Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Сао Палмето (Saw Palmetto)

Наименование: Сао Палмето (Saw Palmetto)
Ботанически имена: Sabal serrulata syn. Seronoa repens
Семейство Палми (Palmaceae)

Противопоказания!

Тъй като тази билка оказва естрогенни, андрогенни и алфа-адренергични блокиращи ефекти, може да е необходимо коригиране в използването на хормони или хормоноподобни лекарства.

Билката не трябва да се използва по време на бременност или кърмене.

История

Растението първоначално е смятано за „напаст” и било изкоренявано. Заселниците в Америка обаче забелязали, че животните огъват оградите, за да стигнат до черните плодове. Тези животни били по- здрави от тези, които не ядели плодовете, това подтикнало фермерите да събират растението за храна на животните си, а след това да го ядат и самите те. Останалото е история.

Именно, благодарение на индианците за първи път са признати лечебните качества на растението, за които, между другото, се използва и днес.

Индианците Семиноли смилали плодовете и ги слагали в брашното. Също така, правели отвара от плодовете, за да лекуват стомашни болки и дизентерия. Вътрешната кора на стъблото била използвана като компрес при ухапване от змия, насекоми и при кожни язви.

Сушените плодове били полезни за храносмилането, при респираторни инфекции и катарални възпаления. Те, както и други племена, използвали различни части на растението за направата на кошници, метли и въжета.

Билката е включена в Американския Национален Рецептурен Сборник до 1950 г., когато била пропусната, защото конвенционалните лекари не били убедени в нейната ефективност. Въпреки това популярността и продължава в Европа, оттогава тя възвръща полагащото и се уважение от новото поколение американски лекари.

Исторически, американските индианци, използвали Сао Палмето за такива разстройства на пикочните пътища, като възпаление на пикочния мехур и инфекции, а също и като диуретик.

Билката е използвана също и за респираторни заболявания и репродуктивни нарушения, въпреки че е използвана главно за простатата.

От 19-ти век, месестата част на плодовете била използвана като тоник при слабост, проблеми с пикочните пътища и за намаляване на уголемена простата. Местните лекари в Луизиана използвали плодовете за лечение на сифилис и други инфекциозни заболявания.

Основни действия
• анаболно
• диуретик
• естрогенно
• седативно
• тоник

Ключови компоненти
• етерично масло (1-2%)
• нелетливо масло
• нестероиден сапонин
• полизахариди
• танини
• витамини и минерали (главно цинк, фосфор, хром, желязо, магнезий, манган, ниацин, калий, рибофлавин, селен, силиций и тиамин)

Сао ПалметоЛечебни части
Плодове

Доказано е, че билката работи по-бързо от Проскар (Proscar), лекарство, предписвано при уголемена простата. Нови теории смятат, че тя може да потисне действието на един важен хормонорегулиращ ензим, който преобразува тестостерона в дихидротестостерон, процес, смятан за важен в развитието на уголемяването на простатата и на рака на простатата.

Предотвратяването на това преобразуване сe постига по същия начин с финастерида, който е стандартното медицинско лечение. Освен това, билката не уврежда сексуалната функция, както е при финастерида. Плодовете на Сао Палмето съдържат много големи количества цинк, минерал, често използван за лечение на проблеми с простатата.

Традиционна употреба

Настойките се използват като диуретик за подобряване отделянето на урина, за възпален пикочен мехур и за лечение на увеличена простата.

Тинктури се използват при продължителна слабост.

Наричана “растението катетър”, билката се дава за укрепване шийката на пикочния мехур.

Плодовете се използват и за лечение на респираторни проблеми, включително кашлица и простуда, бронхит и астма.

Билката е едно от малкото западни средства, което се счита за анаболно, т.е. укрепва и изгражда тъканите на тялото като насърчава наддаването на тегло.

Тя често се дава за заякване на хората, които страдат от ниско тегло.

Рецепта за тоник, чрез приготвяне на отвара от:

– 2 чаени лъжички Сао Палмето
– 2 чаени лъжички хвощ
– 1 чаена лъжичка корен от женско биле
– 200 мл вода

Тази отвара се разделя на две части и се приема през деня.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Хормонален дисбаланс при жените

Хормонален баланс – лечебна картинка

Тест за хормонален баланс при мъже

Тест за хормонален баланс при жени

Книги за самолечение

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още