Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Как да спрем да нервничим за глупости?

Да спрем да нервничим за глупости?

За да се справим с проблема, трябва да разберем, защо това се случва… Нашият век- век на агресия. Стресовите ситуации за съвременния човек са се превърнали в норма, а той е все по-малко толерантен. Ядосани са всички, включително и децата. Ние се гневим, крещим, често се ядосваме по съвсем незначителни поводи.

Нашата нервна система изпитва силно напрежение и за да се отървем от него, “изстрелваме” стрели на агресия. Ние самите не знаем, но и не искаме да живеем в кавги и викове, това е още по-изтощително! Психолозите казват, че можете да се справите с проблема, ако знаете причината. Така, че природата на човешката агресия се изучава от специалистите много внимателно.

Най-голямото нещастие, според тях, е в разпространението на агресията. “Колкото повече хора стават свидетели на прояви на агресия, толкова по- често те ще смятат това за нормално поведение”- твърдят психолозите. В известен смисъл агресията е знак за инфантилност, знак, че човекът е навлязъл в зряла възраст, но не е успял да преодолее детските си комплекси.

И ако преди време се смяташе, че възрастният цивилизован човек не трябва да има спонтанни изблици на гняв, защото той знае, как да се държи и как да общува с други хора, то днес нещата не са толкова еднозначни. Без да знаем, как да спрем да нервничим, много от нас реализират своите страхове и вълнения като деца- чрез крясъци и гняв.

Помислете, имали ли сте поне три случая на импулсивна агресия, несъответстваща на ситуацията? Ако отговорът е да, то тогава може да ви се постави диагноза “периодично взривно разстройство”. Във Великобритания, периодичното взривно разстройство се смята за основна причина за пътните произшествия, настъпили заради агресивно поведение на водачите. И ако се съди по изследванията, броя на водачите- агресори може да се пресметне.

Учени от университета в Колорадо открили, че шофьорите, които имат най-малко един от стикерите, известни като “териториална маркировка”, с 15% са по-предразположени към пристъпи на агресия по пътищата. “Колкото повече стикери има една кола, толкова по-агресивен е водача”,- казва авторът на изследването, Уилям Зленко. Какво е изненадващото: съдържанието на стикерите не променя нещата- дори надписи като “Бебе в колата” може да означават, че зад предпазните колани стои психопат.

Мъжете са по-нервни

Мъжете над 55 години, са далеч от раздразването: само някъде около 7% от тях изпитват трудност с овладяването на гнева. Сред мъжете на възраст от 18 до 24 години такива неуправляеми раздразнения са много повече- 20%. “Мъжете, след 50-те са доволни от своя семеен живот и финансово състояние- обясняват психолозите.- Най-агресивният период от живота на мъжете са двадесетте години, тъй като на тази възраст мъжа обикновено е по-самотен и финансово несъстоятелен.” Като цяло, мъжете са най-податливи на агресията, при тях много често се развива хронична агресия, която води до отслабване на здравето и допринася за ранния инфаркт и инсулт.

Опасностите от гнева

Гневът и разочарованието не само са един от най-главните ключове за потискане на сексуалността, но са и истински убийци на отношенията. Приблизително една четвърт от всички разбити връзки, са отношения, в които единият от партньорите се е държал агресивно към другия. При това най-често инициаторите на разрива в такива ситуации са жените.

Но, според психолозите, мъжете, които напускат партньорките си, поради факта, че не могат да сдържат своите отрицателни емоции, стават с всяка година все повече и повече. Това не е всичко. Импулсивните изблици на гняв забавят възстановителните процеси на организма. Учените провели такъв експеримент.

Те направили върху ръцете на няколко двойки малки ранички и след това ги подтикнали към разговор за конфликта в отношенията им. В сравнение с контролната щастлива група, на раните на конфликтните двойки било нужно с 40% повече време за лечение. Причината- в хормоните, изпълващи телата ни, когато сме ядосани. Те забавят оздравителния процес, повишавайки по този начин риска от инфекции.

Как да се успокоим и да не нервничим?

Има лекари, които смятат, че повечето болести могат да бъдат излекувани, като приложите правилно хранене. Гладът, например, изключва способността ни да овладяваме емоциите си. Когато сме гладни, в тялото ни липсва “добрият” серотонин, за производството на който помагат аминокиселините, идващи от храната. Така сме недоволни и нервничим.

Обаче, преяждането, мазните храни в големи количества, обилните подправки, алкохолът- това са истинските подбудители на ненужната емоционална възбудимост. Друг фактор, който ни кара да нервничим и увеличава раздразнителността, е навикът постоянно да се връщаме към миналото.

Когато калифорнийските учени изследвали дългосрочните ефекти на агресията, те установили, че кръвното налягане се повишавало не само по време на пристъп на гняв, но “оживявало” отново седмица по-късно при спомена за кавгата. Така че спрете да копаете в миналото, по-добре мечтайте за бъдещето.

Опитай се да разберете: този, който критикува другите, често сам е препълнен от обида. Ако не можете да разберете, какво наистина притеснява обиждащия ви човек, попитайте го за това. Запомнете: обидата не винаги е насочена лично към вас. Погледнете ситуацията отвън и потърсете причината. Научете се да не възразявате.

Съгласявайте се с всичко. Обидните забележки са толкова силни, колкото вие ги направите. Съгласявайки се с критиката, вие разоръжавате агресора. Чуйте коментара, кажете си, че това не ви засяга, и забравете. Можете да укротите гнева и с помощта на кардио упражнения. След тренировката, нивото на адреналина намалява, а налягането се стабилизира.

Вижте още

Молитви

Самонастройки

Духовност

Високомерни ли сте?

Самообвинявате ли се?

Нетърпеливи ли сте?

Алчни ли сте?

Мъченици ли сте?

Фаталист ли сте?

Инат ли сте?

Изпитани техники за емоционална сигурност на детето в семейството

Отнемане на стреса и успокояване на сърцебиене – лечебна картинка

Тест за паразити

Свързани публикации