Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Коприва (Nettle)

Наименование: Коприва (Nettle)
Ботаническо име: Urtica dioica
Семейство Копривови (Urticaceae)

Предупреждения!

При допир с растението почти винаги се получава контактен дерматит, парлив обрив.

Билковият антидот на опарванията с коприва е къдравия лапад (или живoвляка), който обикновено расте в близост до нея. Разтрийте с лист от растението мястото на опарване от коприва.

Да не се използва по време на бременност, тъй като копривата може да стимулира контракции.

История

Смята се, че войските на Цезар въвели римската коприва (U. pilulifera) във Великобритания, защото смятали, че ще трябва да се налагат с растението, за да се поддържат топли и доскоро “паренето”, т. е. налагането с коприва, бе стандартно народно лечение срещу артрит и ревматизъм.

Древните гърци я използвали за лечение на кашлица и артрит. Диоскорид, гръцки лекар от 1-ви век, изброява редица приложения на копривата, включително пресни, нарязани листа като лапа за септични рани, сок при кръвотечение от носа и варени листа, смесени със смирна, за предизвикване появата на менструация.

КоприваАцтеките правели лекарства от няколко местни видове коприва в Мексико. В книгата с описание на билките на Ацтеките от 1552 се препоръчва смъркането на смес от натрошена коприва в мляко, за спиране на кървене от носа. Там също така се предписва сварена във вода смачкана коприва, като лапа за артрит.

Растението отдавна е оценено за жилавите си стръкове, подобно на лена и конопа, които могат да се използват за платове, от финно до грубо платно и въжета.

Местните американци я използвали за лечение на бронхит и други дихателни проблеми, за проблеми с храносмилането, уринарния тракт, диария и подагра.

Основни действия
• адстрингент
• антиалергично
• стимулант за циркулацията
• диуретик
• намалява нивата на кръвната захар
• хранителен
• стимулира отделянето на кърма (листа)
• предпазва от скорбут
• намалява уголемяването на простатата (корен)
• спира кървенето
• тоник

Ключови компоненти
• амини (хистамин, холин, ацетилхолин, серотонин)
• мравчена киселина
• серотонин
• глюкохинони
• минерали (включително и силициева киселина, калций, калий, желязо, хром, магнезий и цинк)
• витамини А, В, С и К
• протеини
• танини
• слузно вещество
• стероли и феноли (корен)
• флавоноиди (включително и рутин)
• етерично масло
• нитрати (1-3%)
• 5-HTP (хидрокситриптофан, аминокиселина)

Лечебни части
Надземни части, корени

Изследвания с корени на коприва в САЩ, Германия и Япония установиха нейната ценност при лечение на доброкачествена хипертрофия или уголемяване на простатата. Изследвания в Германия показаха, че копривата потиска доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) при мишки, въпреки че учените не са сигурни, как точно това се случва.

В Япония, подобно експериментиране предполага, че стероидни и други компоненти в корените потискат растежа на клетките в простата и метаболизма. “Паренето” се причинява от хистамина и мравчената киселина, открити във власинките на стъблата, които предизвикват познатата ни алергична реакция на кожата. 5-HTP (хидрокситриптофан) е установено, че намалява мускулни и ставни болки.

КоприваИзползвани лечебни средства

Отвари се вземат за стимулиране на кръвообращението и прочистване на организма при артрит, ревматизъм, подагра и екзема, както и за увеличаване на млякото при кърмачки.

Пресните стръкове са добър пролетен тоник и често се използват просто като зеленчук.

Тинктури се използват в комбинация с други билки за артритни заболявания, кожни проблеми и тежко маточно кървене.

Компресите, напоени с разредена тинктура се прилагат при болезнени стави, навяхвания, невралгия, тендинит или ишиас.

Мехлеми се използват при хемороиди и екземи.

Промивки се прилагат за изгаряния, ухапвания от насекоми и рани.

Изстисканият сок от растението е добър тоник за изтощени състояния и анемия, и колкото и да е странно, за успокояване на опарвания от коприва. Предписва се също така за сърдечна недостатъчност с отоци.

Вдишването на прах от смлени листа на коприва като емфие се използва при кървене от носа.

Отвари от корени се използват за изплакване на косата при лечение на пърхот, опадваща коса и като средство за възстановяване на косата. Тя е полезна също като диуретик и при лечение на някои проблеми с простатата.

Капсули с корен от коприва се вземат при тежка менструация.

Традиционна употреба

Копривата се използва като пролетен изчистващ тоник и подхранващ зеленчук, ако е брана, когато листата са млади. Растението взема минерали от почвата, което го прави едно добро средство срещу анемия; тъй като е с високо съдържание на витамин С, желязото в билката е по-лесно за усвояване.

Копривата се използва за изчистване на пикочната киселина от организма, за облекчаване на подагра и артрит. Нейната способност да стяга е много ценна при спиране на кървене от рани, кръвотечение от носа или тежък менструален цикъл.

Днес, копривата се използва за различни състояния, включително сенна хрема, артрит, анемия, а дори и за някои кожни състояния. Тя е особено полезна, когато има нарушена бъбречна функция и се наблюдава задържане на течности.

В Германия, заради своето диуретично действие, копривата се използва за лечение на високо кръвно налягане. Копривата наскоро стана популярна в САЩ, доказвайки, че е ефективно средство срещу симптомите на сенна хрема.

Копривата се използва за намаляване симптомите на уголемена простата (ДПХ), особено в комбинация с палмата-  saw palmetto (която от своя страна, работи добре с пигеум за същото състояние.).

Употребата на чай, приготвен от листа на коприва, е доказано, че увеличава отделянето на урина, което може да помогне за предпазване от камъни в бъбреците и облекчаване симптомите на уголемена проста. Все пак трябва да се отбележи, че чаят от коприва и другите съединения всъщност не свиват простатата, а само облекчават симптомите, свързани с нейното уголемяване, особено чрез увеличаване отделянето и обема на урината.

Едногодишната коприва (U. urens) се използва по подобен начин като обикновената коприва, включително и за хомеопатични препарати.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за самолечение

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още