава действията, изхождащи от сърдечното пространство, укрепва силата на мисълта.

Опалите дават сила на ясновидство, разкриват дара на пророчеството, помагат за предсказване на бъдещето. Индийските магове използват камък опал в много магически ритуали. В Европа, опалът е символ на доверие, щастие, надежда, нежна любов, чисти помисли и съчувствие. Опалът носи щастие, прогонва депресията и предпазва собственика си от болести. Опалът усилва чертите, изважда на повърхността качества за трансформация, повишавайки самооценката и разкривайки потенциала. Асоциира се с любов и страст, желания и еротика. Той е съблазнител, който засилва емоционалните състояния и освобождава от задръжките. Опалът помага за укрепване на волята за живот. Като талисман предопределя успех във всички начинания.

Опалът може да се използва за укрепване на паметта и креативността, за провокиране на видения, сънища и пътуване извън тялото. В кристалните структури на тялото или лечебни решетки, опалът може да балансира вибрациите на емоционалното тяло. Фината енергийна вибрация на опала усилва космическото съзнание и улеснява виденията. Вибриращата му светлина създава енергийни импулси, които се движат през аурата по същия начин, по който вятърните течения създават приливите и отливите с водата, вълните. Влияе върху възхода и спада на енергията на емоциите.  Той е отразяващ камък, тъй като улавя мисли и чувства, усилва ги и ги връща към източника. Опалът е кармичен камък, знанието, което сте вложили, се връща. Той е защитен камък и когато е правилно програмиран може да ви направи енергийно незабележим или невидим. Може да се използва при навлизане в опасни места и при шаманска работа, където се изисква тайнственост.

Бъдете внимателни, когато носите опал в присъствие на силно афектирани и нестабилни хора, тъй като може да им подейства като допълнителен дразнител и да предизвика още емоционални проблеми. Преди да се използва опалът, трябва да се направи тест и съответни корекции за отчитане промяната на емоционалните енергии във физическите и фини тела.

Влияние върху чакрите
Опалът въздейства на всички чакри, в зависимост от цвета си.

Подходящ за зодия: Скорпион, Рак, Везни и Риби

Грижa за камъка: противопоказно за опала е да се държи дълго време на слънце – така се дехидратира, губи иридесценция, става млечнобял. Именно водата в силициевия модел на камъка е причината за неговата красива опалесценция. Полезно е да се държи във влажен памук или върху кварцов клъстър. Трябва да бъде защитен от резки промени в температурата (не го съхранявайте в близост до източник на топлина), които могат да причинят пукнатини, дължащи се на голямото количество влага, съдържаща се в опала. Опалът трябва да се пази от удар и от въздействие с абразивни материали. Да се почиства само в сапунена вода. Ултразвук и обработка с пара за него не са позволени.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Амулети

Камъни и зодии. Астрология и минерали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още