Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Как да се отървете от вината!

Чувството за вина

Основните правила на поведение се научават още в ранното детство. Ако родителите не се скъпят с похвалите и поощренията, детето встъпва в зрялата си възраст като уверен и жизнерадостен човек. Ако обаче, от устата на най- близките хора, детето чува само критика и неодобрение, то напълно вероятно е, вината да го съпътства през целия му живот.

Болезнена отговорност за неуспеха- така психолозите определят това разпространено в нашето общество чувство. Ниско самочувствие, липса на увереност в собствените сили, страхове от различен род и усещане за малоценност- всичко това са негативните прояви на чувството за вина. Но дали това наистина е възможно да се преодолее?

Трябва ли всеки път, когато отново изпаднете в безнадеждност, от отчаяние да се отказвате? Психолозите твърдят, че е възможно да се отървете от чувството на вина, но това изисква усилия и най-важното- желание за промяна. Съществуват достатъчно начини за лечение, следват седем от тях, които са доказали своята ефективност в практиката.

Първи начин: научете се да правите разлика между вина и отговорност. Гледайки на проблемите през призмата на вината, ние винаги мислим, че ние и само ние сме тяхната единствена причина. Началникът отново ви е порицал пред всички, а смелостта да го поставите на място не ви е достигнала, децата не ви слушат, тъй като никога нямате достатъчно време за тяхното възпитание, и така нататък.

Подобна оценка на ситуацията води до никъде, правилното е – да осъзнаете, че в една или друга ситуация бихте могли да действате по друг начин.  И не само да го осъзнаете, но и да си обещаете, че следващия път ще реагирате, именно, така. В това е смисълът на поемането на отговорност. За разлика от чувството на вина, тя намалява силата на проблема и позволява на мислите ви да се насочат към наистина важни неща, вместо да тънете в блатото на самокритика.

Втори начин: спрете да идеализирате. Стремежът към перфекционизъм е безсмислено занимание. Безсмислено е, защото никой не е лишен от недостатъци. Невъзможно е да се поддържа апартамента идеален 365 дни в годината, не можете да бъдете перфектен съпруг и винаги да се държите хладнокръвно. Но, как да преодолеете перфекционизма? На първо място, намалете собствените си очаквания. Например, ако по време на изпълнение на дадена задача не можете да се справите сами, не изисквайте невъзможното от себе си, по-мъдро би било просто да помолите за помощ. Приемането на помощта е проява на благоразумие, а не доказателство за собствената ви безполезност.

Трети начин: научете се да казвате думата “не”. За някои, да откажат на молба, е почти равносилно на смъртен грях. Колега ви е помолил за помощ при изготвянето на отчета, роднини са ви намекнали, че нямате нищо против да ви посетят за уикенда и т.н. Как да откажете, и при това да не страдате от угризения на съвестта? Помислете, можете ли да откликнете на молбата, без да засегнете свои лични дела? Ако е така, то тогава приемете. Но ако е не, тогава отговорете, че ще изпълните молбата им малко по-късно, или предложете алтернативно решение.

Четвърти начин: повишете самочувствието си. Склонни да поемат вина върху себе си са само хората, страдащи от ниско самочувствие и неуверени в себе си. Те мислят, че да оценяват себе си, е проява на егоизъм и високомерие, затова често се оказват в ролята на изкупителна жертва. Въпреки това си струва поне веднъж да погледнете на себе си с уважение, но, оказвайки твърд отпор на вашите обвинители: от този момент нататък вие повече няма да играете по техните правила.

Пети начин: не се опитвайте да угодите на всички. Желанието да получите всеобщо одобрение е верния път към нервната криза, защото винаги ще се намери някой, който да е недоволен от вас. Невъзможно е да се съгласявате на извънредна работа и едновременно с това да успеете да вземете в 17 часа детето си от училище, а също и да занесете обещаните лекарства на майка си. Ето защо, трезво оценявайте своето положение, избирайте важното, отказвайки се от неважното. И не забравяйте за своите собствени интереси.

Шести начин: овладейте езика на жестовете. Изражението на лицето, позата и тона на гласа говорят за вашата увереност повече от думите. Ето защо, когато се готвите да приемете всички обвинения срещу вас, повдигнете главата си, изправете раменете си.  Не отмествайте очите си настрани, махнете от лицето си виновното изражение, поемете си дълбоко дъх и мислено пребройте до 10. И тогава предложете вместо да се търсят виновни, да се съсредоточите върху решаването на проблема.

Седми начин: спрете да се занимавате с деструктивна самокритика. Да признаете грешките си и да се опитате да не ги повтаряте повече няма нищо общо с болезненото самозакопаване. Унизителните забележки за себе си, както и мислите от този род, трябва да смените с усилия на волята в положителни.

За нашето психическо и емоционално здраве е много по-добре да мислим за себе си по положителен начин, отколкото да се обвиняваме за всяка грешка. Още повече, че всеки от нас има доста силни и положителни черти на характера. Да се съгласите да живеете с чувство на вина е трудно, това намалява качеството на живота, превръщайки го в кошмар. Нали никой не може да бъде държан отговорен за всичко на този свят? Така че не е ли по-добре да положите усилия и в крайна сметка, да се отървете от навика да поемате вината върху себе си.

Вижте още

Молитви

Самонастройки

Духовност

Високомерни ли сте?

Самообвинявате ли се?

Нетърпеливи ли сте?

Алчни ли сте?

Мъченици ли сте?

Фаталист ли сте?

Инат ли сте?

Свързани публикации