Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Напълняването вече е епидемия в САЩ и Мексико

Напълняването вече е епидемия според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). От организацията представиха последните данни за динамиката на разпространение на затлъстяването в света. Съгласно събраните данни, в момента сред жителите на най-развитите страни всеки втори човек е с наднормено тегло, а един на всеки шест страда от затлъстяване.

Начело в класацията са САЩ и Мексико. В тези страни, наднорменото тегло е при около 70% от населението, а затлъстяването засяга повече от една трета от населението. Следват страни като Люксембург, Исландия, Чили, Ирландия, Канада, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия. Тук числото на хората с наднормено тегло е от 55 до 65%, а процентът на “затлъстелите” е от 20 до 30%. Тази тенденция се наблюдава във всички страни, не само в развитите.

През 20 век се промени храненето, хората започнаха да консумират храни, които не са използвали преди това – по-мазни, от типа фаст-фууд. Все по-малко се приготвят традиционни храни, по „старомодния” начин. Друга причина е липсата на култура на хранене, никой не учи хората на това.

Например, съчетават се несъвместими храни, като най-важното е да е вкусно, независимо дали е полезно. Освен това, намалява и физическата активност. Всичко това води до проблема със затлъстяването.

В същото време, следва да се припомни, че наднорменото тегло и затлъстяването причиняват много опасни за живота болести. Сред тях са диабет, атеросклероза, заболявания на опорно-двигателния апарат, камъни в жлъчката, исхемична болест на сърцето и дори някои форми на рак.

Според прогнозите на експертите, броят на затлъстелите хора от цял свят, през следващите години ще нараства- средно с 1-3% на година.  Напълняването се увеличава и вече е епидемия в световен мащаб.

Забележете: В петицата на най – “слабите” страни се нареждат Япония – 3%, Корея – 4%, Швейцария – 8%, Италия – 10% и Норвегия – 10%.

Още по темата

10 прости правила срещу напълняване!

Учени установили причината за напълняването

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Недоспиването и напълняването при децата

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации