Опал

opalЧакри: влияе на всички чакри, в зависимост от цвета си.

Опал – камък на любовта, вярата и състраданието

История

Името на минерала идва от санскритската дума ” упала” – “скъпоценен камък”. Опалите са хидрогели на силициевия диоксид, т.е., аморфен кварц, който съдържа от 6 до 10% вода.

Съществуват над сто разновидности на този минерал с разнообразие от нюанси, които се дължат на примесите от желязо, манган, никел и други елементи.

В зависимост от цвета си някои опали, имат свои собствени имена:

хиалит – прозрачен, безцветен опал;

бял опал – светъл, прозрачен с опалесценция в светлосини тонове;

черен опал – черно, тъмно лилаво, синьо, зелено, бордо с опалесценция, най-вече от червен цвят;

арлекин – с полихромна мозаечна рисунъчна опалесценция на червен, син, жълт или зелен цвят;

огнен опал – жълт, червен, с огнена опалесценция;

царски (кралски) опал – централната част е с тъмно червен или бронзов цвят заобиколена от яркозелен кант;

джиразол– син или бял с опалесценция в червени тонове;

лехос-опал (опал- лекозос)- зелен с игриви дълбоки зелени тонове и карминов цвят;

майчин опал (матричен) – тънки ивици опал във вместващата скала.

Най-ценени са така наречените благородни опали с преливащи се цветове на дъгата на повърхността. Свойствата на тези камъни може да се загубят при загуба на вода или при контакт с мазнини и масла. Благородните опали обикновено не се режат. Оформят се като кабошони и се вмъкват в пръстени и висулки, брошки и обеци.

Лечебни свойства на опала

Индусите вярвали, че опалите помагат на децата да растат. Смятало се, че опала губи своя блясък, като знак за заболяване на собственика. Това се свързва с неговия състав и чувствителност, затова опалът трябва да се пази от резки промени в температурата, от контакт с мазнини, козметика, трябва периодично да се пуска във вода или увива във влажна кърпа.

В средновековните работи по медицина при описанието на лечебните свойства на опала се казва, че той успокоява нервите, помага при сърдечно-съдови заболявания, меланхолия, припадъци, пази от бурни страсти, раздразнения, възстановява зрителната острота и блясъка в очите.

Съвременните литотерапевти смятат, че опалите влияят благотворно върху нервната система, хипофизната жлеза, епифизата и го използват за лечение на сърце, нерви и тези жлези. Смята се, че опалът балансира всички функции на организма, предпазва от инфекциозни заболявания, повишава потентността.

Магически свойства

Опалите изострят интуицията и помагат за вдъхновението. На Изток, особено в Индия, опалите отдавна се смятат за камъни на любовта, вярата и състраданието. Със своите играещи светлини на повърхността, просветляват ума, прогонват мрачните мисли и страхове, стимулират комуникацията между хората и приятелските отношения.

Опалите дават сила на ясновидство, разкриват дара на пророчеството, помагат за предсказване на бъдещето. Индийските магове използват опала в много магически ритуали. В Европа, опалът е символ на доверие, щастие, надежда, нежна любов, чисти помисли и съчувствие. Опалът носи щастие, прогонва депресията и предпазва собственика си от болести. Опалът като талисман предопределя успех във всички начинания.

Влияние върху чакрите

Опалът въздейства на всички чакри, в зависимост от цвета си.

Грижa за камъка: противопоказно за опала е да се държи дълго време на слънце- така се дехидратира, губи иридесценция, става млечнобял. Да бъде защитен от резки промени в температурата, които могат да причинят пукнатини, дължащи се на голямото количество влага, съдържаща се в опала.

Опалът трябва да се пази от удар и от въздействие с абразивни материали. Да се почиства само в сапунена вода, ултразвука и паровата обработка за него не са позволени.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални елексири- лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Последни публикации:

Продукти

Свързани публикации:

healing_session
Публикации

Лечебни сеанси

Скъпи Братя и Сестри! Всички, които желаят, могат да получават лечебен сеанс всяка вечер в 22.00 часа от 15.03.2020г. до 15.06.2020 г.! Минимална продължителност на

Прочетете още

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност