Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Как хормонът на “прегръдката” се превръща в хормона на “раздялата”?!

Хормони и секс

Вилхелм Райх е първият учен, който описва и естеството, и целта на оргазма като освобождаване от излишната биоенергия с допълнително отделяне на емоционална енергия. Освен това, той признава и за отрицателните последствия от блокирането на сексуалната енергия. По принцип оргазмът се смята за крайна цел на секса за удоволствие. За съжаление, в допълнение към върховите изживявания, оргазмите имат свойството да произвеждат мощни отрицателни странични ефекти, които едва сега могат да бъдат разбрани по-добре.

Това се дължи на предсказуемите тенденции в хормоналната дейност, които са подобни на тези при всички млекопитаещи, за осигуряване на някои еволюционни цели, особено, широкото смесване на генните фондове и съхраняване развитието на потомството.

Това се постига със следните невро-химични изменения. Главните играчи са допамин- хормонът на наградата, пролактин- хормонът на насищането, окситоцин- хормонът на прегръдката и нивото на андрогеновите рецептори, които оказват мощно влияние върху нашето настроение, желанието ни за близост, възприятието на партньора, а също и на нашата податливост към пристрастяващи занимания и вещества.

Тези хормони могат да имат различни, но като цяло, свързани функции. Стимулантът фенилетиламин (PEA) също е замесен, той се съдържа в какаото и шоколада и повишава енергията, настроението и вниманието. PEA се произвежда в големи количества, когато човек е влюбен и обратно, той е в недостиг (обикновено при депресия) в следствие на нещастни чувства.

Когато се влюбим ние започваме да осигуряваме повишени нива на PEA, окситоцин и допамин, когато сме сексуално възбудени в близък контакт, нашите допаминови нива растат и по време на оргазма ние имаме допаминов пристъп, който изследователите сравняват с ефекта на хероина върху мозъка. Допаминът е активен при всички пристрастявания, дори при хора, които са забравили за това какво е секс. Повечето от тази активност се намира в лимбичната система, най-старата част на мозъка.

Допаминови нива

Излишък Недостиг Нормален
Пристрастеност Пристрастеност Активност
Безпокойство Депресия Чувство на благосъстояние, удовлетвореност
Чувство на принуда Анхедония – никакво удоволствие, светът изглежда безцветен Удоволствие, награда за добре свършена работа
Сексуални фетиши Недостиг на амбиции и довеждане до край на поставена цел Здравословно либидо
Сексуално пристрастяване Неспособност за “любов” Добри чувства към другите
Нездравословно поемане на рискове Ниско либидо Здравословни връзки
Хазарт Нарушена възстановителна функция Здравословно поемане на рискове
Маниакални действия Никакво разкаяние относно личното поведение Звукови предпочитания
Агресия ADD/ADHD Реалистични очаквания
Психоза Социални страхови безпокойства Майчина/бащинска любов
Шизофрения Антиобществено поведение

(От http://www.reuniting.info/science/sex_and_addiction)

След оргазма допаминовите нива рязко спадат с обичайните за това симптоми на недостиг. Тази реакция е непосредствена при мъжете и забавена във времето при жените. Също така, пролактиновите нива растат, а андрогеновите рецептори спадат след оргазма. Ниският тестостерон е свързан с раздразнителност и гняв.

При сексуално пренаситените плъхове е отчетено, че нивото на серотонин и ендорпин също се повишава, а това намалява нивото на допамин и повишава нивото на пролактин. Нивото на окситоцин спада след стандартния оргазъм, но останал в близък контакт може да помогне за спирането на това понижаване и да поддържа окситоциновите нива. Поведенческите изменения в следствие на нарушения баланс се забелязват до две седмици.

През това време ние можем да бъдем по-раздразнителни, неудовлетворени, тревожни или потиснати и вместо да виждаме добрата страна на своя партньор, сега ние можем да чувстваме неприязън към него или неговите недостатъци. Това е абсолютно същия процес и отрязък от време, в което пролактиновите нива трябва да се възстановят, както след отнемане на кокаина.

Симптоми, свързани с излишъка на Пролактин

Жени Мъже
Наднормено тегло Наднормено тегло
Загуба на либидо Загуба на либидо
Промени в настроението/депресия Промени в настроението/депресия
Враждебност, безпокойство Импотентност
Главоболие Главоболие
Симптоми за менопауза, дори когато нивата на естроген са нормални Безплодие
Симптоми за увеличаване нивото на тестостерон Намалено ниво на тестостерон
Половите сношения могат да станат затруднени, поради вагинална сухост

(От http://www.reuniting.info/science/sex_and_addiction)

Първоначално, по време на медения месец в нашите отношения, ние ставаме силно свързани с високите нива на окситоцин и бързо преодоляваме нашия хормонален “блус” чрез повече секс. Първоначално сексът ни стимулира, заради жаждата от повече секс. Това води до бързо повишаване и спадане на нивата на допамин и съответно предаване на бързи емоционални колебания в нашите отношения.

По-късно ние ставаме все по-малко и по-малко заинтересовани от сексуални отношения с нашия партньор (може би подсъзнателно започваме да свързваме него или нея с “понижаване” на цикъла, или защото се чувстваме изморени от използване, като фиксирани, чувстваме все по-малко привличане) и сега започваме да поддържаме нашите високи нива на допамин като се увличаме от някои храни или стимуланти, или търсейки нов сексуален партньор.

