Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Лечение с Магнезиево масло

Магнезиево масло

Магнезиевото масло е концентриран и почти наситен разтвор на магнезиев хлорид във вода. То се нарича “масло”, заради мекото и мазно усещане, което предизвиква, когато се втрива в кожата. Обикновено магнезиевият хлорид се извлича от морска вода или директно чрез изпаряване от Мъртво море. А също и от древни подземни източници. Магнезиевият хлорид, получен от морска вода, се смята от FDA за хранителна категория.

Магнезиевият хлорид лесно се абсорбира през кожата. Добър е за отпускане на напрегнати мускули, както и за облекчаване на проблеми с гърба и артритни стави. За орален прием трябва да бъде добре разтворен. За трансдермално прилагане концентрираното магнезиево масло може да се използва под формата на компрес и втриване.

Една чаена лъжичка или 5 мл магнезиево масло съдържа около 600 мг магнезий. Това е същото количество магнезий, което се съдържа в една чаена лъжичка с люспи от хидратиран магнезиев хлорид. Той има горчиво – солен вкус и леко слабително действие. За подобряване или поддържане на вашето здраве можете да използвате до 600 мг. магнезий дневно. В разделени дози с ястия, добре разреден в напитка или смесен с храната.

При повишено кръвно налягане, калциране и други симптоми на магнезиев дефицит можете да приемате 600 мг орално, в допълнение към всяко друго трансдермално прилагане на магнезиево масло при артрит или за мускулна релаксация. При ниско кръвно налягане може да се използват около 300 мг магнезий дневно, в допълнение към някакъв допълнителен калций. Като източник на допълнителен калций можете да използвате следния разтвор: залейте някакво количество стрити на прах черупки от яйца с цитрусов сок или оцет за една нощ.

Фактически, количествата не са важни, тъй като тялото поглъща само толкова, колкото му е нужно. Хората с много чувствителен вкус могат да започнат перорално приложение на магнезиево масло в малки количества. Смесвайте го със силно подправена храна и увеличавайте дозите много бавно и постепенно. Можете да започнете с добавянето на една капка към напитка или да го смесите с храната. Ако това е поносимо, то следващия път добавете две капки, след това три, докато не започнете да го усещате като неприятно.

Намалете го временно, но след още една седмица или две може вече да не го усещате по този начин. Започнете отново да добавяте допълнителни капки, докато стигнете желаната доза. Въпреки че за някои състояния може да е полезно да се вземат по-големи количества разредено магнезиево масло и то да се отмива с напитка, трябва да бъдете внимателни, защото  може да разстрои стомаха ви.

За ежедневна употреба препоръчвам да се добавя в малки дози към храна и напитки така, че магнезия да е в количества, които обикновено се съдържат във вода и храна с високо минерално съдържание. Това съответства на горната граница от 200 мг или 1/3 равна чаена лъжичка магнезиево масло на едно хранене. То определено не трябва да е неприятно на вкус. Както и в повечето случаи фактическото количество, използвано всеки ден, не е толкова важно.

Магнезиевото масло може също да се използва и като компрес върху тумори и инфектирани места, възпаления, болезнени места, схванати или калцирани стави, мускулни сраствания или тъканни белези. Докато при възпалени области е най-добре да се използва като студен компрес. При схванати стави, сраствания или болезнени мускули, ще е по-ефективен, ако се използва като горещ компрес. Компресът с магнезиево масло може да се задържи топъл за един до два часа с бутилка гореща вода, поставена върху компреса. Може да се втрива концентрирано магнезиево масло върху засегнатата област и да се облъчва с инфрачервена лампа.

Добре е също така да използвате слаб разтвор на магнезиево масло като го втривате на гърба и по цялото тяло, за да отпуснете напрегнатите мускули навсякъде и дори да подмладите старееща кожа. За чувствителна кожа винаги го използвайте в разредена форма. Ако го втривате върху кожата в концентриран вид, както и върху артритни стави, използвайте някакво памучно покритие, за да защитите дрехите си.

За цялостен релакс, при болки в гърба, артритни или мускулни болки и скованост, можете също така да добавите няколко люспи с магнезиев хлорид или магнезиево масло в горещата вана. Особено релаксираща е горещата вана на краката преди лягане. Можете да правите разтвора за ваната на краката по- концентриран и да го затопляте при последващо използване, т.е. да не го изхвърляте.

За повече информация относно магнезиевия хлорид вижте  Магнезиев хлорид за здраве и подмладяване.

Отлична книга за външната употреба на магнезиево масло е Трансдермална Магнезиева Терапия от Mark Sircus.

За доставка на магнезиево масло в Австралия на основата на магнезиев хлорид от Мъртво море вижте www.strideintohealth.com. Докато www.magneticclay.com в САЩ разпространява магнезиево масло от “Древни минерали”.

Автор: Walter Last

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Рецепти с рициново масло за млада кожа и красива коса

Трици и маска за почистване и подхранване на лицето

Преодолей Кандида

Розова вода

Карамфиловото масло – лек срещу акне и други кожни проблеми

Кожни проблеми

Лечебни картинки

Лечение на кожата – лечебна картинка

Лечение със сол

Магнезий (Mg) – основен минерал

Свързани публикации