Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Музиката е лекарство за ума!

Музиката може да е най-голямото лекарство! От бебета до столетници, всички обичат музиката, защото тя ги кара да се чувстват добре. В знак на почит към универсалните качества на музиката, Ханс Кристиан Андерсен казва: “Там, където думите се провалят, говори музиката”.

Дори и без текстове, песните безусловно предават чувства. Учените са показали, че здравите хора, независимо от културните различия, лесно определят различните видове музика в емоционални категории, от тъжна до героична, от дразнеща до красива, от нежна до груба.

Но чудото на музиката е в нейните лечебни качества. Учените, изучаващи хора с мозъчни травми и неврологични състояния, като деменция и болестта на Алцхаймер, правят забележителни открития.

Музиката, например, може да подобри походката на хората, които отново се учат да ходят след мозъчна травма. Доказано е също, че слушането на музика намалява възприятието за болка. Хората, които са загубили способността си да общуват поради тежко увреждане на мозъка, могат да си възвърнат функцията, като пеят думите.

Симптомите на Алцхаймер обикновено стават очевидни, когато частта от мозъка, отговаряща за паметта, започне да отказва. Това постепенно отнема способността за самостоятелно обслужване в ежедневието. Загубата на чувството за идентичност обърква болния и разбива сърцата на семейството и близките.

Но слушането на музика активира широки мрежи в мозъка, включително области, отговорни за двигателните действия, емоциите и творчеството. Изследователите изучават как музиката може да помогне в лечението на болестта на Алцхаймер.

Майкъл Таут, директор на Изследователска лаборатория за музика и здравни науки към Университета в Торонто, е изследвал пациенти с ранна болест на Алцхаймер, които слушат значима за тях лично музика.

Той определя като “автобиографично значима, отдавна познатата музика”, например, сватбени песни или любими записи от тийнейджърските години, и пускал многократно тези песни на тестваните хора. Независимо дали участниците в изследването били музиканти или не, резултатите били сходни: мозъчната функция се подобрява.

Новаторското изследване на д-р Лола Къди от Кралският Университет показващо, че пациентите с болестта на Алцхаймер имат способността да разпознават музика и да показват музикална памет, послужило за основа в разработването на програми за музикална терапия. Толкова просто, колкото създаването на познат плейлист за хората с деменция.

Какво се случва в мозъка? Изглежда, че познатата музика стимулира активността на мозъка, което води до пренасочване на нови вериги, които заобикалят увредените участъци и възстановяват връзките със спомените.

“Музиката е ключ за достъп до вашата памет”, казва Таут. За тези, които се надяват да се предпазят от деменция, той добавя: “Просто е: продължете да слушате музиката, която сте обичали през целия си живот. Вашите любими песни са тези произведения, които са особено важни за вас. Направете това своя тренировка за мозъка”.

Експертите не са единни за това, дали е по-добре да слушате позната музика или нова музика. Докато познатата музика предизвиква щастие, някои експерти предполагат, че слушането на музиката на внуците може да помогне на мозъка да създаде и подсили допълнителни невронни пътища.

Това, което обаче е сигурно, музиката прави това, което никое хапче не може да направи. В рамките на секунди след въздействието на музиката и с течение на времето, тя изцелява ума.

Още добри новини, не само мозъкът се възползва от музиката. Музиката може да намали тревожността, да понижи кръвното налягане, да облекчи болката, да подобри съня, да повиши настроението и бдителността. Но има нещо забележително в музиката! Тя ви помага да скриете, а след това да възстановите много ценна информация и връзки в мозъка.

Шели, английският поет-романтик, който трагично доживя само до 29 години, пише: “Когато умират тихите гласове, музиката вибрира в паметта…” Днешните изследователи доказаха, че е прав.

И какво по-сладко лекарство от това да включите музиката и да се насладите на пътуването през щастливите спомени, като същевременно тренирате ума.

Източник: www.docgiff.com

Още по темата

Музиката успокоява душата

Музика за релакс в свободното време

Стресът няма да те убие, но реакцията ти към него може!

Решавайте главоблъсканици

Книги за самолечение на Walter Last

Свързани публикации