Като цяло този тип поведение е еднакъв при хората, приматите, млекопитаещите и влечугите, защото произхожда от примитивната част на нашия мозък. По-нататъшните доказателства за дългия пост-оргазъм се наблюдават при сексуално изтощените мъжки плъхове. Количеството на адрогеновите рецептори в хипоталамуса намалява, намалява се и ефективността на тестостерона и се изменя сексуалното им поведение. Тези изменения настъпват за приблизително седем дни, съответстващо на липсата на либидо при плъховете.

В допълнение към обслужването на сексуалния тормоз, пролактинът също въздейства на нашите желания и поведение подобно на хормон в оставка. Например, caged- дивите маймуни първоначално имат високо ниво на хормона на стреса холестерол, но постепенно нивото на пролактин се повишава дотолкова, че те стават смирени към своята съдба. Нивото на пролактин става най-високо след седем месеца. С повишаването на пролактиновите нива те не се чифтосват, което напомня за същия ефект, наблюдаван при дългосрочните отношения между хората, връзки произведени от окситоцина.

Ефектът на Кулидж

В експерименти с плъхове е наблюдавано, че след енергичното съвкупление с нов партньор, мъжките плъхове много скоро напълно игнорират този партньор, но когато се появи нова женска те веднага се оживяват, дотолкова, че да станат сексуално активни още веднъж. Това може да бъде повтаряно отново и отново, докато мъжкият плъх не бъде напълно изтощен. Това явление е наречено “Кулидж ефект” на името на американския президент.

По време на своя визита във ферма на неговата жена показали петел, който можел да се съвкупява със своите кокошки цял ден, ден след ден. Тя харесала тази идея и помолила фермера да уведоми за това президента. След като го изслушал, президентът Кулидж се замислил за момент и попитал: “Той прави това само с една кокошка?”, “Не, сър” отговорил фермера. “Моля, кажете за това на г-жа Кулидж” казал президента. (http://www.reuniting.info/science/coolidge_effect)

Кулидж ефектът е наблюдаван не само при всички проверени мъжки животни, но и при женските. Женските гризачи, например, флиртуват повече и представят себе си по-атрактивно, когато са наблюдавани от нови мъжки, отколкото в присъствието на мъжки, с които вече са имали сношение. Друг експеримент показва, че главната причина за този ефект може да бъде излишъкът на допамин. Когато учат плъховете да опъват лост, за да стимулират техния собствен център на наградата, те се въздържат от храна и съвкупление и продължават да стимулират само себе си до пълно изтощение.

Хормонът на прегръдката

Допаминовата система е разработена за производство на генетично разнообразие, като ни стимулира да се чифтосваме с много различни партньори, колкото е възможно повече. Има, обаче хормон, който противодейства на емоционалния (влакче в увеселителен парк) ефект на допамина и това е окситоцинът, хормонът на прегръдката. Окситоцинът освен това противодейства и на страха, който е свързан с високи нива на холестерол и стрес, вижте диаграмата по-долу.

Окситоцинът води до силно двойка-обвързване. В двойка-свързаните животни, чифтосани с допаминовото “влакче”, след успешното оплождане се спира с повишаването на пролактина и сега окситоцинът гарантира, че двамата родители ще си сътрудничат за оцеляването на тяхното потомство. Хората биха могли да правят същото, да се чифтосват само, за да създадат потомство и след това да се въздържат от секс. Това би могло да произведе емоционално устойчиви отношения през живота, но болшинството от нас ще го приемат за твърде скучно. Paramahansa Yogananda пише, че точно това са правели неговите родители (Автобиография на Йога).

Ползата от Окситоцина

Страх – Кортизол Любов – окситоцин
Агресия Антистресови хормони
Възбуденост, безпокойство, чувство на “притиснат отвън” Чувство на спокойствие и близост, любознателност
Активизиране на пристрастеност Намаляване на ненаситността и пристрастеността
Потискано либидо Увеличаване на сексуалната възприемчивост
Свързан с депресия Позитивни чувства
Може да бъде токсичен към мозъчните клетки Улесняване на обучението
Рушене на мускули, кости и стави Възстановяване, лечение, възвръщане
Отслабена имунна система Бързо зарастване на рани
Увеличаваща се болка Намаляване на усещането за болка
Запушени артерии, предпоставка за сърдечни заболявания и високо кръвно налягане Понижава кръвното налягане, защитава от сърдечни заболявания
Напълняване, диабет, остеопороза

(От http://www.reuniting.info/science/sex_and_addiction)

Временно решение на този проблем е любовен секс без оргазъм. Това много ще помогне за поддържане нивото на окситоцин, без да се произведе емоционално разрушаващия “висок- нисък” невро-химичен цикъл на оргазма и това е било практикувано от индийската Tantra, от китайските Taoists и от ранните Християни.

Днес това е възродено като Karezza, White Tantra и други различни форми на духовен секс. Той лекува и укрепва връзките между партньорите повече, отколкото разделянето им чрез честите оргазми в секса. Както ще видим по-нататък, да имаме свързващ оргазмен секс също е възможно.

За повече статии относно хормоналните аспекти на нашата сексуалност вижте: http://www.reuniting.info/science.

Автор: Walter Last

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Още по темата

Тест за недостиг на витамини и минерали

Тест за хормонален баланс при жени

Тест за хормонален баланс при мъже

Тест за паразити

Кандида тест

Тест за алергии

Рецепти – диетични

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Масажи

Свързани публикации