Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Калина (Black Haw)

Наименование: Калина (Black Haw)
Ботанически наименования: Viburnum prunifolium; Viburnum opulus
Семейство Бъзови (Caprifoliaceae)

Противопоказания!

Не използвайте билката, ако сте алергични към аспирин.

История

Билката е добре известна от 14 век, Чосър дори предлагал да се ядат плодовете. Много племена, включително Ирокези, Шоуни и Оджибуей, използвали плодовете за храна; но ирокезите използвали плодовете и за лечение на заболявания на черния дроб и кръвта.

Племената на Микмаките и Пенобскотите използвали кората за лечение на подути жлези и такива състояния като заушка. Мескуаките вземали билката при спазми и болки в цялото тяло. Катауба използвали кората за лечение на дизентерия.

Местните американски племена в Североизточната част използвали кората и листата като диуретик, за лечение на подути жлези и проблеми с очите. Билката е била фаворит в Еклектиката на Америка от 19-ти век. Също през 19 век, чаят, направен от кората на калина бил смятан за “маточен тоник” и бил приеман от жените за облекчаване на менструални болки.

КалинаВ Канада, понякога заменят боровинките с плодовете на калина за по-пикантен вкус.

При изсушаване, плодовете имат черен цвят и в миналото били използвани за правене на мастило.

Билката е била вписана в Американската Фармакопея между 1894 и 1916 като успокоително и спазмолитично средство, особено ефективно за облекчаване на мускулни спазми от болки в гърба и менструални болки.

Основни действия
• спазмолитично
• противовъзпалително
• адстрингент (кръвоспиращо)
• сърдечен тоник
• мускулен релаксант
• успокояващо
• седативно
• маточен релаксант

Ключови компоненти
• горчива субстанция (вибурнин)
• валерианова киселина
• танини (3%)
• сапонини
• кумарини (скополетин, скоплин, ескулетин)
• смола
• салицин, салицилова киселина
• минерали (включително калций, хром, кобалт, желязо, магнезий и силиций)

Лечебни частиКалина
Кора, кора на корена

Скополетинът е кумариново съединение, което помага за отпускане на гладките мускули и може да потиска съсирването на кръвта.

Използвани лечебни средства

(а) Кора

Тинктурите се използват като релаксант при нервност, мускулно напрежение и състояния на колики в червата, жлъчния мехур и пикочната система. Те могат да се добавят към средствата за лечение на раздразнено черво или в комбинация с други билки за лечение на запек.

Кремове или лосиони се прилагат за мускулни спазми или напрежение в рамото.

(б) Кора на корена

Тинктури се използват за менструални болки или болки след раждане, а също и за менопаузния синдром. Може да се добавя към други средства за лечение на високо кръвно налягане.

Отварите са по-малко ефективни от тинктурите, но силната отвара помага при менструални болки.

Традиционна употреба

Въпреки че и двата вида калина се използват взаимозаменяемо, американският сорт има по-важно специфично действие в отпускането на матката. Той отдавна се използва за лечение на такива гинекологични състояния като маточен пролапс, силни менопаузни кръвотечения, сутрешно гадене и опасност от спонтанни аборти. V. opulus е по-слаб от кореновата кора на V. prunifolium, но все пак е ефективен мускулен релаксант.

Той също така успокоява нервната система и е особено полезен, когато има съчетан физически и емоционален стрес. Той отпуска сърдечносъдовата система, високото кръвно налягане и облекчава запека, свързан със стрес.

Прилаган външно, той облекчава мускулните спазми. Като мускулен релаксант, билката е ефективна за облекчаване на всички сковани мускули, включително гладката мускулатура на червата, дихателните пътища, матката и мускулите към скелета.

Може да се приема вътрешно или да се прилага външно за облекчаване на напрежението в мускулите, включително по време на астматични пристъпи и менструални болки, както и в някои случаи на артрит, където ставната слабост и болка е причинена от свързващите мускули, които са почти твърди.

Билката също често се използва в лечението на високо кръвно налягане, за намаляване на възпалението при артрит, успокояване на бронхиални спазми, свързани с астма, както и за лечение на други състояния на кръвообращението.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Мускулна дистрофия

Мускулни болки, особено при диабетици

Джинджифилът намалява болката в мускулите

Лечение на мускулите – лечебна картинка

Магнезий (Mg) – основен минерал

Лечение с Магнезиево масло

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още