Обсидиан

Обсидиан – камък очистител

Чакри: I чакра (Муладхара) – коренна/основа

История и описание

В Древен Рим, воинът Обсиан донесъл от Етиопия в столицата на империята тъмни блестящи камъни, които след това започнали да наричат обсидиани. Обсидианът е вулканично стъкло и се среща в черен, сив, жълт, кафяв или червен цвят. Кафявите камъни с черни примеси се наричат персиани, а сиво-белите- снежни обсидиани.

Красивите тъмни камъни с бели включвания, намерени в Аризона (САЩ), са получили наименованието „сълзи на апачи“. Те са смес от шпат, амфибол, биотит и кварц. Заради тъмния си цвят обсидианът наричали смолист камък, а заради характерния си блясък- бутилков камък (тъмнозелен цвят). Още в палеолита от обсидиана правели стрели, ножове и стъргалки. В наши дни инкрустации от обсидиан красят бижутата. От този камък се правят висулки.

Други имена: исландски ахат, васер- хризолит (остаряло търговско наименование), планински гагат, хиалит, планинско дърво, монтански жад, изофир, смолист камък.

Лечебни свойства на обсидиана

По препоръка на известния литотерапевт Катрин Рафаел, за енергийно зареждане на тялото се поставя обсидиан в областта на слабините или на пъпа. Парченцата обсидиан, разположени по протежение на централната линия на тялото, помагат за балансиране на енергийните меридиани. Полезно е, по нейно мнение, до обсидиана да се поставят и малки парченца планински кристали, които помагат в борбата с психическите и емоционални „блокажи“.

Смята се, че броеници, огърлици и висулки, изработени от обсидиан, имат положителен ефект върху стомаха и червата, а също стимулират работата на бъбреците, стабилизират кръвното налягане и укрепват имунната система.

Смята се, че обсидианът е добър за тези, които имат проблеми с черния дроб и искат да се избавят от наднорменото тегло. В народната медицина се смята, че обсидиана може да лекува простудни заболявания, причинени от измръзване. Твърди се, че за предпазване от много заболявания, трябва да се носят бижута от обсидиан.

Магически свойства на обсидиана

obsidianОбсидианът поглъща лошите намерения, предпазва от неправилни постъпки, като по този начин спасява от грехове. Той е в състояние да потиска агресивната енергия, да подобрява концентрацията, да изостря остротата на мисълта, да отнема стреса, да помага на хората да виждат своите недостатъци.

Обсидианът е камък- спасител, затова може да се носи като амулет, талисман или пазител.

Хората, които носят амулети от този камък не се страхуват от никакви промени, както външни, така и вътрешни. В Индия, черния с преливащи цветове обсидиан бил почитан като камък- очистител, който може да разтваря „енергийните задръствания“, добре почистващ всички ниски вибрации, допринасящ за освобождаването на физическото тяло от различни негативни процеси.

В някои страни, обсидианът се използва за направата на магически топки, с помощта на които се предсказва бъдещето.

Влияние върху чакрите

Коренната чакра снабдява с енергия ректума и мускулно-скелетната система; стимулира волята за живот, физическата енергия, потентността; предизвиква чувство на увереност и стабилност.

Талисмани и амулети

Обсидианът е талисман на практикуващи магове, учени и природолюбители. Броеници от минерала помагат за развитие на ясновидство, защитават от негативните въздействия на околната среда, пазят от зли духове.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

литотерапия камък туритела
Литотерапия (Лечение с камъни)

Туритела

Чакри: туритела въздейства на всички чакри Камък на приятелството и

Прочетете още