Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Липа (Linden)

Наименование: Липа (Linden)
Ботаническо име: Tilia
Семейство Липови (Tiliaceae)

Предупреждения

ЛипаТвърденията, че прекалената употреба на липа може да предизвика сърдечни проблеми са лишени от научна обоснованост. Отговорни немски и американски институции твърдят, че липата няма токсични ефекти.

Всъщност липата се смята за безопасна за деца и няма никакви известни причини тя да се избягва по време на бременност и кърмене.

История

От незапомнени времена ароматните и вкусни цветове на липата били използвани за лечебни цели като успокояващ агент, за облекчаване на храносмилането, при настинка и спазми или колики в корема. Много от тези приложения, днес са потвърдени изцяло или частично в изследвания.

Активни съставки

• флавоноиди
• гликозиди
• летливо масло

Използвани части
Цветове

Традиционна употреба

Едно изследване установило, че сложната смес от съединения в липата, предимно флавоноиди, намалява тревожността при мишките. Въпреки че тя е традиционно билково средство при тревожност, тези резултати не са потвърдени в човешки клинични изследвания.

ЛипаПо-стари клинични изпитания са показали, че липовият чай помага на хора с леки проблеми с жлъчката (но не и жлъчни камъни), стомашен дискомфорт, диспепсия и много газове, които причиняват подуване на стомаха и това води до натиск върху сърцето (състояние, известно като гастрокардиален синдром).

Спазмолитичното действие на липата, особено на червата, е било потвърдено в клинични изпитания. Липовите цветове действат като средство за изпотяване, когато се приемат като горещ чай.

Средствата за изпотяване (Diaphoretics) предизвикат леко повишаване на температурата, като по този начин помагат за стимулиране на имунната система да се бори срещу инфекциите. Температурата обикновено не е много висока, защото се стимулира потенето, а това води до изпотяване, което е естественият начин на организма да намали своята температура.

В Германия липовият цвят е одобрен като средство за лечение на настинки и свързаните с настинки кашлици.

Клинично изследвани полезни действия:

• Лошо храносмилане
• Безпокойство
• Настинка
• Инфекция на ушите

Как да се приема?

Чай от липа се приготвя чрез добавяне на 2-3 супени лъжици (50-10 грама) сушени или пресни цветове на липа към 500 мл кипяща вода. След накисване за 10 до 15 минути чаят се пие, докато е още топъл.

По време на остър проблем, могат да се приемат няколко чаши дневно в продължение на една седмица. При употреба за по-дълъг период (3-6 месеца), дневно могат да се приемат до три чаши (750 мл).

Тинктура или течни екстракти от липа се приемат 3/4-1 чаена лъжичка (3-5 мл), три пъти дневно.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Инфекции и възпаления

Как да се защитите от вирусни инфекции и Ебола!

Чесънът- защита срещу Helicobacter pylori и други бактериални инфекции

Храносмилателни разстройства

Храносмилателна система

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още