Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Любовта – заболяване или лекарство?

Любовта е заболяване?

Една от новините, която се обсъжда в международните медии- е съобщението, че Световната здравна организация (СЗО) признала любовта за психично разстройство и го вписала в регистъра на заболяванията. Любовта в този списък е класифицирана като “Нарушения на навиците и неуточнено влечение”.

Всъщност, посланието е в това, че любовта – това истинско заболяване, не за първи път се появява в пресата. В различни периоди от време, експертите докладваха за резултати от изследвания, доказващи, че при любовта и многото личностни патологии, свързани с нарушения в работата на мозъка и нервната система, има общи симптоми.

Съдейки по последните новини, любовта, на която СЗО е дала международния код F63.9 (научно призната болест), е в компанията на такива заболявания като алкохолизъм, хазарт, наркомания, клептомания … С една дума, заболявания с психични отклонения.

А ето и симптомите, присъщи на любовта, както и на другите патологични състояния на личността:

• Повишено самочувствие;
• Самосъжаление;
• Безсъние, прекъсване на съня;
• Необмислени, импулсивни действия;
• Колебания на кръвното налягане;
• Главоболие;
• Алергични реакции;
• Маниакален синдром: тя/той ме обича, аз знам, но мълчи.

Влюбените психопати

Редица учени смятат, че любовта може да се сравни с обсесивно-компулсивно разстройство (натрапливи мисли или действия). Съответно, към любовта се отнася и друго медицинско понятие- “променено състояние на съзнанието”, с което работят най-вече психиатрите. Според тях, тази промяна в съзнанието може да бъде, както към по-добро, така и към по-лошо.

В действителност, казват експертите, от начина, по който човек обича, можем да съдим за състоянието на психическото му здраве. В любовта се проявяват крайните черти на характера, и светлите, и патологичните. Най-болезнени любовни чувства проявяват хора с меланхоличен характер, чувствителни и депресирани. А също и холериците, които изпадат в ярост при най-малкия проблем.

Как се влюбваме?

Изследователи от Медицинския факултет на Националния автономен университет в Мексико, в частност Джорджина Флорес, смятат, че любовта е психично заболяване. В книгата си “Томограма на любовта” (“The Neuroimaging of Love”), Флорес, описва в детайли процесите, които протичат в организма на влюбения човек. За състоянието на влюбеност, според изследователката, отговарят 12 области на мозъка. Работейки синхронно, те произвеждат цял хормонален букет, състоящ се от допамин, окситоцин, адреналин и вазопресин.

Такава хормонална “масовка” довежда човека до състояние на еуфория. Какво е същественото: някои физиологични процеси в организма на влюбения се извършват от сърцето към мозъка, а някои – в обратната посока (така че е безсмислено да се питате, със сърцето си или с главата си обичате, със разума си – и с това, и с другото!).

Освен това, в състояние на влюбеност в кръвта на човека се открива високо съдържание на NGF – нервния растежен фактор. Известно е и друго изследване, проведено от британски учени. Съдейки по неговите резултати, мъжете се влюбват… в гласа. По-точно, в приятния, тих, нежен глас, който както се изяснило, активира области от мозъка, отговорни за оставянето на потомство.

Изследователите предполагат, че тихия женски глас, се оценява от мъжете като показател за женственост. За тях той е един вид еталон за женска красота: колкото по-приятен е гласа, толкова по-красива изглежда на мъжа притежателката му.

Шест вида любов

1. Агапе. Чиста и нежна любов, която избухна бързо и не трае дълго. От този тип обикновено е първата любов.

2. Строге. Това е любов- приятелство, дълго и многократно изпитвана за издръжливост. Да унищожи любовта- приятелство често не може дори да изневярата на партньора.

3. Прагма. Любовта по сметка. Партньорите встъпват в съюз на базата на много параметри: начин на мислене, характер, интелигентност, доходи и жилища. Такава любов може да се превърне в пълноценно чувство за много години.

4. Мания. Бурно чувство от пръв поглед, което е придружено от или еуфория, или отчаяние. Любовта- мания може да доведе човека до депресия, тя често се сравнявана с невротично разстройство.

5. Лудус . Партньорите са по-загрижени от външния антураж, отколкото от дълбочината на чувствата. Тази любов може да бъде приятна и хубава, и преминава леко, като курортен роман.

6. Ерос. Тази любов се базира на сексуално привличане и е по-характерна за мъжете. Освен това, тя живее, докато не се превземе “крепостта”. Веднага, след като се получи сексуално удовлетворение, чувството угасва. За най-болезнени се смятат Агапе и Мания. Първата е опасна за самия влюбен, защото рано или късно розовите очила ще се разлетят на парчета, а вторият – за всички, включително и за околните.

Какво лекува любовта?!

Последните изследвания на учени от Великобритания показват, че, именно, любовта е най-важният фактор, намаляващ болката при ревматоиден артрит, чийто симптоми са болки в крайниците, систематична слабост, лош сън. В своя експеримент, британските изследователи се допитали до 260 пациенти с ревматични заболявания.

Както се оказало, решаващият фактор, който им позволявал успешно да преодолеят болестта, бил хармонията в отношенията. Именно, хармонията, любовта, а не бракът сам по себе си, отбелязват експертите. В случаите, когато болния съпруг не предизвиквал никакви чувства в здравия, освен дразнене, дори най-доброто лечение не носело облекчение. И още, любовта ни прави красиви.

Изследвания на Американския институт за здравни науки, показали, че в тялото на влюбените жени става усилено отделяне на естроген, който подобрява способността на клетките да се регенерират и спомага за образуването на колаген. Американците повтарят немските учени, които твърдят, че целувките между влюбените също допринасят за подмладяване на кожата.

“В страстната целувка участват не само езика и устните, но и още около 34 различни лицеви мускули – казват те. Тази мускулна тренировка не позволява появата на бръчки по лицето, кожата изглежда гладка и млада.”

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Биоенергия и секс

Сексуални отношения

Как хормонът на “прегръдката” се превръща в хормона на “раздялата”?!

Свързани публикации