Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Обсидиан

Обсидиан – защита, бърз растеж и проницателност

Чакри: I чакра (Муладхара) – коренна/основа и според цвета на камъка

История и описание

В Древен Рим, воинът Обсидиан донесъл от Етиопия в столицата на империята тъмни блестящи камъни, които след това започнали да наричат обсидиани. Обсидианът е лъскаво вулканично стъкло, разтопена лава, която толкова бързо се е охладила, че не е успяла да кристализира. Среща се в черен, сив, жълт, кафяв или червен цвят. Кафявите камъни с черни примеси се наричат персиани, а сиво-белите- снежни обсидиани.

Красивите тъмни камъни с бели включвания, намерени в Аризона (САЩ), са получили наименованието “сълзи на апачи”. Те са смес от шпат, амфибол, биотит и кварц. Заради тъмния си цвят обсидианът наричали смолист камък, а заради характерния си блясък- бутилков камък (тъмнозелен цвят). Още в палеолита от обсидиана правели стрели, ножове и стъргалки. В наши дни инкрустации от обсидиан красят бижутата. От този камък се правят висулки.

Други популярни имена на обсидиана: исландски ахат, васер- хризолит (остаряло търговско наименование), планински гагат, хиалит, планинско дърво, монтански жад, изофир, смолист камък.

Видове обсидиани: Черен обсидиан, Махагонов обсидиан, Снежинков обсидианОбсидиан “Сълзите на апачите”Сребрист обсидианОбсидиан дъгаОбсидиан полунощна дантелаЗлатен обсидианСин обсидиан.

 Лечебни свойства

Лечебните енергийни вибрации на обсидиана дават представа за основната причина на заболяването. Обсидианът подпомага храносмилането на всичко, което е трудно да се приеме, и способства физическото храносмилане. Той е прекрасно кристално средство за детоксикация. Може да бъде полезен за отстраняване на блокажи и напрежение във физическото и фино тела, включително втвърдени артерии. Може да намали болката при артрит и да облекчи ставните проблеми, крампи и травми. Затопля крайниците и може да бъде полезен за подобряване на кръвообращението. Обсидианът поддържа отслабеното здраве.

По препоръка на известния литотерапевт Катрин Рафаел, за енергийно зареждане на тялото се поставя обсидиан в областта на слабините или на пъпа. Парченцата обсидиан, разположени по протежение на централната линия на тялото, помагат за балансиране на енергийните меридиани. Полезно е, по нейно мнение, до обсидиана да се поставят и малки парченца планински кристали, които помагат в борбата с психическите и емоционални “блокажи”.

Смята се, че броеници, огърлици и висулки, изработени от обсидиан, имат положителен ефект върху стомаха и червата, а също стимулират работата на бъбреците, стабилизират кръвното налягане и укрепват имунната система.

Смята се, че обсидианът е добър за тези, които имат проблеми с черния дроб и искат да се избавят от наднорменото тегло. В народната медицина се смята, че обсидиана може да лекува простудни заболявания, причинени от измръзване. Твърди се, че за предпазване от много заболявания, трябва да се носят бижута от обсидиан.

Магически свойства

obsidianОбсидианът няма граници и ограничения, затова работи изключително бързо и с голяма сила. Усилва истината, безмилостен е в разкриването на недостатъци, слабости и блокажи – нищо не може да бъде скрито. Той идентифицира източника на разрушителните и обезсилващи условия, като ни показва как да растем и да оказваме твърда подкрепа на другите в същата ситуация. С него трябва да се работи внимателно, тъй като може да извади на повърхността негативни емоции и неприятна истина.

Обсидианът осигурява дълбоко изцеление на душата, улеснява прехода в минали животи, за да излекува гноящи емоции или травми, които са пренесени в настоящето. Силен защитен камък, образуващ щит срещу негативността, осигурявайки заземяващ кабел от основната чакра към центъра на земята. Той поглъща негативните енергии от околната среда, блокира психическите атаки и премахва негативните духовни въздействия. Внася яснота в ума, увереност и лекота, като същевременно укрепва духа в тялото и стимулира растежа на всички нива. Поглъща лошите намерения, предпазва от неправилни постъпки, като по този начин спасява от грехове. Той е в състояние да потиска агресивната енергия, да подобрява концентрацията, да изостря остротата на мисълта, да отнема стреса, да помага на хората да виждат своите недостатъци.

Обсидианът е камък- спасител, затова може да се носи като амулет, талисман или пазител. Хората, които носят амулети от този камък не се страхуват от никакви промени, както външни, така и вътрешни. В Индия, черния с преливащи цветове обсидиан бил почитан като камък- очистител, който може да разтваря “енергийните задръствания”, добре почистващ всички ниски вибрации, допринасящ за освобождаването на физическото тяло от различни негативни процеси.

В някои страни, обсидианът се използва за направата на магически топки, с помощта на които се предсказва бъдещето.

Влияние върху чакрите

Коренната чакра снабдява с енергия ректума и мускулно-скелетната система; стимулира волята за живот, физическата енергия, потентността; предизвиква чувство на увереност и стабилност.

Талисмани и амулети

Обсидианът е талисман на практикуващи магове, учени и природолюбители. Броеници от минерала помагат за развитие на ясновидство, защитават от негативните въздействия на околната среда, пазят от зли духове.

Зодиакален знак: Стрелец

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Вижте още

Амулети

Чакри

Камъни и зодии. Астрология и минерали

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още